Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koblihy a spol.: Usmažte si voňavé vdolky, donuty, boží milosti, churros, beignets, fritters nebo uzly

Koblihy a spol.: Usmažte si voňavé vdolky, donuty, boží milosti, churros, beignets, fritters nebo uzly
ZDROJ: Apetit

Na koblihu nebo jinou smaženou dobrotu je vždycky vhodná chvíle! Oblíbené smaženky můžete obměňovat podle toho, na jakou náplň máte zrovna chuť. Máme pro vás osvědčené recepty na nejlepší koblihy, vdolky, donuty, boží milosti, churros, beignets, fritters i uzly, které můžete plnit krémy i džemy, polévat polevami i namáčet do omáček.

Koblihy

Dozlatova osmažená baculatá kolečka z kynutého těsta, nejčastěji plněná ovocnou zavařeninou a posypané moučkovým cukrem. U nás jsou koblihy neodmyslitelně spjaty s masopustem. Nám rozhodně nic nebrání v tom, si koblihy připravit po celý rok.

  • Základem úspěchu je dobře vykynuté vláčné těsto, do kterého patří panák tuzemského rumu. Údajně proto, aby se během smažení koblihy tolik nenasákly tukem.
  • Těsto opatrně rozválejte na asi jeden centimetr silnou placku a vykrájejte z něj skleničkou kolečka. 
  • Na polovinu koleček dejte lžičku džemu a druhou polovinou koleček džem přikryjte.
  • Stejnou skleničkou, jakou jste naznačovali kolečka, vykrojte koblihy, které nechte ještě dalších 5 minut nakynout. Ze zbylého těsta opět vyválejte placku a celý postup opakujte.
  • Mezitím si rozpalte olej. Myslete na to, že ho musí být skutečně hodně, aby v něm koblihy mohly plavat a nedotýkaly se. Nejlepší je kombinace sádla a oleje.
  • Do rozpáleného tuku opatrně vkládejte koblihy a smažte z obou stran dozlatova.
  • Hotové přendejte na papírovou utěrku a na závěr pocukrujte.

Pokud vám tento návod nestačí, podívejte se na naše video, ze kterého vám už bude vše jasné.

Druhá varianta je usmažit samotná kolečka bez džemu. Po vychladnutí je rozkrojit a naplnit krémem podle chuti. Výborně se ke kynutému těstu hodí pudinková náplň, na kterou můžete položit plátky jahod nebo maliny. Vršek polijte čokoládou nebo jinou oblíbenou polevou. Pokud nechcete improvizovat a raději vsadíte na osvědčený recept, v tomto kompilátu jich nabízíme hned několik.

Donuty

Víte, proč mají donuty uprostřed díru? Údajně proto, aby se celé dobře propekly. Pokud milujete koblihy, bude vám tato americká varianta určitě chutnat.

Zajímavost: Dnes je tento smažený kroužek hvězdou amerických kriminálek i seriálu Simpsonovi. Jenže během první a druhé války zastával vážnější roli. Měl za úkol zvýšit morálku amerických vojáků, připomenout jim domov a tím je motivovat bojovat za vlast. Proto dobrovolníci Armády spásy objížděli vojáky na frontách a donuty jim rozváželi.

Vdolky

Vdolky patří do tradiční staročeské kuchyně, a podobně jako koblihy nesměly chybět na slavnostním stole. Pro vdolky je typická kombinace pikantních švestkových povidel a tvrdého strouhaného tvarohu. Navrchu nesmí chybět šlehačka.

  • Jenže jak už to v naší zemi bývá, každý region je rozmanitý a stejně tak i jeho kuchyně. Proto se můžeme v jednotlivých koutech Česka setkat s různými obměnami.
  • Například na Rychnovsku jsou vdolky (dolky) sypané perníkem a připravované především na Štědrý den.
  • V severovýchodních Čechách se připravují lité dolky, které připomínají spíše lívance.
  • V různých krajích se potom vdolky jedí s mákem, ale připravují se i na slano. Třeba na Kroměřížsku znají chlebové vdolky.

Boží milosti

Boží milosti jsou podobně jako například jidáše tradičně spjaty s Velikonocemi. Pekly se jako poslední pečivo až na Velikonoční pondělí. Dokonce se o nich zmiňuje i Magdalena Dobromila Rettigová, ve své Domácí kuchařce.

Pekly se také během roku k nejrůznějším příležitostem:

  • Nosívaly se na přilepšenou šestinedělkám.
  • Dávaly se oráčům před jejich cestou na pole.
  • Uvazovaly se červenou stužkou na zápěstí novomanželům, když spolu procházeli obřadem.

Churros

Další smaženou pochoutkou jsou španělské churros. Setkat se s nimi můžete i v Portugalsku nebo Latinské Americe. Na rozdíl od našich koblih se připravují z odpalovaného těsta, podobně jako věnečky.

  • Těsto přendejte do cukrářského sáčku s vroubkovanou zdobící špičkou a vytlačujte jednotlivé „housenky“ do rozpáleného oleje.
  • Hotové churros po vyndání z oleje obalte ve skořicovém cukru nebo posypejte cukrem moučkovým. Jsou křupavé, jemné a chuťově připomínají třeba trdelník.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova
Beignets
Více než hodinu
Velmi snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč