Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 29. díl: Salát z těstovinové rýže i játra na roštu

Týdenní úsporná kuchařka 29. díl: Salát z těstovinové rýže i játra na roštu

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Játra na roštu

Vnitřnosti vždy patřily mezi levnější druh masa, a i přes soustavné zdražování se tam stále drží. A to je jeden z důvodů, proč právě játra zařadit do svého jídelníčku častěji. Jako další argument nabízíme, že jsou považovány za výborný zdroj železa. Mimoto jejich příprava je obvykle velmi rychlá a tyto na roštu jsou navíc neuvěřitelně dobré.

  • Pokud v přípravě jater nejste příliš zběhlí, nevadí, do postupu jsme přidali několik tipů a triků na jejich úpravu od profíků.

2. Špenátový krém s tousty se sýrem & pancettou

Zvláštnost této špenátové polévky je v tom, že není zahuštěna moukou, ale bramborou. A abyste docílili intenzivnější chuti a barvy, doporučujeme přidat zelenou petrželku. Servírujte ji jako my s rozpečenými plátky bagety a opečenou pancettou, nebo ji ozdobte zastřeným vejcem, případně lžící zakysané smetany.

  • Polníček na ozdobu můžete vynechat a použít místo něj rukolu nebo špenát. Obojí využijete ještě v následujících receptech.

3. Špagety po toskánsku

Receptů na špagety najdete na našich stránkách mnoho, ale tyto jsou superrychlé a lehce pikantní. Jestli těstoviny připravujete pro děti nebo pálivé příliš nevyhledáváte, uberte nebo zcela vynechejte chilli pastu (sambal oelek).

  • Stejně tak rukolu vyměňte za totožné množství špenátu, který vám případně zbyl z výše uvedené polévky.

4. Salát z těstovinové rýže s rajčaty, bazalkou a rukolou

Osvědčenou italskou kombinaci rajčat s bazalkou jsme si vypůjčili i do tohoto jednoduchého salátu. Jeho hlavní složkou je těstovinová rýže, ale lze použít i jiné drobné těstoviny, např. tarhoňu.

  • Místo červené cibule vyzkoušejte jarní cibulku, její chuť není tak výrazná a navíc zelená nať společně s rukolou salát rozzáří.

5. Medová křidýlka na zázvoru

Tak jednoduchá a přesto úžasná jsou tato medová kuřecí křidélka. Použít můžete i spodní část stehen nebo křídla krůtí. Vše naložte do připravené marinády a nechte ideálně přes noc odpočívat v lednici. Následující den maso upečte podle návodu v troubě, nebo rozpalte gril a ogrilujte.

6. Kořeněné bílé fazole s klobásou a koriandrem

Toto jídlo je plné bílkovin, a to nejen těch živočišných, ale i rostlinných. Je syté, kořeněné a skutečně vydatné. Troufneme si tvrdit, že kombinace všech ingrediencí je vyladěná k dokonalosti, ale určitě si i v tomto případě můžete dovolit mírnou improvizaci.

  • Klidně vynechejte jednu z masitých složek nebo chorizo vyměňte za oblíbenou paprikovou klobásu.

7. Pasta e ceci 

Luštěniny a sacharidy, to je kombinace typická pro všechny skromné kuchyně. V Itálii se vaří pasta e ceci, tedy těstoviny s cizrnou. Syté, výživné a lahodné!

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova