Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před zimou a plískanicemi nastartovat imunitu.
29. 9. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Kurkuma

Zářivě žlutý prášek ukrývá silný antioxidant kurkumin, který má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Detoxikuje játra, chrání kůži a podporuje prokrvení organismu. I proto patří kurkuma k nejzdravějším kořením. 

Přisypat ji můžete do spousty jídel. Jásavě žlutou obarví vajíčkovou pomazánku, ovocnou šťávu i zeleninové rizoto. A nebo vyzkoušejte léčivý ayurvédský hit: kořeněné zlaté mléko.

Polévka s kurkumou a uzeným kuřetem

Hustá polévka, která připomíná jednodušší verzi indonéské soto ayam, vás postaví na nohy při únavě i...

Zázvor

Koření a ostřejší přísady jsou pro nás v chladném období roku opravdu důležité. I u nich však platí, že všeho moc škodí. Špetka nebo decentní množství mnohdy splní svůj účel. Vůně zázvoru k zimě zkrátka patří. Prohřeje tělo, proštípe a zažene bacily.

Rozmělněte ho třeba do kari pasty. Pokud vás baví výraznější chutě, nebojte se přidat do jídla zázvor nakrájený na tenké nudličky julienne. Zato najemno nastrouhaný se kořen zázvoru v polévce, třeba dýňové či mrkvové, dokonale ztratí. A náš favorit? Zázvorový likér. Ideální životabudič pro ty, kteří podléhají chřipkovým epidemiím.

Bleskové kari

Základem téhle asijské rychlovky je dobrá kari pasta a kokosové mléko. Zeleninu můžete obměňovat podle toho,...

Med

Hojivý balzám, jenž tiší a uklidňuje. Pomáhá proti bolestem v krku a má antibakteriální účinky. Horká voda s medem a citronem v zimě skvěle prohřeje. Pro imunitu je důležité, že sladký nektar příznivě působí na zdravou střevní mikroflóru. Stejně jako u kvašené zeleniny je podstatné, abyste ho jedli čerstvý a bez tepelné úpravy, a vybrali si opravdu kvalitní, nefalšovaný a nedoslazovaný. 

A kam s ním? Ta nejjednodušší jídla jsou často ta nejlepší. My nedáme dopustit na čerstvý kváskový chleba s máslem a medem, ale pustit se můžete i do rafinovanějších receptů. Med dosladí snídaňovou kaši, zvláční smažený sýr i exotické palačinky baghrir.

Chléb se sýrem a s medem

Zlaté kuchařské pravidlo praví: vezměte ty nejlepší suroviny a udělejte s nimi co nejméně. A my jsme ho dodrželi do...

Kvašená zelenina

Koncentrovaná moudrost předků. Kvašená zelenina se v různých obměnách vyskytuje po celém světě. Díky bakteriím mléčného kvašení je bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a enzymů.

Naše tradiční kvašené zelí je nejlepší zcela obyčejně, jako příloha k jídlu, nebo zjemněné nastrouhaným jablíčkem a pár kapkami za studena lisovaného oleje. Kvašenou zeleninu můžete vložit do polévky nebo do hot dogu. Důležité je podávat kvašené dobroty za studena, tepelná úprava nenávratně ničí všechny zdraví prospěšné bakterie.

Kvašené dobroty pro silnou imunitu

Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, jak jsi na tom se zdravím. Tak by se dalo parafrázovat známé přísloví. Poslední...

Hlíva ústřičná

Výživná houba, která umí nastartovat obranyschopnost organismu. Je nabitá minerály, vitaminy a antioxidanty. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá odvádět z těla škodliviny. Její obrovskou předností je, že ji seženete prakticky v jakémkoliv větším obchodě. Navíc se z ní zaručeně neotrávíte a pokud rádi zahradničíte, můžete si ji poměrně snadno sami vypěstovat. 

Hlíva je skvělá v salátu, smažená jako řízek i pečená s bramborovu kaší. Milovaná je také ve vegetariánské variaci na dršťkovou polévku. 

Máte chuť se projíst ke zdraví? Spoustu dalších inspirativních nápadů najdete v následujících článcích.
 

Související

5 nápadů, jak si vychutnat zázvor

Skvěle chutná, v zimě krásně prohřeje, působí proti bolestem hlavy a má protizánětlivé účinky. Zázvor ladí s asijskými...

30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu

Období, kdy všichni kolem kašlou a lehají do postele s chřipkou a nachlazením, je bohužel v plném proudu. Co udělat pro...

Jídlo podle vitaminů. Splňte doporučenou denní dávku se snadnými recepty

Rozumná strava je pro zdraví lidského těla nutností. Zde je náš návod na vyvážený jídelníček, obsahující recepty s...

Proč nám zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?

Mléko nejen dobře chutná, ale je také plné zdraví prospěšných látek. Vždyť už od mala slýcháme proslulou větu: „Pij...

Pestrá strava jako prevence proti bacilům

Společně s podzimním sychravým počasím přicházejí otázky, jak můžeme podpořit naši imunitu a odvrátit útoky zákeřných...

Jak uchovat bylinky v té správné kondici

Chcete, aby vaše úroda vydržela co nejdéle? Pak se věnujte tomu, jak ji uskladníte. Každá bylinka si žádá jiný přístup...

Jídlo pro mozek. Co prospívá soustředění?

Nezaručíme, že vám po následujících potravinách mozek poběží na vyšší obrátky. Zaručeně si ale pochutnáte.

Guláš z hlívy

Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany a další prospěšné látky, bílkoviny, vitaminy sk. B, D, C, K, minerály (měď, železo...

Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví

V zimě se chceme prohřívat. Dobře zahřáté tělo snáz čelí výzvám chladného počasí a jen tak něco ho neskolí. Proto je...

Přidat komentář