Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 29. díl: Salát z těstovinové rýže i játra na roštu

19. 6. 2023
Týdenní úsporná kuchařka 29. díl: Salát z těstovinové rýže i játra na roštu

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Játra na roštu

Vnitřnosti vždy patřily mezi levnější druh masa, a i přes soustavné zdražování se tam stále drží. A to je jeden z důvodů, proč právě játra zařadit do svého jídelníčku častěji. Jako další argument nabízíme, že jsou považovány za výborný zdroj železa. Mimoto jejich příprava je obvykle velmi rychlá a tyto na roštu jsou navíc neuvěřitelně dobré.

  • Pokud v přípravě jater nejste příliš zběhlí, nevadí, do postupu jsme přidali několik tipů a triků na jejich úpravu od profíků.

Játra na roštu

Játra na roštu

< 60 min
4(25x)
Přečíst recept

2. Špenátový krém s tousty se sýrem & pancettou

Zvláštnost této špenátové polévky je v tom, že není zahuštěna moukou, ale bramborou. A abyste docílili intenzivnější chuti a barvy, doporučujeme přidat zelenou petrželku. Servírujte ji jako my s rozpečenými plátky bagety a opečenou pancettou, nebo ji ozdobte zastřeným vejcem, případně lžící zakysané smetany.

  • Polníček na ozdobu můžete vynechat a použít místo něj rukolu nebo špenát. Obojí využijete ještě v následujících receptech.

Špenátový krém s tousty se sýrem & pancettou

Špenátový krém s tousty se sýrem & pancettou

< 60 min
4.3(72x)
Přečíst recept

3. Špagety po toskánsku

Receptů na špagety najdete na našich stránkách mnoho, ale tyto jsou superrychlé a lehce pikantní. Jestli těstoviny připravujete pro děti nebo pálivé příliš nevyhledáváte, uberte nebo zcela vynechejte chilli pastu (sambal oelek).

  • Stejně tak rukolu vyměňte za totožné množství špenátu, který vám případně zbyl z výše uvedené polévky.

Špagety po toskánsku

Špagety po toskánsku

< 50 min
4.8(24x)
Přečíst recept

4. Salát z těstovinové rýže s rajčaty, bazalkou a rukolou

Osvědčenou italskou kombinaci rajčat s bazalkou jsme si vypůjčili i do tohoto jednoduchého salátu. Jeho hlavní složkou je těstovinová rýže, ale lze použít i jiné drobné těstoviny, např. tarhoňu.

  • Místo červené cibule vyzkoušejte jarní cibulku, její chuť není tak výrazná a navíc zelená nať společně s rukolou salát rozzáří.

Salát z těstovinové rýže s rajčaty, bazalkou a rukolou

< 30 min
0(0x)
Přečíst recept

5. Medová křidýlka na zázvoru

Tak jednoduchá a přesto úžasná jsou tato medová kuřecí křidélka. Použít můžete i spodní část stehen nebo křídla krůtí. Vše naložte do připravené marinády a nechte ideálně přes noc odpočívat v lednici. Následující den maso upečte podle návodu v troubě, nebo rozpalte gril a ogrilujte.

Medová křidýlka na zázvoru

Medová křidýlka na zázvoru

> 60 min
4.4(34x)
Přečíst recept

6. Kořeněné bílé fazole s klobásou a koriandrem

Toto jídlo je plné bílkovin, a to nejen těch živočišných, ale i rostlinných. Je syté, kořeněné a skutečně vydatné. Troufneme si tvrdit, že kombinace všech ingrediencí je vyladěná k dokonalosti, ale určitě si i v tomto případě můžete dovolit mírnou improvizaci.

  • Klidně vynechejte jednu z masitých složek nebo chorizo vyměňte za oblíbenou paprikovou klobásu.

Kořeněné bílé fazole s klobásou a koriandrem

> 60 min
0(0x)
Přečíst recept

7. Pasta e ceci 

Luštěniny a sacharidy, to je kombinace typická pro všechny skromné kuchyně. V Itálii se vaří pasta e ceci, tedy těstoviny s cizrnou. Syté, výživné a lahodné!

Těstoviny s cizrnou

Těstoviny s cizrnou (pasta e ceci)

> 60 min
4.2(31x)
Přečíst recept

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Fazolové placičky
Týdenní úsporná kuchařka 2. díl: Palačinky trochu jinak i fazolové placičky
Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou
Týdenní úsporná kuchařka 3. díl: Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou vás nenechají chladnými
pikantní fazolová polévka
Týdenní úsporná kuchařka 4. díl: Zkuste bylinkovo-špenátové smaženky či pikantní fazolačku
Skandinávské mleté maso s bramborami
Týdenní úsporná kuchařka 5. díl: Dejte šanci skromné kuchyni ze Skandinávie či Indie
Kuře s rýží z jednoho hrnce
Týdenní úsporná kuchařka 6. díl: Kedlubnové řízky jsou skvělou levnou variantou těch masových
Hlívový guláš
Týdenní úsporná kuchařka 7. díl: Játra, která vám učarují i bezmasý guláš
Mac and Cheese
Týdenní úsporná kuchařka 8. díl: Chilli hot dog je párek v rohlíku, který vystudoval vysokou školu
Zapečené ovesné palačinky s tvarohem a rozinkami
Týdenní úsporná kuchařka 9. díl: Francouzské brambory a chlupaté knedlíky jako příjemné retro
Zelňačka
Týdenní úsporná kuchařka 10. díl: Zapečený květák jako český evergreen vs. španělská tortilla de patatas
Rýže
Týdenní úsporná kuchařka 11. díl: Líný pórek zapečený se sýrem a kapustou pro náročné dny a dalších 6 skvělých receptů
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Týdenní úsporná kuchařka 12. díl: Dejte si vege burger nebo lasagne se špenátem a ricottou
Zelí
Týdenní úsporná kuchařka 13. díl: Kološvárskému zelí rozhodně neodoláte
Fazole ve smetaně
Týdenní úsporná kuchařka 14. díl: Na řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou jen tak nezapomenete
Poctivá bramboračka s houbami
Týdenní úsporná kuchařka 15. díl: Poctivá bramboračka s houbami i vaječná omeleta k večeři
Zapečené škvarkové brambory
Týdenní úsporná kuchařka 16. díl: Dáte si anglickou hrachovou kaši, nebo kuskus se sušenými rajčaty?
Bifteki se zeleninovou rýží
Týdenní úsporná kuchařka 17. díl: Dejte si vynikající bifteki se zeleninovou rýží a další skromná jídla
Čočková polévka s uzeným
Týdenní úsporná kuchařka 18. díl: Hustá polévka pro celou rodinu i plněné brambory
Cizrnový salát s vejci a rybičkami
Týdenní úsporná kuchařka 19. díl: Tvarohová žemlovka, masové kuličky nebo brokolicová polévka vám učarují
Quesadilly s kadeřávkem
Týdenní úsporná kuchařka 20. díl: Ředkvičkový salát, jablečné lívance i kuře s těstovinami
Jarní polévka
Týdenní úsporná kuchařka 21. díl: Palačinky naslano, noky se špenátem i výborná babiččina sekaná
Polévka žurek
Týdenní úsporná kuchařka 22. díl: Sytá polévka, povidlové taštičky i neodolatelná vaječná omeleta
Zapečené lilky po italsku
Týdenní úsporná kuchařka 23. díl: Nudle s mákem, zapečené lilky i kedlubnové zelí
Květák
Týdenní úsporná kuchařka 24. díl: Lehká těstovinová jídla i poctivý buřtguláš
Špenátové palačinky s žampiony a brynzou
Týdenní úsporná kuchařka 25. díl: Kedlubny a špenát v hlavní roli
Špecle se šalvějí, sýrem a lískovými oříšky
Týdenní úsporná kuchařka 26. díl: Špecle, bramborové šišky i chlebová polévka
Frittata s jarní cibulkou a houbami
Týdenní úsporná kuchařka 27. díl: Neodolatelná frittata, ředkvičková polévka i jarní salát s quinoou
Smažená květenství - kosmatice
Týdenní úsporná kuchařka 28. díl: Kosmatice, jahodové knedlíky i grilovaná zelenina

Sdílet kolekci receptů

Levná jídla Rychlé večeře Rodinný oběd Bez masa

Podobné kolekce receptů