Čočková polévka s uzeným
Více než hodinu
Velmi snadné
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Kromě tradičních surovin, jako je čočka, cibule, majoránka a uzené maso jsme do polévky přidali i některé méně obvyklé. A to především rajský protlak, pórek, brambory a na dochucení tymián. Kombinace všeho je naprosto dokonalá a v posledních chladných dnech zasytí i pořádně prohřeje.
Klasické lasagne z širokých semolinových těstovin zná určitě každý, ale tyto polentové jsou navíc bezlepkové. A protože jsme klasickou masovou směs vyměnili za brokolici a žampiony, na své si přijdou i vegetariáni. Prvním krokem bude příprava širokých „těstovin“. Ty jsou vyrobené z uvařené a následně vychladlé polentové kaše, ze které krájíte přibližně půl centimetrové plátky. Střídavě vrstvíte polentu a ostatní suroviny, až zaplníte celou zapékací nádobu a dáte péct.
Právě začíná sezóna medvědího česneku a to je čas, kdy si ho v kuchyni pořádně užít. Tento superrychlý recept je vhodná příležitost, jak letos se zelenými lístky začít. Hlavní ingrediencí je pesto, kterého si klidně můžete vyrobit víc. Zbylé přendejte do skleničky, zalijte olivovým olejem tak, aby bylo pesto kompletně pokryté a zavíčkujte. Takto vám vydrží i týden v lednici. Pár lístků medvědího česneku si schovejte na následující recept.
Jemné smetanové rizoto, na kterém si skutečně pochutnáte. Je jen z pár surovin a i když příprava zabere trochu víc času, uvidíte, že se tato investice vyplatí. Piniová semínka uvedená v ingrediencích jsou pouze na závěrečný posyp. Pokud je nemáte a nechcete je pořizovat, podobně poslouží nasucho opražené plátky mandlí, slunečnicová semínka nebo je úplně vynechejte.
Jestli milujete tzv. obíračku a olepené prsty, pak tento recept je pro vás jak stvořený. Spodní kuřecí stehna jsou obalena ve směsi italských bylinek, mleté papriky a jáhlových vloček. Čímž společně vytvoří křupavou krustu skrývající měkké a šťavnaté kuřecí. Servírujte je s jakoukoli bramborovou přílohou, čerstvým pečivem nebo tak jako my, se zeleninovými hranolky a dipem.
Na přípravu tohoto receptu vám stačí jen pět ingrediencí. A to především vařené brambory ve slupce, fazole z konzervy a mozzarella. Ani postup není nikterak složitý – brambory nakrojte a naskládejte do zapékací misky, položte na ně fazole, zasypte špetkou mleté papriky, přidejte strouhanou nebo natrhanou mozzarellu a dejte pod gril, případně na chvíli péct do trouby.
Jestliže vlastníte plech nebo silikonové formy na tyto malé dortíčky, určitě je oceníte i při přípravě slaných jídel. Ideálně takových, jakými jsou nádivky, vaječné nebo třeba tyto tuňákové muffiny. Výhodou je, že už po upečení máte pokrm rozdělený na jednotlivé porce. Navíc jsou slané muffiny dobré také studené a hodí se i jako svačina na výlet nebo do práce.
Zdroj informací: Apetit