Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 21. díl: Palačinky naslano, noky se špenátem i výborná babiččina sekaná

Týdenní úsporná kuchařka 21. díl: Palačinky naslano, noky se špenátem i výborná babiččina sekaná

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Pažitkové palačinky s jemnou bylinkovou náplní

Palačinky naslano mají jednu nepřekonatelnou výhodu – náplň lze měnit podle chuti, dostupných surovin a také ji přizpůsobit ročnímu období.

Tentokrát jsme pro vás vybrali jarní variantu s lehkou tvarohovou náplní plnou čerstvých bylinek. Nasekanou pažitku jsme také přidali do palačinkového těsta, a věřte, že na opečených plackách krásně vyniká.

  • Kromě uvedených bylinek (majoránky, bazalky a petrželky) vyzkoušejte i další jarní lupení – medvědí česnek, mladé lístky pampelišky, ptačinec nebo chuťově výrazné listy popence.

2. Noky se šunkou, špenátem a parmazánem

Snadných a rychlých receptů není nikdy dost a proto tyto noky rozhodně musíte vyzkoušet. Piniové oříšky můžete vynechat nebo nahradit praženými mandlovými lupínky či slunečnicovými semínky.

  • Pravý italský parmazán také není podmínkou. Adekvátně ho nahradí jiný tvrdý zrající sýr nebo tzv. veganský parmazán, tedy opražená strouhanka.

3. Těstovinový salát s jablky, sýrem a špenátem

Také už máte chuť na lehčí, lépe stravitelná jídla? Pak právě pro vás je tento salát jako stvořený. Kombinace těstovin, nakyslého jablíčka, zelených listů špenátu a modrého sýra je neodolatelná.

  • Pokud do něj potřebujete přidat nějakou sytící ingredienci, vsaďte na uvařené vejce, uvařenou cizrnu nebo třeba tuňáka z konzervy.

4. Uhlířské špagety

Neboli špagety po uhlířsku jsou českou alternativou na slavné těstovin carbonara. Recept je napočítaný na čtyři osoby, takže pokud si lámete hlavu s tím, jak dnes nakrmit čtyřčlennou rodinu, máte vyřešeno.

  • Postup je přitom tak rychlý, že než si vaši strávníci sednou ke stolu, můžete špagety rovnou servírovat.

5. Hrášková polévka se ztraceným vejcem a ředkvičkami

Věděli jste, že ředkvičky umí ředit hleny a tím usnadňovat odkašlávání? Proto je na jaře nezapomínejte do svého jídelníčku pravidelně zařazovat.

Ať už nakrájené na chleba s máslem, do míchaných vajíček nebo je jako my použijte na ozdobu polévky. Tato z mraženého hrášku se ztraceným vejcem je pro ředkvičkový nášup jako stvořená.

6. Babiččina sekaná

Pojďte využít toho, že mleté maso se dá koupit stále ještě za rozumnou cenu a připravte si z něj neodolatelnou sekanou, jako od babičky.

Je šťavnatá a recept je napočítaný na osm porcí, proto si množství upravte podle sebe. Do syrové sekané můžete zabalit i uvařené vajíčko a upéct společně. Po rozkrojení vznikne efektní vaječné oko, které strávníky jistě mile překvapí. Servírujte s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo celerovým pyré.

  • Pokud si s výrobou a pečením sekané nejste jisti, u receptu je uveden přesný postup, aby byl váš výsledek dokonalý.

7. Varenyky

Znáte varenyky? Jde o ukrajinské šátečky z nudlového těsta, které můžete naplnit i naslano. My se rozhodli po variantu s višněmi, ale klidně použijte i jiné výrazné ovoce – jahody, borůvky, lesní směs.

  • Podávejte je buď jako my se zakysanou smetanou, nebo z ovoce, cukru a škrobu vytvořte rozvar, kterým hotové šátečky přelijete.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova