Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 13. díl: Kološvárskému zelí rozhodně neodoláte

Týdenní úsporná kuchařka 13. díl: Kološvárskému zelí rozhodně neodoláte
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Základní zelená polévka

Pojďme společně touto svěží polévkou přivolat jaro a navíc tělu dodat tolik potřebnou kyselinu listovou. Kromě špenátu do ní patří i jiné druhy zelené zeleniny, jako například brokolice nebo hrášek. Polévce sluší i bylinky, které vám rostou na parapetu (bazalka, máta, pažitka), nebo využijte byliny divoké. Na jaře jde především o mladé kopřivy, medvědí česnek, nebo šťovík.

2. Rýže s houbami a citronem

Jedná se o zcela veganské, jemně pikantní jídlo, připravené pouze ze sedmi surovin. Hlavní roli v něm hraje dlouhozrnná rýže a žampiony. Těch je na čtyři porce zapotřebí až jedno kilo. V tomto případě doporučujeme houby kupovat volné, jejich cena je většinou příznivější než u těch balených v plastové krabičce.

  • Pokud se toto jídlo stane vaším favoritem, vyzkoušejte ho příště jako přílohu k rybě nebo kuřeti.

3. Kološvárské zelí

Kysané zelí a rýže, dvě zdánlivě neslučitelné ingredience se spojily v jedno a vznikla z toho slovenská pochoutka zvaná kološvarské zelí. Syté jídlo z jednoho pekáče, jehož příprava nezabere příliš času a v doznívajících chladných dnech zahřeje.

  • Jestliže se rozhodnete vynechat klobásu, pro pikantní chuť použijte namísto sladké mleté papriky papriku uzenou, případně trochu pálivé nebo chilli.

4. Žemlovka s tvarohem

Máte doma starší jablka, která už mají to nejlepší za sebou, ale přesto jim nic není a nechcete je vyhodit? Upečte si z nich tuto lahodnou žemlovku. Semlbába patří mezi ta sladká jídla, po kterých bývá brzy hlad. Ale my jsme do této přidali tvaroh, který umocní sytící efekt.

  • Veku vyměňte za starší rohlíky nebo zbytky vánočky, karásků, loupáků a jiného sladkého pečiva.
  • Pokud máte starších jablek stále dost a nevíte, co s nimi, připravte z nich „jablečný med“. Své využití najde třeba jako ochucovadlo do snídaňových kaší nebo si ho namažte na lívance a palačinky.

5. Šumajstr

Krajovou specialitu ze Slovácka a Záhoří jsme oblékli do trochu modernějšího kabátku. Fazole s kroupami jsme doplnili o kořenovou zeleninu a ozdobili rukolou. Vy však můžete zajít ještě mnohem dál, přidáte-li rozkrojená cherry rajčátka a lístky čerstvé bazalky.

7. Brynzové pirohy

Kombinace brynzy a křupavé slaniny patří nejen k haluškám, ale také pirohům. Ostatně o tom se můžete sami přesvědčit, pokud si je uvaříte podle našeho receptu. Uznáváme, že uvedené celkové množství brynzy (350 g) se může zdát finančně náročnější, ale protože se jedná o kalkulaci na 4-6 osob a kromě slaniny jsou v receptu už jen zcela běžné suroviny, položka na jednoho strávníka vychází příznivě.

6. Kedlubnová polévka s cizrnou

Dnešní díl týdenní úsporné kuchařky se tak trochu nese v duchu podivuhodných kombinací a tímto receptem ho ukončíme. Jde o hustou polévku z cizrny a kedlubny, ovoněnou koriandrem, římským kmínem a chilli. Uznáváme, že tyto druhy koření nejsou v českých domácnostech příliš běžné, ale přimlouváme se, aby si u vás své místo našlo. Pořizovací náklady se postupně rozmělní do dalších jídel, ve kterém je využijete. Třeba do falafelových míčků nebo jiných specialit indické a marocké kuchyně.

  • Jestliže budete mít problém sehnat kedlubny, adekvátně je zastoupí oloupaná bílá ředkev nebo tuřín.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč