Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Český chlebíček a jeho příbuzní z celé Evropy

I více než sto let od svého objevení má obložený chlebíček své nadšené vyznavače. Čerstvým chlebíčkům s bramborovým salátem, šunkou a vejci odolá jen málokdo. Věděli jste, že má po celé Evropě spoustu příbuzných?
29. 9. 2020 | Autor: Jana Kopřivová
Chlebíček je takový náš malý nenápadný zázrak: na miniaturním prostoru plátku čerstvé veky se vrší různé lahůdky a výsledkem je dokonalá chuťová slast. Jeho objevení se připisuje pražskému lahůdkáři Paukertovi, který se prý inspiroval v Itálii, odkud pochází také původní recept na proslulý vlašský salát. Na chlebíčky se v Praze za první republiky chodilo také k Linkům, Lippertům i do lahůdkářství U Zoufalých. Proslulé chlebíčky z Paukertova lahůdkářství miloval herec Vlasta Burian a velmi vřelý vztah měli s touto pochoutkou také Hugo Haas či Ema Destinnová.

Obložené chlebíčky

Chlebíčky jsou večírková klasika. Nejlepší je na nich příprava, kdy se všichni sejdou u stolu, vybalí sýry, salámy a...
 

Hvězdná lahůdka

Čerstvá veka, tak akorát ochucený bramborový salát a kvalitní šunka – výběr přísad je při přípravě chlebíčků zcela zásadní. Pokud se do nich pustíte doma, vybírejte opravdu kvalitní šunku s vysokým podílem masa a připravte si domácí salát. Doporučit můžeme bramborový, pochoutkový i hanácký. Další obložení už je jen na vás.
Naprostá chlebíčková klasika? Veka, bramborový salát, kournoutek z šunky, půlka vejce přelitá majonézou a kyselá okurka. V dalších variantách může šunku nahradit trvanlivý salám nebo sýr ozdobený kousky zeleniny.
Pozor také na správném načasování, abyste své vyladěné chlebíčky podávali čerstvé. Neznáme větší zklamání než se zakousnout do oschlé veky. Jako prevenci můžete použít chlazení a přetahování potravinářskou fólií. 

Česnekové chlebíčky a dokonalé jednohubky

Večírkovou klasiku jen tak něco netrumfne! Nabízíme vám léty prověřené hity i nápady na obměny klasických...

Letem chlebíčkovým světem

Zajímavé je, že chlebíčky, jak je známe u nás, bychom nikde jinde ve světě nenašli. V rodině otevřených sendvičů však mají opravdu široké příbuzenstvo. To středomořské se blíží spíše našim topinkám, což nic nemění na tom, že chutná naprosto skvěle. Seznamte se, prosím. 

Dánsko: smørrebrød

Velmi výživný severský chlebíček zastoupí oběd či večeři. Plátek žitného chleba potřený máslem se zcela ztrácí pod bohatou oblohou. V ní najdete tenké plátky ryby i hovězího masa, krevety, vejce, sýr, čerstvou nebo nakládanou zeleninu a mnoho dalšího. K nesmrtelným kombinacím patří: 

  • marinovaná ryba, kopr, hořčičná omáčka, 
  • rostbíf, křen, kyselá zelenina,
  • modrý sýr, hruška, vlašské ořechy.

 

Švédsko: toast skagen

Drobné krevetky na opečeném toustu jsou naprostou klasikou švédských chuťovek. Poprvé je prý sestavil Tore Wretman v roce 1956 a jeho nápad se rychle rozšířil do restaurací po celém Švédsku. Není divu, příprava je snadná a rychlá. Původní recept kombinuje krevety s majonézou, my jsme je odlehčili kysanou smetanou. Vrstvení na tenkém plátku bílého chleba zůstává stejné. 

Krevetové chlebíčky

Polévka i chlebíčky, které znají Seveřané pod názvem toast skagen, jsou hitem samy o sobě, ale dohromady...

Francie: roustides aux anchois

Francouzi jsou chlebíčkoví minimalisti. Například v Provence si můžete jako předkrm dát roustides aux anchois – nasucho opečené krajíce bílého chleba potřené pastou z česneku, ančoviček, olivového oleje a lístků petrželky. Jednoduché a působivé. Vyzkoušet můžete i verzi bez pečiva, které překvapivě nahradí uvařené vejce. 

Vajíčka s ančovičkou

Ideální jednohubka – sotva se rozplyne na jazyku, už chcete další!...

Itálie: bruschette a crostini

Frances Mayesová, autorka kuchařky Vaříme s toskánským sluncem, je přesvědčená, že v bruschettě se skrývá skutečná esence toskánské kuchyně. Plátek italského venkovského chleba můžete obložit podle své fantazie, nejlepší je ale podle Mayesové jen tak, opečený a štědře politý olivovým olejem. Možná budete stejně jako ona žasnout, jak může být něco tak jednoduchého tak lahodné.

Našim chlebíčkům jsou víc podobné crostini: menší kolečka bílé bagety, která se mohou podávat i bez opečení například s pomazánkou z hrášku či bílých fazolí ochucených šalvějí. Bruschette a crostini v Itálii nechybí na žádné míse s předkrmy.

Bruschette a crostini

Vyberte si způsob opečení italských topinek, který vám vyhovuje.

Řecko: opečený chléb a pita

Jíst rukama je v Řecku zcela běžné. I zde se na výsluní vyhřívají plátky opečeného chleba jako v dalších středomořských zemích. Řekové je potírají třeba olivovou tapenádou či pomazánkou z lilku. Opečený bílý chléb někdy vystřídá teplá pita. Aby ne, jsme přece v Řecku.

Řecký chléb

Můžete ho podávat studený nebo zapečený. Bude pokaždé jiný, a pořád báječný.

A co vy, také nedáte dopustit na českou klasiku se šunkou a vejcem na bramborovém salátu nebo se raději inspirujete v zahraničí? Jaký kombinace českých chlebíčků u vás vítězí? Nechte se inspirovat i dalšími recepty, které najdete pod článkem. 

Související

Hruška na toustu

Silvestr a chlebíčky patří k sobě, a tak jsme se v tomto stylu rozhodli připravit také dezert. Vůně hrušek,...

Poctivě namazáno aneb Ty nejlepší pomazánky a obložené pečivo

Dobrá pomazánka vám vytrhne trn z paty vždy, když spěcháte a na vymýšlení žádných složitostí není čas ani prostor...

3x chlebíček k svačině

Abyste neusedali k obědu či večeři vyhladovělí, proložte hlavní jídla svačinkami – s našimi chlebíčky zaženete...

Fajnový vajíčkový salát

Svůj osvědčený recept na lahodný vajíčkový salát nám prozradila skvělá gastronomická novinářka a autorka a...

Domácí majonéza

Po prvním ochutnání se z vás stanou experimentátoři v oblasti příchutí. Co takhle sekané bylinky, česnek nebo kapary?

Chlebíčky & jednohubky

TAJEMSTVÍ OBLOŽENÉHO CHLEBÍČKU Plátek dobrého pečiva a na něm dvě nebo tři dokonale chuťově propojené vrstvy. Poradíme...

Chlebíčky v severském stylu

V jednoduchosti je síla. Tyhle chlebíčky nezaberou moc času a kombinace chutí je překvapivá i skvělá.

Zeleninová pizza z pita chleba

Teplé jídlo skoro bez práce: stačí jen obložit a zapéct.

Mrkvový chlebíček

Na 6. Apetit pikniku jsme u stánku Chlebíček Store ochutnali hned několik variant a všechny opravdu skvělé...

Španělský ptáček à la chlebíček

Je na vás, jestli si tuhle dobrotu připravíte mezi chleby ve stylu pastrami, nebo si z chleba nakrájíte menší...

V kuchyni před 100 lety. Úsporná kuchařka vás vezme na výlet časem

Než počneš vařiti, v Úspornou kuchařku Anuše Kejřové doporučujeme nahlédnouti. Co může nabídnout více než 100 let stará...
REKLAMA

Přidat komentář