Do 30 minut
Velmi snadné
Italská večeře má řád a trvá celé hodiny. Mezi chody můžete popíjet víno, smát se a žertovat, povídat si s rodinou a přáteli – zkrátka žít naplno, dnes a tady. Mám pro vás několik tipů na to, co uvařit.
Pokud jste se před jídlem nezastavili někde na aperitivo můžete si lehký míchaný nápoj a několik chuťovek k němu přichystat doma.
Máte-li obavu, že vám nezbude místo na večeři, přejděte rovnou k prvnímu chodu, jímž je antipasto. Typově se jídla nabízená jako antipasti – tedy drobné předkrmy –překrývají s tím, co vám nabídnou v kavárnách a vinárnách během aperitiva.
Následuje první chod neboli primo, kterým bývá často pasta čili těstoviny. Porce je ovšem menší, než jsme zvyklí, na dospělého počítejte s 50 gramy suchých těstovin.
Druhý či hlavní chod se nazývá secondo a tvoří ho obvykle ryba nebo maso. Ideálně v takové úpravě, abyste měli sílu je sníst i po předkrmu a prvním chodu.
K druhému chodu, ovšem na odděleném talíři, se servíruje contorno – neboli příkrm či doplněk hlavního jídla. Bývá jím zelenina, ať už v podobě salátu či tepelně upravená.
Pokud byste náhodou ještě neměli dost, na řadu přicházejí formaggio e frutta alias sýr a ovoce. O sýru se říká, že jídlo uzavírá, a tak ho můžete podávat současně se sladkou tečkou zvanou dolce.
Následuje už jen káva a něco ostřejšího (třeba vinná pálenka grappa) na dobré trávení.