Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se spíží plnou konzerv? Nechte ji čas od času zachránit váš oběd či večeři

Co se spíží plnou konzerv?  Nechte ji čas od času zachránit váš oběd či večeři
sdílet:

Plechovky s lušteninami, nakládanou zeleninou nebo rybičkami… Z toho všeho se dá uvařit jak skvělé jídlo ve stylu dobrodruhů, tak i pokrm, kterým oslníte návštěvu. Záleží jen na náladě a příležitosti. Udělejte generální úklid spíže a vyzkoušejte naše recepty!

Konzervy nám nejednou vytrhly trn z paty – když jsme zapomněli nakoupit a hladová rodina čeká netrpělivě na večeři, když se v čase oběda objeví nečekaní hosté, když dorazíme pozdě večer na chatu a potřebujeme rychle uvařit něco teplého, když se vydáme na dovolenou do kempu či vyrazíme s kamarády na vandr…

  • Od vynálezu sklenice s patentním uzávěrem (1809), následovaným o rok později vynálezem plechové konzervy uplynulo více než 200 let a neprodyšně uzavřené potraviny, které čekají na svou chvíli ve spíži, se staly naší jistotou. 

Co vykouzlit z konzerv?

ELEGANTNÍ SALÁT

Sceďte a propláchnete 400g konzervu bílých fazolí a promíchejte ji se 1–2 hrstmi nasekaného estragonu, 2 hrstmi nasekané hladkolisté petrželky, tenkými plátky ze 1/4 malé červené cibule a plátky ze 2–3 ředkvicek. Vmíchejte štávu z 1 malého citronu prošlehanou se 30 ml panenského olivového oleje. Dochuťte vločkovou solí.

MEXICKÝ DIP

Rozmixujte 400g konzervu fazolí, scezenou, 1–2 papričky chipotle v omáčce adobo, 2 stroužky česneku, 2 lžíce citronové štávy, po 1 lžicce římského kmínu a chilli koření. Pak postupně přilévejte zhruba 100 ml panenského olivového oleje a mixujte, až dosáhnete požadované konzistence. Jezte s tortillovými lupínky či chlebovými plackami.

SLADCE PIKANTNÍ KUŘE

Svařte 100 ml srirachy se 100 ml  rýžového octa, 50 ml mirinu a 2 vrchovatými lžícemi rybízového či malinového rosolu, zmírněte oheň a marinádu vařte, až se její množství zmenší zhruba o třetinu, trvá to asi 10 minut. Promíchejte s 10 kuřecími křídly či paličkami, osolte. Nechte zakryté odležet hodinu v chladu. Předehřejte troubu na 220 °C. Kuřecí díly osušte (marinádu uchovejte), obalte ve směsi ze 140 g rýžové mouky + 1 lžíce kukuřičného škrobu a pečte v pekáči na mřížce asi 50 minut dozlatova. Promíchejte se zhruba 50 ml marinády, vraťte na mřížku a dopékejte cca 10 minut dokřupava, jednou obraťte.

Báječné dezerty

Kompoty a džemy se skvěle uplatní v moučnících. A to nejen jako náplň lineckého koláče. Například povidla nebo meruňkový či jakýkoli jiný chuťově zajímavý džem můžete přidat i do těsta na perník. Bude díky němu báječně vláčný. Bonusem většiny dezertů z pokladů ze spíže je rychlost, s jakou je připravíte.

Pro každý (ne)všední den

Sedmikonzervová polévka je sice vtipná, ale ruku na srdce – raději máme přece jen jídla, která mimo konzervy obsahují i něco dalšího. I v nich ale může být konzerva základem, na němž budete stavět.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč