Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 20. díl: Ředkvičkový salát, jablečné lívance i kuře s těstovinami

Týdenní úsporná kuchařka 20. díl: Ředkvičkový salát, jablečné lívance i kuře s těstovinami
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Kuře s těstovinovou rýží, kukuřicí a fetou

Svěží, barevné a lehké jídlo, která nádherně voní citronem. Těstovinová rýže zasytí, ale pokud se vám jí nepodaří sehnat, skvěle jí nahradí tarhoňa nebo jiné menší těstoviny. V tomto receptu jsme použili pošírované kuře.

  • Jeho příprava není nijak zvlášť složitá a hotová kuřecí prsa jsou šťavnatá a křehká.
  • Pokud ale můžeme doporučit, volte pro tentokrát klasickou přípravu kuřecího vývaru ze skeletů, křídel, ale také například zadních nohou.
  • Maso využijete hned a vývar uchovejte v lednici do následujícího receptu.

2. Rýže s karamelizovanou cibulkou

Rýže a čočka jsou na první pohled poměrně neobvyklá kombinace, ale pokud s námi už delší dobu vaříte, tak víte, že mnohé chuťové experimenty dokážou mile překvapit.

  • A i v tomto případě tomu nebude jinak. Jestliže jste si neuvařili vývar, použijte místo něj vodu a kvalitní bujón.
  • Zelená čočka není vyloženě podmínkou, dokonale ji zastoupí i obyčejná hnědá nebo pro urychlení konzervovaná.

3. Bylinková s pečenými pastinákovými hranolky

Víte, proč jíst na jaře divoké bylinky? Především proto, že jsou čerstvé, výživné, snadno dostupné a zadarmo. A právě do téhle polévky se jednoznačně hodí všechno jarní lupení, včetně výhonků.

  • Podávejte ji jako my se zeleninovými hranolky (z pastináku, mrkve, celeru atd.) nebo čerstvým pečivem.

4. Jablečné lívance se skořicí

Že samotné lívance jako hlavní chod příliš neuspokojí? V tom případě je spolu pojďme trochu vylepšit. Část pšeničné mouky nahraďte celozrnnou, pohankovou nebo rozmixovanými ovesnými vločkami.

  • Navýšíte tím podíl vlákniny i vitamínů a minerálů, které se v těchto obilninách přirozeně vyskytují.
  • Lívanečky servírujte s měkkým tvarohem, který je plný bílkovin a tím umocníte sytící efekt.
  • Navrch vše můžete zasypat opraženými plátky mandlí, lískovými nebo vlašskými ořechy.

5. Jarní salát s ředkvičkami a slunečnicovými semínky

Hlávkový salát a ředkvičky k jaru neodmyslitelně patří a proto si je pojďme užít naplno. Recept na salát si můžete vylepšit kousky vařeného vajíčka, luštěninou (malé fazolky, čočka, cizrna) nebo opraženými krutóny.

6. Quesadilly s kadeřávkem nebo kopřivami

Kadeřávek je druh kapusty, jejíž hlavní sezóna je především na podzim, proto se může stát, že v tomto ročním období jí těžko seženete. Ovšem nevěšte hlavu a využijte to lupení, které jaro právě nabízí.

  • Skvělou alternativou jsou mladé kopřivy. Pokud si na samotné netroufáte, namíchejte je se špenátem a uvidíte, že vegetariánské quesadilly zamilujete.

7. Krémový demikát

Znáte demikát? Jedná se o polévku z brynzy, která je typická pro slovenskou a valašskou kuchyni. Její příprava skutečně velmi rychlá a kromě brynzy do ní budete potřebovat pár dalších základních surovin. Místo sádla klidně použijte rostlinný olej a crème fraîche nahraďte hustou zakysanou smetanou.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč