Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 19. díl: Tvarohová žemlovka, masové kuličky nebo brokolicová polévka vám učarují

10. 4. 2023
Cizrnový salát s vejci a rybičkami
Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Velikonoční nádivka

Co typičtějšího nachystat na Velikonoční pondělí, než nádivku. Tento recept na nádivku patří spíše mezi ty tradiční a patří do něj klasické suroviny jako bílé pečivo, uzené maso a pochopitelně také kopřivy. Zrovna ony patří mezi první jarní divoké bylinky, které nejen že dodají pokrmu zelenou barvu, ale také ho obohatí o cenné vitamíny a minerální látky.

  • Do nádivky můžete místo rohlíků zapracovat i případné zbytky z chlebíčkové veky.
  • Přibližně jednu čtvrtinu mléka nahraďte vývarem z uzeného, docílíte tím masovější chuti.

Velikonoční nádivka podle Marty

Velikonoční nádivka podle Marty

< 90 min
4.6(200x)
Přečíst recept

2. Cizrnový salát s vejci a rybičkami

Nastává obligátní velikonoční otázka „co s uvařenými vejci?“. Jednou z možností může být tento luštěninový salát s polníčkem, olivami a také ančovičkami. Uznáváme, že tato kombinace vás může mírně vylekat, ale dejte ji šanci. Uvidíte, že veškeré chutě do sebe dokonale zapadají.

  • Pokud přece jen rybičky do salátu nechcete, klidně je vynechejte. Olivy, bylinky, zálivka i koření svou práci odvedou dokonale.   

Cizrnový salát s vejci a rybičkami

Cizrnový salát s vejci a rybičkami

< 30 min
4.1(21x)
Přečíst recept

3. Tvarohová žemlovka

Zbyl vám mazanec a nechcete ho vyhodit? Nahraďte jím rohlíky v tomto receptu a připravte z něj další vynikající pokrm, na který se seběhne celá rodina. Díky tvarohu pořádně zasytí a pečený mazanec navíc provoní celou kuchyň.

  • Rozinky už často bývají i v mazanci, proto si jejich množství upravte podle chuti.
  • Místo mletých mandlí vyzkoušejte nasekané lískové ořechy. Jsou výraznější a žemlovku ozvláštní.
  • Vyzkoušejte také naše další recepty ze sladkého pečiva, ať ho zbytečně nevyhazujete.

Tvarohová žemlovka

Tvarohová žemlovka

< 75 min
4.4(54x)
Přečíst recept

4. Brokolicová polévka s celerem

Zelená k jaru neodmyslitelně patří, a pokud je na talíři, nemá to chybu. Hlavními ingrediencemi polévky je brokolice, špenát, celer a její příprava vám nezabere déle jak dvacet minut. Polévku můžete místo mikrobylinek ozdobit květy sedmikrásky, čerstvými lístky řebříčku či nasekanou pažitkou. Podávejte s pečivem nebo krutony.

Brokolicová polévka s celerem

Brokolicová polévka s celerem

< 20 min
4.2(14x)
Přečíst recept

5. Masové kuličky s mrkví

Řeklo by se obyčejné masové kuličky, ale už jen to poutavé servírování s glazovanou mrkvičkou celé jídlo povznese na vyšší úroveň. Podávejte jej s bramborovou kaší a uvidíte, že ke stolu přiláká i vaše děti.

  • Jesliže je na vás římský kmín příliš ostrý, nebo ho nemáte, vynechejte ho. Lze nahradit také mletým koriandrem, majoránkou, případně kořenící směsí na mletá masa.

Masové kuličky s mrkví

Masové kuličky s mrkví

< 60 min
3.7(10x)
Přečíst recept

6. Toust se špenátem s kopřivami, ztraceným vejcem a hořčicovo-koprovou omáčkou

Špenát z kopřiv je už poměrně známá věc, ale vyzkoušeli jste si ho někdy dát na toust? Pokud ne, pak se můžete inspirovat naším receptem, kde ho navíc doplní i pošírované vejce a uzené maso (případně šunka). Vše je zalité studenou koprovou omáčkou, která všemu dodá patřičnou jemnost.

Toust se špenátem s kopřivami, ztraceným vejcem a hořčicovo-koprovou omáčkou

Toust se špenátem s kopřivami, ztraceným vejcem a hořčicovo-koprovou omáčkou

> 60 min
5(7x)
Přečíst recept

7. Vepřová žebírka glazovaná pivem

Vepřová žebra patří mezi ta masa, která se stále dají pořídit za rozumnou cenu, a proto hurá na jejich přípravu. Protože svalovina mezi žeberními kostmi je krátká a částečně obalena tukem, maso je ve výsledku šťavnaté a doslova se rozpadá na vidličce. Žebra můžete připravit tak jako my, na grilu, nebo je dodělejte v troubě.

  • Rozprostřete je vedle sebe na plech a zvyšte teplotu přibližně na 200 °C nebo zapněte gril. Dál pokračujte podle popsaného postupu až do chvíle, kdy na povrchu vznikne zlatavá krusta.
  • Servírujte s jakoukoli bramborovou přílohou, čerstvým chlebem nebo si je vychutnejte samotné.

Vepřová žebírka glazovaná pivem

> 60 min
4.3(30x)
Přečíst recept

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Fazolové placičky
Týdenní úsporná kuchařka 2. díl: Palačinky trochu jinak i fazolové placičky
Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou
Týdenní úsporná kuchařka 3. díl: Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou vás nenechají chladnými
pikantní fazolová polévka
Týdenní úsporná kuchařka 4. díl: Zkuste bylinkovo-špenátové smaženky či pikantní fazolačku
Skandinávské mleté maso s bramborami
Týdenní úsporná kuchařka 5. díl: Dejte šanci skromné kuchyni ze Skandinávie či Indie
Kuře s rýží z jednoho hrnce
Týdenní úsporná kuchařka 6. díl: Kedlubnové řízky jsou skvělou levnou variantou těch masových
Hlívový guláš
Týdenní úsporná kuchařka 7. díl: Játra, která vám učarují i bezmasý guláš
Mac and Cheese
Týdenní úsporná kuchařka 8. díl: Chilli hot dog je párek v rohlíku, který vystudoval vysokou školu
Zapečené ovesné palačinky s tvarohem a rozinkami
Týdenní úsporná kuchařka 9. díl: Francouzské brambory a chlupaté knedlíky jako příjemné retro
Zelňačka
Týdenní úsporná kuchařka 10. díl: Zapečený květák jako český evergreen vs. španělská tortilla de patatas
Rýže
Týdenní úsporná kuchařka 11. díl: Líný pórek zapečený se sýrem a kapustou pro náročné dny a dalších 6 skvělých receptů
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Týdenní úsporná kuchařka 12. díl: Dejte si vege burger nebo lasagne se špenátem a ricottou
Zelí
Týdenní úsporná kuchařka 13. díl: Kološvárskému zelí rozhodně neodoláte
Fazole ve smetaně
Týdenní úsporná kuchařka 14. díl: Na řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou jen tak nezapomenete
Poctivá bramboračka s houbami
Týdenní úsporná kuchařka 15. díl: Poctivá bramboračka s houbami i vaječná omeleta k večeři
Zapečené škvarkové brambory
Týdenní úsporná kuchařka 16. díl: Dáte si anglickou hrachovou kaši, nebo kuskus se sušenými rajčaty?
Bifteki se zeleninovou rýží
Týdenní úsporná kuchařka 17. díl: Dejte si vynikající bifteki se zeleninovou rýží a další skromná jídla
Čočková polévka s uzeným
Týdenní úsporná kuchařka 18. díl: Hustá polévka pro celou rodinu i plněné brambory

Sdílet kolekci receptů

Levná jídla Rodinný oběd Rychlé večeře Vaření bez masa

Podobné kolekce receptů