
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
1. Pažitkové palačinky s jemnou bylinkovou náplní
Palačinky naslano mají jednu nepřekonatelnou výhodu – náplň lze měnit podle chuti, dostupných surovin a také ji přizpůsobit ročnímu období.
Tentokrát jsme pro vás vybrali jarní variantu s lehkou tvarohovou náplní plnou čerstvých bylinek. Nasekanou pažitku jsme také přidali do palačinkového těsta, a věřte, že na opečených plackách krásně vyniká.
- Kromě uvedených bylinek (majoránky, bazalky a petrželky) vyzkoušejte i další jarní lupení – medvědí česnek, mladé lístky pampelišky, ptačinec nebo chuťově výrazné listy popence.

2. Noky se šunkou, špenátem a parmazánem
Snadných a rychlých receptů není nikdy dost a proto tyto noky rozhodně musíte vyzkoušet. Piniové oříšky můžete vynechat nebo nahradit praženými mandlovými lupínky či slunečnicovými semínky.
- Pravý italský parmazán také není podmínkou. Adekvátně ho nahradí jiný tvrdý zrající sýr nebo tzv. veganský parmazán, tedy opražená strouhanka.

3. Těstovinový salát s jablky, sýrem a špenátem
Také už máte chuť na lehčí, lépe stravitelná jídla? Pak právě pro vás je tento salát jako stvořený. Kombinace těstovin, nakyslého jablíčka, zelených listů špenátu a modrého sýra je neodolatelná.
- Pokud do něj potřebujete přidat nějakou sytící ingredienci, vsaďte na uvařené vejce, uvařenou cizrnu nebo třeba tuňáka z konzervy.

4. Uhlířské špagety
Neboli špagety po uhlířsku jsou českou alternativou na slavné těstovin carbonara. Recept je napočítaný na čtyři osoby, takže pokud si lámete hlavu s tím, jak dnes nakrmit čtyřčlennou rodinu, máte vyřešeno.
- Postup je přitom tak rychlý, že než si vaši strávníci sednou ke stolu, můžete špagety rovnou servírovat.

5. Hrášková polévka se ztraceným vejcem a ředkvičkami
Věděli jste, že ředkvičky umí ředit hleny a tím usnadňovat odkašlávání? Proto je na jaře nezapomínejte do svého jídelníčku pravidelně zařazovat.
Ať už nakrájené na chleba s máslem, do míchaných vajíček nebo je jako my použijte na ozdobu polévky. Tato z mraženého hrášku se ztraceným vejcem je pro ředkvičkový nášup jako stvořená.

6. Babiččina sekaná
Pojďte využít toho, že mleté maso se dá koupit stále ještě za rozumnou cenu a připravte si z něj neodolatelnou sekanou, jako od babičky.
Je šťavnatá a recept je napočítaný na osm porcí, proto si množství upravte podle sebe. Do syrové sekané můžete zabalit i uvařené vajíčko a upéct společně. Po rozkrojení vznikne efektní vaječné oko, které strávníky jistě mile překvapí. Servírujte s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo celerovým pyré.
- Pokud si s výrobou a pečením sekané nejste jisti, u receptu je uveden přesný postup, aby byl váš výsledek dokonalý.

7. Varenyky
Znáte varenyky? Jde o ukrajinské šátečky z nudlového těsta, které můžete naplnit i naslano. My se rozhodli po variantu s višněmi, ale klidně použijte i jiné výrazné ovoce – jahody, borůvky, lesní směs.
- Podávejte je buď jako my se zakysanou smetanou, nebo z ovoce, cukru a škrobu vytvořte rozvar, kterým hotové šátečky přelijete.

Zdroj informací: Apetit
Recepty


















