Lahodné krémové polévky, které vás nenechají o hladu

S příchodem podzimních sychravých dnů nastávají chvíle pro talíře plné horké výživné polévky. Vyzkoušejte sytivé s pořádnou porcí bílkovin, které podpoří trávení a posílí imunitní systém.
Pokrmy bohaté na proteiny jsou spojované hlavně se sportovci, kteří je potřebují pro růst svalů. Ale bílkoviny jsou důležité také pro správnou funkci imunitního systému a také pomohou zasytit.
Zelenina, lušteniny a obiloviny jsou zdrojem kvalitních bílkovin, zvlášť když se kombinují. Připravte si z nich třeba hrstkovou polévku a doplňte ji o ořechy, semínka. Pokud vám to stravovací režim umožňuje, polévky můžete obohatit také o strouhaný sýr nebo vajíčko v různých podobách, případně kapkou smetany. Vybrali jsme pro vás polévky, které zasytí, potěší a zahřejí.
Hrachovka
Hrách patří v české kotlině mezi oblíbené suroviny. Ve 100 g vařeného hrachu je podle Nutridatabáze 6,5 g bílkovin, hrachová bílkovina se někdy přidává do průmyslově zpracovaných potravin jako náhražka živočišných, můžete se s ní setkat například v nepříliš kvalitních uzeninách. V hrachové polévce například v kombinaci se zeleninou nebo kroupami či bulgurem však bude hrách hvězdou jídelníčku.
- Vyzkoušejte naši hrachovou polévku obohacenou o dýňová semínka, která představují další bohatý zdroj bílkovin.
- Hrachovou polévku není třeba zahušťovat jíškou, stačí část hrachu rozmačkat nebo rozmixovat.
Fazolová s kuřetem
Další skvělou surovinou jsou fazole. Ať už zvolíte bílé, červené či mungo, můžete si být jisti, že vás polévka z nich dobře zasytí. Sto gramů vařených bílých fazolí ukrývá 9 g bílkovin. Společně s nimi získáte take důležité minerály jako je draslík, vápník a hořčík.
- Doplňte fazole bramborami a smetanou, rozmixováním získáte lahodně jemnou krémovou polévku.
- Chcete-li vaření urychlit, nezdráhejte se použít konzervované fazole.
- Co tahle exotickou polévku z černých fazolí s avokádem, ředkvičkami, slaninou a zakysanou smetanou?
Čočková z různých druhů
S čočkou, ať už je hnědá, černá, zelená nebo červená vykouzlíte pokaždé chutnou a výživnou polévku. Vařená hnědá čočka obsahuje 8 gramů bílkovin ve 100 gramech. Hodnotu bílkovin můžete zvýšit například přidáním vařených vajec, které můžete přidat do polévky těsně před podáváním. Skvěle se k ní hodí také opečené kousky uzeného masa nebo uzeniny.
- Čočka je – stejně jako ostatní luštěniny – bohatá na škrob, můžete ji proto směle použít jako zahušťovadlo. Čočku stačí rozmixovat nebo ji použít do jiných polévek (to se týká zejména čočky červené).
- Čočková polévka po arménsku je plná koření, které v chladných podzimních dnech zahřeje.
Častými a oblíbenými zdroji živočišných bílkovin v polévkách jsou drůbež, hovězí maso, ryby a vejce, sýr či mléčné výrobky. Dodají jim nejen spoustu chuti ale i prospěšné živiny.
Kuřecí krém
Připravte si kuřecí vývar nejlépe z kuřete z volného výběhu a můžete mít celou řadu polévek. Potřebovat budete ještě zeleninu nebo obiloviny případně luštěniny. Kuřecí maso obsahuje vitamíny skupiny B a selen. Kuřecí maso je oblíbenou surovinou, protože nevyžaduje dlouhou přípravu, je dobře stravitelné, libové a jeho přidáním do polévky zvýšíte její výživovou hodnotu.
- Příprava kuřecího vývaru není tak časově náročná jako při tažení vývaru z hovězího masa a kostí.
- Vyzkoušejte naši vydatnou krémovou kuřecí polévku se spoustou zeleniny, která vašemu tělu dodá spoustu bílkovin i potřebné vitamíny.
Krémová polévka s lososem
Rybí polévky patří mezi oblíbené vydatné přesnídávkové pokrmy. Rybí maso v kombinaci se zeleninou a smetanou nebo rajčaty a bylinkami tvoří dokonalou harmonii. Rybí dodají polévce specifickou chuť a vydatnost.
- Připravte si smetanový chowder z bílé tresky nebo středomořskou rajčatovou rybí z halibuta.
- Nebo si s námi uvařte jednoduchou jemnou polévku se smetanou, kukuřicí a lososem.
Zdroje informací: Nutridatabáze, Bezpečnost potravin, EatingWell