0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Skvělé za tepla i za studena: pokrmy, na kterých si pochutnáte i bez ohřívání

Quiche
ZDROJ: Malidate Van/Pexels
sdílet:

Některé pokrmy jsou výborné čerstvě uvařené, ale stejně tak si na nich pochutnáte za studena. Nemusíte tak trávit čas jejich ohříváním a hodí se jako rychlá večeře nebo oběd na druhý den do práce. Přípravili jsme pro vás výběr několika jídel v různých obměnách, kterými se můžete inspirovat.

Rýžový nákyp a zemlbába

Kdo má rád sladké, jistě nepohrdne rýžovým nákypem. Ze školní jídelny na něj sice mnozí z nás nemají ty nejlepší vzpomínky a vybaví si spíše suchou rýži, ale když se nákyp připraví poctivě ze žloutků utřených s cukrem, našlehaných bílků a šťavnatého kompotonavého ovoce, jde o skutečně božský pokrm. Nákyp je výborný teplý, ale když vystydne a pořádně se uleží, pochutnáte si na něm možná ještě víc.

Podobné je to v případě žemlovky neboli zemlbáby, která je dnes trochu opomíjeným pokrmem, což je velká škoda! Nákyp z pečiva namáčeného v mléce a jablek ochucený máslem a cukrem se skořicí býval pokrmem chudých, jistě by ale obstál i u královského dvora! Žemlovku můžete servírovat jako hlavní chod nebo moučník. Pochutnáte si na ní za tepla i za studena.

Řízky, karbanátky, sekaná, kuře

K výletu po Česku patří studený řízek s kyselou okurkou v chlebu namazeném hořčicí. Stejně dobře funguje i karbanátek, sekaná nebo kousek kuřete. Tato jídla jsou zkrátka vděčná a pochutnáte si na nich za tepla i za studena.

Těstoviny

Další vděčnou surovinou, která dobře funguje i ve studené podobě, jsou těstoviny. Pokud jste vařili těstoviny s omáčkou a pár vám jich zbylo, zatímco omáčka už došla, využijte je na přípravu salátu. 

Quiche

I francouzský koláč quiche si vychutnáte za tepla i za studena. Je tak univerzální, že ho můžete podávat k snídani, obědu i večeři nebo jako slaný dezert. Dokonce i druhý den, kdy je pěkně odleželý, si na něm skvěle pochutnáte.

Klasický quiche lorraine se plní vaječno-smetanovou směsí, sýrem a slaninou, ale vyzkoušet může spoustu dalších neotřelých náplní od cibulové, přes houbovou po špenátovou.

Související články

Tortilla wrap. Poznejte jídlo, které ovládlo TikTok
  • Tipy a triky

Tortilla wrap. Poznejte jídlo, které ovládlo TikTok

Milujete tortilly? A taky vám většina dresingu během pojídání vyteče ze spodní části? Ačkoli jste doma zkoušeli snad sto způsobů, jak tortillu zabalit, nikdy vám to tak úplně nevyšlo? Máme pro vás řešení. Šikovní uživatelé sociální sítě...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit