Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 17. díl: Dejte si vynikající bifteki se zeleninovou rýží a další skromná jídla

Týdenní úsporná kuchařka 17. díl: Dejte si vynikající bifteki se zeleninovou rýží a další skromná jídla
ZDROJ: Meine Familie & ich

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se jimi alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Cibulovo-sýrový quiche

Přinášíme další variaci na přípravu lotrinského koláče. Jednou z jeho výhod je ta, že se dá jíst teplý i studený.

  • Pokud vám část koláče zbyde, schovejte si ho na druhý (či třetí) den v lednici. Poslouží jako chutná svačina.
  • Případně si zbylý kousek quicje můžete ohřát na pár vteřin v mikrovlnné troubě nebo na grilu a proměnit ho v teplý oběd či večeři.

2. Čočkový salát s červenou cibulí a balkánským sýrem

Hlavní ingrediencí tohoto salátu je francouzská zelená čočka puy, která je někdy také označována za „luxusní luštěninu“. Tento přívlastek si jistě vysloužila nejen svou typickou, lehce kořeněnou chutí, ale i dalšími vlastnostmi. Vrchní zelená slupka ukrývá zrníčka, která během vaření stále drží svůj tvar a nerozvaří se. Hodí na přípravu hlavního jídla i příloha a také do salátů.

  • U zelené čočky oceníte, že jí není třeba předem namáčet. Stačí ji jen zbavit případných nečistot a 15 – 20 minut vařit do měkka.
  • Použití této čočky do receptu není podmínkou. Stejně kvalitní je i černá beluga nebo finančně příznivější klasická hnědá čočka.

3. Pečené knedlíky s houbovou omáčkou

Na houbovou sezónu si sice musíme ještě chvilku počkat, ale pokud máte ještě loňskou zásobu sušených hub, tenhle recept rozhodně vyzkoušejte.

  • Omáčka je jemná, smetanová a neuvěřitelně voní.
  • Přílohou jsou pečené bramborové knedlíky z lehce netradičního těsta a říká se jim rozpeky.  Nevaří se jako klasické knedlíky. Z těsta se tvarují kuličky, které se vkládají do vymaštěného pekáčku a pečou se podobně jako kynuté buchty. Rozhodně tuto krajovou specialitu z Plzeňska určitě vyzkoušejte.   

4. Bifteki se zeleninovou rýží

Kombinace karbanátků s rýží je pro našince trochu neobvyklá, ale jen proto se nenechte od této řecké pochoutky odradit. Masové placičky v sobě ukrývají sýr feta, díky kterému jsou neuvěřitelně šťavnaté. Pravou fetu lze vyměnit za jakýkoli jiný sýr balkánského typu, třeba ten, který vám zbyl z předchozího receptu.

  • Jestliže vám zeleninová rýže jako příloha skutečně nesedí, připravte si klasickou bramborovou kaši a podávejte ji třeba s okurkovým salátem.

5. Krémová polévka s kapustou

Zahřát se a posilnit teplou hustou polévkou není nikdy na škodu bez ohledu na roční období. Tentokrát jsme zvolili tuto krémovou kapustovou, která je plná zeleniny a voní slaninou. Do receptu patří pouze jedna čtvrtka kapusty, zbytek si uchovejte, protože ho použijete do posledního receptu této týdenní úsporné kuchařky.

6. Kukuřičné tacos se zeleninou a kuřetem

Pojďme se alespoň na malou chvíli přesunout do Mexika, a to díky těmto fantastickým, přesto jednoduchým tacos. Kukuřičné placky naplňte směsí zeleniny, sýrem a pečených kuřecích prsou či jiným zbylým (vařeným či pečeným a natrhaným) masem. Vše zakápněte majonézou a s chutí do jídla.

7. Kapusta zapékaná s bramborami a sýrem

Zapečená kapusta na způsob slaného koláče si vás jistě získá. Její příprava je díky spařování a chlazení zeleniny mírně zdlouhavá, ale nenechte se odradit, výsledek rozhodně stojí za to. Navíc do seznamu ingrediencí můžete přidat i některé zbytky z předchozích receptů. Ať už je to slanina z polévky, kukuřice z tacos nebo nejrůznější sýry.

Zdroj infromací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova