Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 16. díl: Dáte si anglickou hrachovou kaši, nebo kuskus se sušenými rajčaty?

Týdenní úsporná kuchařka 16. díl: Dáte si anglickou hrachovou kaši, nebo kuskus se sušenými rajčaty?
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Zapečené škvarkové brambory

O tom, že mají škvarky ve staročeské kuchyni tradici, není pochyb. Voňavé domácí škvarky si lidé s chutí mažou na chleba i dnes. Navíc jsou nepostradatelnou ingrediencí do škvarkových placek a chutná je také škvarková pomazánka.

  • My je vyzkoušeli přidat společně s pórkem do zapečených brambor. Věřte, nebo ne, ale toto jídlo uchvátí nejen svou jednoduchostí, ale také neodolatelnou chutí a vůní.
  • Škvarky můžete nahradit i vypečenou slaninou.

2. Minestrone s kroupami a uzenou paprikou

Hustou zeleninovou polévku na italský způsob jsme si dovolili mírně poupravit. Přidali jsme do ní mletou uzenou papriku, která její chuť výrazně obohatila. Sytící prvek zde zastupují ječné kroupy.

  • Kroupy by se na našich talířích měly objevovat častěji, protože jsou doslova nabité vitaminy, minerály a vlákninou. Jejich zázračnou schopnost v polévce doplní pořádná dávka zeleniny, fazolí a koření.

3. Anglická hrachová kaše (pease pudding)

V čem se ta anglická liší od české hrachové kaše? Především tím, že se vaří ze žlutého hrachu a to společně s bramborem a bylinkami. Jakmile budou přísady měkké, vše se rozmixuje do jemné kaše.

  • Hlavní výhodou žlutého hrachu je ta, že je k dostání loupaný a navíc půlený. Díky odstraněné slupce je méně nadýmavý a dokonce není nutné ho předem namáčet.
  • Avšak pokud si jídlo plánujete předem, doporučujeme hrách přeci jen alespoň na 1-2 hodiny namočit. Urychlíte tím dobu varu.
  • Pease pudding podávejte stejně jako hrachovou kaši s osmaženou cibulkou a uzeným masem.

4. Kuskus se sušenými rajčaty

Toto veganské jídlo jsme do dnešního dílu přidali nejen proto, že obsahuje skutečně jen malé množství nepříliš drahých potravin, ale také ho zvládnete připravit během chviličky. Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná krupice z pšenice nebo jiné obilniny, kterou není třeba vařit. Stačí ho zalít horkou vodou a následně přimíchat do připravené směsi.

  • Pokud vám dnešní recept přijde „hladový“ a chybí vám v něm nějaká bílkovina, pak věřte, že na kostičky nakrájené a osmažené tofu, fazole nebo cizrna z plechovky mu budou rozhodně slušet.

5. Tuňákové špagety alla puttanesca

Do Itálie se ještě jednou vrátíme, a to v podobě této špagetovo-tuňákové pochoutky. Gramáž je upravená pro čtyři osoby a v soupisu surovin jsou kapary, černé olivy a chilli paprička. Tyto ingredience si upravte podle vaší chuti a případně i toho, jestli jídlo budete servírovat dětem.

  • Jako u každého pravého italského jídla, ani zde nesmí chybět závěrečná „třešnička na dortu“ v podobě parmazánu. Jak už jsme několikrát v Týdenních úsporných kuchařkách zmiňovali, lze ho vynechat, nahradit veganským parmazánem (opraženou strouhanou) nebo použít jiný sýr parmazánového typu.

6. Brambory v sýrovém bešamelu

Hlavní gró tohoto receptu je pochopitelně sýr. Na osm porcí je počítáno s 200 g výrazného sýru, který když přepočítáme na jednu porci, nevyjde nám žádná závratná částka.

  • Proto doporučujeme v tomto případě nešetřit a skutečně sáhnout po nějakém z uvedených v receptu – čedar, gouda, ementál, baťácké zlato atd. Uvidíte, že na výsledné chuti se to odrazí.

7. Jahelník

Jáhly mají v naší zemi bohatou tradici a ve staročeské kuchyni se nejčastěji objevovaly ve formě kaše, která dodala sílu i tomu největšímu chasníkovi. Avšak s příchodem pšenice se tato obilnina dostala do ústraní a velký comeback zažívá až v posledních letech. Jejich výhodou je, že se jedná o bezlepkovou plodinu obsahující vitamíny skupiny B a z minerálů jmenujme především železo.

  • Místo sušených švestek můžete doprostřed použít povidla a na ně navrstvit nahrubo nastrouhaná jablíčka.
  • Jahelník lze podávat jako dezert, ale i hlavní jídlo, které ač se nezdá, zasytí.

Zdroj informací: Apetit, Wikipedie

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč