0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den 7. díl: Vařte skromně, ale přesto chutně a výživně

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den 7. díl: Vařte skromně, ale přesto chutně a výživně
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

Maso je drahé, ale nikdo netvrdí, že bychom ho měli jíst každý den. Do týdenního jídelníčku ho budeme zařazovat maximálně třikrát. Zaměříme se na luštěniny, vydatné polévky i sezónní zeleninu či ovoce. 

Další díl naší Týdenní úsporné kuchařky najdete zde.

1. Hlívový guláš

Tentokrát tu máme něco pro milovníky gulášů. Jak už je podle receptu zřejmé, ne vždy musí být tento pokrm připravovaný výhradně z masa. V našem případě ho skvěle zastoupila hlíva ústřičná, která ač houba, obsahuje řadu prospěšných látek, včetně vitamínů D, C, K a skupiny B.

  • Pokud potřebujete do jídla zapojit víc bílkovin, nebojte se přidat na kostičky nakrájené a osmažené tofu, tempeh nebo přisypat hrst konzervovaných fazolí.
  • Pro pikantnější chuť zkuste část sladké papriky nahradit pálivou.
  • Podávejte s krajícem chleba nebo rýží.

2. Quesadilly s kadeřávkem

Mexickou quesadillu zvládnete připravit raz dva. Stačí mít tortilové placky, fazole, sýr a něco zeleného. My jsme zvolili kadeřávek, ale svěle bude fungovat i rukola, kapustičky či špenáte. Pokud máte rádi ostřejší chutě, nezapomeňte na chilli!

  • V receptu jsou bílé fazole, ale použít můžete jakékoliv, stejně tak můžete vyměnit čedar za vámi oblíbený sýr!
  • Jako přílohu zvolte zelný salát nebo misku nakrájené zeleniny.
  • Pokud máte římský kmín, nebojte se ho použít!

3. Halušky s tvarohem

Inspiraci na další recept si vypůjčíme ze slovenské kuchyně. Jejich národní halušky jsme mírně upravili a notoricky známou kombinaci brynzy a slaniny, jsme vyměnili za tvaroh a smaženou cibulku. Ovšem že i k této dvojici se opečená slanina nebo špek bezpochyby hodí.

  • Uvařené halušky, které už nesníte, rozdělte do sáčků a dejte zamrazit na později. Budete tak mít připravený základ na jídlo kdykoli po ruce.  

4. Drůbeží játra po benátsku

Vnitřnosti stále ještě patří mezi cenově levnější druhy mas, a přesto jsou stejně chutné a výživné, jako klasická svalovina. Speciálně játra obsahují velký podíl železa.

  • Kuřecí jatýrka jsou na rozdíl od vepřových nebo hovězích chuťově jemnější a jejich tepelná příprava rychlejší.
  • Na druhou stranu je třeba je pořádně očistit.
  • Uvedené bílé víno můžete pochopitelně vynechat, ale rozhodně se ochudíte o rafinovaně nakyslou chuť, kterou pokrmu dodává.

5. Rýže po indicku

Biryani (v překladu něco jako pečená nebo smažená rýže) přinesli do Indie muslimové, pochází totiž z Turecka či z Persie. Dnes ale neodmyslitelně patří ke kuchyni indického subkontinentu. Má mnoho variant, ale téměř všechny se shodují na rýži basmati.

Toto jídlo můžete vykouzlit buď tak že smícháte uvařenou rýži s ochuceným osmažným kuřetem, nebo ho připravíte podle tradičního postupu. Díky pozvolnému pečení se chuť koření a masa krásně dostane do rýže! 

  • Pokud nemáte kari pastu, použijte třeba směs koření garam masala, kterou si můžete sami namíchat (skořice, muškátový oříšek, římský kmín, hřebíček, pepř, kardamom).
  • Pokud nemáte kuřecí vývar, použijte kostku nebo vodu.
  • Jako zeleninovou přílohu zvolte třeba okurkový salát! 

6. Hustá cizrnovo-bramborová polévka

Luštěniny mají společně s bramborami velmi úspokojivý sytící efekt a právě toho jsme využili v následujícím receptu. Do polévky by měl přijít i mangold, ale věříme, že i bez něj si pochutnáte. Ovšem pokud vám přece jen v polévce zelená složka chybí, dokonale ho zastoupí špenát nebo na proužky nakrájená kapusta.

7. Grilled cheese s fazolemi

Vůně Ameriky na vašem stole? Proč ne! Připravte si topinku zapečenou s fazolemi a sýrem. Do receptu zužitkujete starší chleba i zbytky bylinek nebo salátu z předchozího dne. Protože se přidávají fazole z konzervy, celková příprava je neskutečně rychlá a rázem zaženete i ten největší hlad.

Zdroj: Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč