Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 56. díl: Co vařit mezi svátky? Katka sestavila dalších sedm receptů, za které neutratíte majlant

Týdenní úsporná kuchařka 56. díl: Co vařit mezi svátky? Katka sestavila dalších sedm receptů, za které neutratíte majlant
ZDROJ: Apetit

Týden mezi Štědrým dnem a Silvestrem se stále nese v duchu dobrého jídla, návštěv, pohody a dojídání řízků a bramborového salátu. I přesto jsem vybrala dalších sedm jídel, které mají sváteční atmosféru, ale přesto je lze nachystat i během roku a za pár korun. Užijte si poslední dny roku a do nového vykročte pravou.

1. Vánoční zelňačka

V některých rodinách je poctivá zelňačka považovaná za sváteční jídlo, které si zaslouží své místo i na vánočním stole. S tím já jednoznačně souhlasím a jako inspiraci přikládám tento opravdu vydařený recept, se kterým polévku zvládnete raz dva.

  • Nezapomeňte do ní přidat domácí kysané zelí. V postupu receptu je video návod, jak si kvašenou zeleninu udělat doma.

2. Nákyp z vánočky

Co s vánočkou, která už je na jídlo příliš tuhá, ale vyhodit jí je škoda? Připravte z ní třeba francouzský toust, zapečte ji v žemlovce nebo z ní upečte tento nákyp. Tváří se víc jako dezert, ale pokud do vzniklého pudinku z vajec a mléka přidáte měkký tvaroh, rázem dodáte potřebné bílkoviny a tím jídlo získá patřičnou sytost.

3. Mrkvový koláč s ořechy

Vyhráno má ten, kdo si nakoupil pořádnou nálož mrkve na bramborový salát a spousta zeleniny mu ještě zbyla. Právě z mrkve, listového těsta a lískových oříšků vznikne velmi lehký a chutný koláč, který v průběhu svátků bude určitě příjemnou změnou. Pokud nemáte javorový sirup, nahraďte ho medem nebo jiným tekutým sladidlem.

  • A místo dipu z fety podávejte zakysanou smetanu nebo podle potřeby nařeďte mlékem osolenou lučinu.

4. Slavnostní polévka s játrovými knedlíčky

Dále jsem připravila tři po sobě jdoucí jídla, ve kterých zpracujete celé kuře. Naporcujte ho a jednotlivé části rozdělte. Stehenní řízky i prsa uchovejte v chladničce, přijdou na řadu v dalších receptech. Kosti, krk, křídla a další odřezky vložte do hrnce společně s kořenovou zeleninou a dále postupujte podle popisku v receptu, až vám po několika hodinách vznikne čirý a voňavý vývar.

  • Pokud nechcete dělat játrové knedlíčky, vyzkoušejte drožďové.

5. Quiche s kuřetem, pórkem a sýrem gruyère

Do slaného koláče budete potřebovat kuřecí prsa nakrájená na nudličky, které společně s vejci, smetanou, pórkem a sýrem tvoří chuťově vyladěnou náplň zapečenou na křehkém těstě. Dražší sýr gruyère nahraďte finančně dostupnějším, třeba uzeným eidamem. Do náplně klidně zakomponujte šunku, salám, klobásku nebo sýry, které vám případně zbyly ze svátečních obložených mís.

  • Když nesníte celý quiche ještě pěkně za tepla, zabalte si ho druhý den do práce, protože slaný koláč je sázka na jistotu.

6. Gratinované brambory s tymiánem

Tyto gratinované brambory jsou čistě vegetariánské a vhodné jako sváteční příloha. Ovšem přidáte-li do nich kousky kuřecích stehen nebo pokrájenou šunku, ihned se mohou vydávat za hlavní chod. Až vás jemnost tymiánu omrzí a zatoužíte po něčem ostřejším, doporučuji do brambor přimíchat grilovací koření třeba i se špetkou chilli.

7. Arancini s tuňákem a mozzarellou

Arancini patří mezi italské speciality a jsou to jakési krokety z rýže. Podávají se jako příloha, křupavý snack, ale pokud je stejně jako v tomto případě něčím naplníte, rázem se z nich stane hlavní chod. Mezi našimi recepty najdete také houbové arancini nebo s ragú. Stejně tak do nich můžete dát i zbytek pečeného masa. Chutným doplňkem je salát coleslaw.

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč