Do 45 minut
Snadné
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Poctivá bramborová polévka chutná i vám, našim čtenářům. Důkazem toho jsou spokojené komentáře pod tímto receptem i od kuchařských začátečníků. Dokonce jste se zde s námi podělili i o některé vaše „vychytávky“.
Také už se těšíte na grilovací sezonu? Pojďme ji, i když jen částečně, přivolat tímto voňavým kuřetem v jogurtové marinádě. Připravit ho lze jak na klasickém, ale i bezkontaktním grilu. Pokud nemáte k dispozici ani jedno, i na to jsme mysleli. Hravě si vystačíte s obyčejnou troubou.
Trhanec je sladký pokrm z dob Rakouska-Uherska, na kterém si pochutnáváme do dnes. Teorií, jak vznikla a pro koho byla tato roztrhaná placka z palačinkového těsta původně připravená, je mnoho. Nám se líbí ta verze, že šéfkuchař Františka Josefa vzteky roztrhal palačinku jen proto, že do ní jeden z jeho kuchtíků nasypal rozinky.
Toto je recept na superrychlé noky, které připravíte jen z pěti surovin. Jednou z nich je parmazán. Ten se ve většině receptů v Týdenní úsporné kuchařce snažíme nahradit „veganským parmazánem“, tedy osmaženou strouhankou. Ale v tomto případě bychom se přimlouvali za to, abyste ho do receptu skutečně použili. Dodá jim patřičnou chuť a navíc část sýru využijete také do domácího pesta v následujícím receptu.
Vůně středomoří se může linout i z vaší kuchyně, a to díky těmto zapečeným těstovinám s tuňákem a čedarem. Bazalkové pesto si můžete koupit už hotové, nebo si ho připravit podle našeho receptu. Nebojte se ho nachystat víc. V lednici vydrží i několik týdnů a využijete ho při přípravě noků, těstovin nebo jako součást zálivky do salátu.
Falafel je tradiční pokrm z blízkého východu, který se připravuje z cizrny. My se ho rozhodli servírovat klasicky v pita chlebu, ale můžete si k cizrnovým placičkám udělat polentu nebo bramborovou kaši. Falafel je navíc výborný jako rychlá svačina na cesty i do práce nebo školy.
Vaječnou omeletu máme nejčastěji spojenou se snídaní, nebo jako sytý brunch. Stejně tak ale může zastoupit i hlavní jídlo, a to především ve chvíli, kdy nestíháte vařit a navíc zásoby v lednici žádnou vysokou gastronomii nenabízí. Výhodou těchto omelet je, že je lze všemožně vylepšovat. Sluší jim žampiony, olivy, šunka i slanina, nejrůznější druhy sýrů a bylinky.
Zdroj informací: Apetit, ČRo