Zapečené škvarkové brambory
Do hodiny
Velmi snadné
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
O tom, že mají škvarky ve staročeské kuchyni tradici, není pochyb. Voňavé domácí škvarky si lidé s chutí mažou na chleba i dnes. Navíc jsou nepostradatelnou ingrediencí do škvarkových placek a chutná je také škvarková pomazánka.
Hustou zeleninovou polévku na italský způsob jsme si dovolili mírně poupravit. Přidali jsme do ní mletou uzenou papriku, která její chuť výrazně obohatila. Sytící prvek zde zastupují ječné kroupy.
V čem se ta anglická liší od české hrachové kaše? Především tím, že se vaří ze žlutého hrachu a to společně s bramborem a bylinkami. Jakmile budou přísady měkké, vše se rozmixuje do jemné kaše.
Toto veganské jídlo jsme do dnešního dílu přidali nejen proto, že obsahuje skutečně jen malé množství nepříliš drahých potravin, ale také ho zvládnete připravit během chviličky. Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná krupice z pšenice nebo jiné obilniny, kterou není třeba vařit. Stačí ho zalít horkou vodou a následně přimíchat do připravené směsi.
Do Itálie se ještě jednou vrátíme, a to v podobě této špagetovo-tuňákové pochoutky. Gramáž je upravená pro čtyři osoby a v soupisu surovin jsou kapary, černé olivy a chilli paprička. Tyto ingredience si upravte podle vaší chuti a případně i toho, jestli jídlo budete servírovat dětem.
Hlavní gró tohoto receptu je pochopitelně sýr. Na osm porcí je počítáno s 200 g výrazného sýru, který když přepočítáme na jednu porci, nevyjde nám žádná závratná částka.
Jáhly mají v naší zemi bohatou tradici a ve staročeské kuchyni se nejčastěji objevovaly ve formě kaše, která dodala sílu i tomu největšímu chasníkovi. Avšak s příchodem pšenice se tato obilnina dostala do ústraní a velký comeback zažívá až v posledních letech. Jejich výhodou je, že se jedná o bezlepkovou plodinu obsahující vitamíny skupiny B a z minerálů jmenujme především železo.
Zdroj informací: Apetit, Wikipedie