Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 15. díl: Poctivá bramboračka s houbami i vaječná omeleta k večeři

Týdenní úsporná kuchařka 15. díl: Poctivá bramboračka s houbami i vaječná omeleta k večeři
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Poctivá bramboračka s houbami

Poctivá bramborová polévka chutná i vám, našim čtenářům. Důkazem toho jsou spokojené komentáře pod tímto receptem i od kuchařských začátečníků. Dokonce jste se zde s námi podělili i o některé vaše „vychytávky“.

Náš tip: Připravte si například i Savojskou bramboračku podle našeho video receptu

Skryt pre seznam
  • Třeba že místo mouky část uvařené zeleniny společně s trochou vývaru zvlášť rozmixujete a následně vrátíte zpět do polévky. Tím jí zahustíte.
  • Také se vám osvědčilo nahradit majoránku oreganem nebo hřiby žampiony.

2. Kořeněné kuře v jogurtu

Také už se těšíte na grilovací sezonu? Pojďme ji, i když jen částečně, přivolat tímto voňavým kuřetem v jogurtové marinádě. Připravit ho lze jak na klasickém, ale i bezkontaktním grilu. Pokud nemáte k dispozici ani jedno, i na to jsme mysleli. Hravě si vystačíte s obyčejnou troubou.

  • Použitá kuřecí spodní stehna můžete nahradit nebo doplnit křidýlky.

3. Trhanec

Trhanec je sladký pokrm z dob Rakouska-Uherska, na kterém si pochutnáváme do dnes. Teorií, jak vznikla a pro koho byla tato roztrhaná placka z palačinkového těsta původně připravená, je mnoho. Nám se líbí ta verze, že šéfkuchař Františka Josefa vzteky roztrhal palačinku jen proto, že do ní jeden z jeho kuchtíků nasypal rozinky.

  • Náš trhanec je navíc ozdobený bobulovým ovocem. Můžete použít mraženou směs a chvíli ji prohřát v kastrůlku.
  • Zimní atmosféru mu dodá jablečný nebo hruškový kompot jemně poprášený mletou skořicí.
  • Hotový trhanec vylepšíte lžící zakysané smetany nebo šlehačky.

4. Noky z ricotty se šalvějovým máslem

Toto je recept na superrychlé noky, které připravíte jen z pěti surovin. Jednou z nich je parmazán. Ten se ve většině receptů v Týdenní úsporné kuchařce snažíme nahradit „veganským parmazánem“, tedy osmaženou strouhankou. Ale v tomto případě bychom se přimlouvali za to, abyste ho do receptu skutečně použili. Dodá jim patřičnou chuť a navíc část sýru využijete také do domácího pesta v následujícím receptu.

  • Nemusíte investovat do pravého italského, stejně lahodné jsou i jiné sýry parmazánového typu, jako například česká Gran Moravia.
  • Pokud vám některé noky zbudou, zamrazte je. Poslouží jako rychlá příloha k masu nebo vyzkoušejte další chutné kombinace podle našich receptů.

5. Těstoviny s tuňákem a sýrem

Vůně středomoří se může linout i z vaší kuchyně, a to díky těmto zapečeným těstovinám s tuňákem a čedarem. Bazalkové pesto si můžete koupit už hotové, nebo si ho připravit podle našeho receptu. Nebojte se ho nachystat víc. V lednici vydrží i několik týdnů a využijete ho při přípravě noků, těstovin nebo jako součást zálivky do salátu.

  • Zbylý čedar si uchovejte do příštího receptu.

6. Falafelové burgery v pita chlebu

Falafel je tradiční pokrm z blízkého východu, který se připravuje z cizrny. My se ho rozhodli servírovat klasicky v pita chlebu, ale můžete si k cizrnovým placičkám udělat polentu nebo bramborovou kaši. Falafel je navíc výborný jako rychlá svačina na cesty i do práce nebo školy.

  • Připravte si k němu jednoduchý jogurtový dip – do hustého jogurtu přidejte 1-2 utřené stroužky česneku, osolte, opepřete a přidejte zelené bylinky (petrželku, mátu, pažitku).

7. Vaječná omeleta s čedarem a bylinkami

Vaječnou omeletu máme nejčastěji spojenou se snídaní, nebo jako sytý brunch. Stejně tak ale může zastoupit i hlavní jídlo, a to především ve chvíli, kdy nestíháte vařit a navíc zásoby v lednici žádnou vysokou gastronomii nenabízí. Výhodou těchto omelet je, že je lze všemožně vylepšovat. Sluší jim žampiony, olivy, šunka i slanina, nejrůznější druhy sýrů a bylinky.

  • Vaječnou omeletu servírujte s čerstvým pečivem a lehkým zeleninovým salátem s oblíbenou zálivkou.

Zdroj informací: Apetit, ČRo

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč