Plechovky s lušteninami, nakládanou zeleninou nebo rybičkami… Z toho všeho se dá uvařit jak skvělé jídlo ve stylu dobrodruhů, tak i pokrm, kterým oslníte návštěvu. Záleží jen na náladě a příležitosti. Udělejte generální úklid spíže a vyzkoušejte naše recepty!
Konzervy nám nejednou vytrhly trn z paty – když jsme zapomněli nakoupit a hladová rodina čeká netrpělivě na večeři, když se v čase oběda objeví nečekaní hosté, když dorazíme pozdě večer na chatu a potřebujeme rychle uvařit něco teplého, když se vydáme na dovolenou do kempu či vyrazíme s kamarády na vandr…
- Od vynálezu sklenice s patentním uzávěrem (1809), následovaným o rok později vynálezem plechové konzervy uplynulo více než 200 let a neprodyšně uzavřené potraviny, které čekají na svou chvíli ve spíži, se staly naší jistotou.
Co vykouzlit z konzerv?
ELEGANTNÍ SALÁT
Sceďte a propláchnete 400g konzervu bílých fazolí a promíchejte ji se 1–2 hrstmi nasekaného estragonu, 2 hrstmi nasekané hladkolisté petrželky, tenkými plátky ze 1/4 malé červené cibule a plátky ze 2–3 ředkvicek. Vmíchejte štávu z 1 malého citronu prošlehanou se 30 ml panenského olivového oleje. Dochuťte vločkovou solí.
MEXICKÝ DIP
Rozmixujte 400g konzervu fazolí, scezenou, 1–2 papričky chipotle v omáčce adobo, 2 stroužky česneku, 2 lžíce citronové štávy, po 1 lžicce římského kmínu a chilli koření. Pak postupně přilévejte zhruba 100 ml panenského olivového oleje a mixujte, až dosáhnete požadované konzistence. Jezte s tortillovými lupínky či chlebovými plackami.
SLADCE PIKANTNÍ KUŘE
Svařte 100 ml srirachy se 100 ml rýžového octa, 50 ml mirinu a 2 vrchovatými lžícemi rybízového či malinového rosolu, zmírněte oheň a marinádu vařte, až se její množství zmenší zhruba o třetinu, trvá to asi 10 minut. Promíchejte s 10 kuřecími křídly či paličkami, osolte. Nechte zakryté odležet hodinu v chladu. Předehřejte troubu na 220 °C. Kuřecí díly osušte (marinádu uchovejte), obalte ve směsi ze 140 g rýžové mouky + 1 lžíce kukuřičného škrobu a pečte v pekáči na mřížce asi 50 minut dozlatova. Promíchejte se zhruba 50 ml marinády, vraťte na mřížku a dopékejte cca 10 minut dokřupava, jednou obraťte.
Báječné dezerty
Kompoty a džemy se skvěle uplatní v moučnících. A to nejen jako náplň lineckého koláče. Například povidla nebo meruňkový či jakýkoli jiný chuťově zajímavý džem můžete přidat i do těsta na perník. Bude díky němu báječně vláčný. Bonusem většiny dezertů z pokladů ze spíže je rychlost, s jakou je připravíte.
- Třeba koláč s džemem a kokosem budete mít upečený dřív, než rodina stačí dojíst oběd.
- A přitom nejde o žádné nouzové řešení – ze skleniček loňského višňového nebo rybízového džemu připravíte koláč, který bude ozdobou nedělního stolu, k svačině mohou být sladké křehké rohlíčky nebo božské mandlové bábovičky a kompotované broskve jsou v dortu skoro lepší než čerstvé.
- Dětským favoritem je zase piškotový koláč s broskvovým kompotem a želatinou.
- Díky kompotům si také můžete dopřát dobroty s ovocem, které zrovna není v sezoně – bublanina se zavařenými meruňkami nebo třešněmi bude v zimě stejně dobrá jako v létě!
Pro každý (ne)všední den
Sedmikonzervová polévka je sice vtipná, ale ruku na srdce – raději máme přece jen jídla, která mimo konzervy obsahují i něco dalšího. I v nich ale může být konzerva základem, na němž budete stavět.
- Vyzkoušejte třeba vepřové maso s fazolemi, fazole na toustu nebo fazolovou polévku.
- Konzervované luštěniny nebo kukuřice se dobře uplatní také v různých plackách a karbanátcích, pokud je vložíte do housky a vyšperkujete domácí omáčkou nebo majonézou a čerstvou nebo vlastnoručně naloženou zeleninou, získáte luxusní vegetariánské burgery.
- Falafel se sice klasicky připravuje z namočené sušené cizrny, ale existují i expresní verze z konzervované.
- Rybičky v plechu, ať už tuňák, sardelky nebo obyčejné sardinky, jsou zase skvělou volbou, pokud potřebujete připravit chutnou pomazánku.
- Jestli rybám neholdujete, zkuste pomazánku z pečených paprik anebo si rozmixujte cizrnu s pastou tahini na báječný hummus.
- Další rady i recepty na obědy a večeře ze spíže najdete v článku Jak vařit ze zásob.