Vánoční zelňačka
Do dvou hodin
Velmi snadné
Týden mezi Štědrým dnem a Silvestrem se stále nese v duchu dobrého jídla, návštěv, pohody a dojídání řízků a bramborového salátu. I přesto jsem vybrala dalších sedm jídel, které mají sváteční atmosféru, ale přesto je lze nachystat i během roku a za pár korun. Užijte si poslední dny roku a do nového vykročte pravou.
V některých rodinách je poctivá zelňačka považovaná za sváteční jídlo, které si zaslouží své místo i na vánočním stole. S tím já jednoznačně souhlasím a jako inspiraci přikládám tento opravdu vydařený recept, se kterým polévku zvládnete raz dva.
Co s vánočkou, která už je na jídlo příliš tuhá, ale vyhodit jí je škoda? Připravte z ní třeba francouzský toust, zapečte ji v žemlovce nebo z ní upečte tento nákyp. Tváří se víc jako dezert, ale pokud do vzniklého pudinku z vajec a mléka přidáte měkký tvaroh, rázem dodáte potřebné bílkoviny a tím jídlo získá patřičnou sytost.
Vyhráno má ten, kdo si nakoupil pořádnou nálož mrkve na bramborový salát a spousta zeleniny mu ještě zbyla. Právě z mrkve, listového těsta a lískových oříšků vznikne velmi lehký a chutný koláč, který v průběhu svátků bude určitě příjemnou změnou. Pokud nemáte javorový sirup, nahraďte ho medem nebo jiným tekutým sladidlem.
Dále jsem připravila tři po sobě jdoucí jídla, ve kterých zpracujete celé kuře. Naporcujte ho a jednotlivé části rozdělte. Stehenní řízky i prsa uchovejte v chladničce, přijdou na řadu v dalších receptech. Kosti, krk, křídla a další odřezky vložte do hrnce společně s kořenovou zeleninou a dále postupujte podle popisku v receptu, až vám po několika hodinách vznikne čirý a voňavý vývar.
Do slaného koláče budete potřebovat kuřecí prsa nakrájená na nudličky, které společně s vejci, smetanou, pórkem a sýrem tvoří chuťově vyladěnou náplň zapečenou na křehkém těstě. Dražší sýr gruyère nahraďte finančně dostupnějším, třeba uzeným eidamem. Do náplně klidně zakomponujte šunku, salám, klobásku nebo sýry, které vám případně zbyly ze svátečních obložených mís.
Tyto gratinované brambory jsou čistě vegetariánské a vhodné jako sváteční příloha. Ovšem přidáte-li do nich kousky kuřecích stehen nebo pokrájenou šunku, ihned se mohou vydávat za hlavní chod. Až vás jemnost tymiánu omrzí a zatoužíte po něčem ostřejším, doporučuji do brambor přimíchat grilovací koření třeba i se špetkou chilli.
Arancini patří mezi italské speciality a jsou to jakési krokety z rýže. Podávají se jako příloha, křupavý snack, ale pokud je stejně jako v tomto případě něčím naplníte, rázem se z nich stane hlavní chod. Mezi našimi recepty najdete také houbové arancini nebo s ragú. Stejně tak do nich můžete dát i zbytek pečeného masa. Chutným doplňkem je salát coleslaw.