Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak uvařit lahodnou polévku, která zasytí: Myslete na bílkoviny

Jak uvařit lahodnou polévku, která zasytí: Myslete na bílkoviny
ZDROJ: Apetit

Chvíle na talíře plné bohaté polévky přicházejí se sychravým počasím. I přes léto je ale můžete připravit jako jednoduchou večeři nebo oběd. Vyzkoušejte naše syté polévky s pořádnou porcí bílkovin, které podpoří trávení a posílí imunitní systém.

Pokrmy bohaté na bílkoviny jsou spojované hlavně se sportovci, kteří je potřebují pro růst svalů. Ale bílkoviny jsou důležité i pro běžného člověka. Tomu pomůžou lépe se zasytit a důležité jsou také pro správnou funkci imunitního systému.

Zelenina, lušteniny a obiloviny jsou zdrojem kvalitních bílkovin, zvlášť když se kombinují. Připravte si z nich třeba hrstkovou polévku a doplňte ji o ořechy, semínka. Pokud vám to stravovací režim umožňuje, polévky můžete obohatit také o strouhaný sýr nebo vajíčko v různých podobách, případně kapkou smetany. Vybrali jsme pro vás polévky, které zasytí, potěší a zahřejí. 

Hrachovka

Hrách patří v české kotlině mezi oblíbené suroviny. Ve 100 g vařeného hrachu je podle Nutridatabáze 6,5 g bílkovin, hrachová bílkovina se někdy přidává do průmyslově zpracovaných potravin jako náhražka živočišných, můžete se s ní setkat například v nepříliš kvalitních uzeninách. V hrachové polévce například v kombinaci se zeleninou nebo kroupami či bulgurem však bude hrách hvězdou jídelníčku.

  • Vyzkoušejte naši hrachovou polévku obohacenou o dýňová semínka, která představují další zdroj tuku a bílkovin.
  • Hrachovou polévku není třeba zahušťovat jíškou, stačí část hrachu rozmačkat nebo rozmixovat.

Fazolová s kuřetem

Další skvělou surovinou jsou fazole. Ať už zvolíte bílé, červené či mungo, můžete si být jisti, že vás polévka z nich dobře zasytí. Sto gramů vařených bílých fazolí ukrývá 9 g bílkovin. Společně s nimi získáte take důležité minerály jako je draslík, vápník a hořčík.

  • Doplňte fazole bramborami a smetanou, rozmixováním získáte lahodně jemnou krémovou polévku. 
  • Chcete-li vaření urychlit, nezdráhejte se použít konzervované fazole.
  • Co tahle exotickou polévku z černých fazolí s avokádem, ředkvičkami, slaninou a zakysanou smetanou?

Čočková z různých druhů

S čočkou, ať už je hnědá, černá, zelená nebo červená vykouzlíte pokaždé chutnou a výživnou polévku. Vařená hnědá čočka obsahuje 8 gramů bílkovin ve 100 gramech. Hodnotu bílkovin můžete zvýšit například přidáním vařených vajec, které můžete přidat do polévky těsně před podáváním. Skvěle se k ní hodí také opečené kousky uzeného masa nebo uzeniny.

  • Čočka je – stejně jako ostatní luštěniny – bohatá na škrob, můžete ji proto směle použít jako zahušťovadlo. Čočku stačí rozmixovat nebo ji použít do jiných polévek (to se týká zejména čočky červené).
  • Čočková polévka po arménsku je plná koření, které v chladných podzimních dnech zahřeje.

Častými a oblíbenými zdroji živočišných bílkovin v polévkách jsou drůbež, hovězí maso, ryby a vejce, sýr či mléčné výrobky. Dodají jim nejen spoustu chuti ale i prospěšné živiny

Kuřecí krém

Připravte si kuřecí vývar nejlépe z kuřete z volného výběhu a můžete mít celou řadu polévek. Potřebovat budete ještě zeleninu nebo obiloviny případně luštěniny. Kuřecí maso obsahuje vitamíny skupiny B a selen. Kuřecí maso je oblíbenou surovinou, protože nevyžaduje dlouhou přípravu, je dobře stravitelné, libové a jeho přidáním do polévky zvýšíte její výživovou hodnotu.

  • Příprava kuřecího vývaru není tak časově náročná jako při tažení vývaru z hovězího masa a kostí.
  • Vyzkoušejte naši vydatnou krémovou kuřecí polévku se spoustou zeleniny, která vašemu tělu dodá spoustu bílkovin i potřebné vitamíny.

Krémová polévka s lososem

Rybí polévky patří mezi oblíbené vydatné přesnídávkové pokrmy. Rybí maso v kombinaci se zeleninou a smetanou nebo rajčaty a bylinkami tvoří dokonalou harmonii. Rybí dodají polévce specifickou chuť a vydatnost. 

Zdroje informací: Nutridatabáze, Bezpečnost potravin, EatingWell

Skryt pre seznam