0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Penne, tagliatelle nebo fusilli aneb velký přehled italských těstovin

Druhy těstovin
ZDROJ: Karolina Kolodzijeczak/Unsplash
sdílet:

Některé jsou naplněné, jiné zase duté. Liší se svou velikostí, tvarem, délkou a šířkou. Řeč je o těstovinách, kterých údajně existuje přes pět set druhů. Při běžném vaření nám ale bohatě postačí, když se zorientujeme v těch základních.

Cannelloni

Všichni znalci italské kuchyně dobře vědí, že cannelloni jsou podlouhlé duté válečky, které Italové s oblibou plní mletým masem nebo třeba riccotou.

Ditalini

Tento druh těstovin, který připomíná malé náprstky, najdete především v polévkách nebo v pokrmu mac'n'cheese. I když v našich končinách nejsou ditalini příliš známé, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Farfalle

Některé domácnosti je nazývají mašličkami, jiné je označují za motýlky. Ať už jim říkáte jakkoliv, jistě nám dáte za pravdu, že se skvěle hodí k rajčatovým i smetovanovým omáčkám a ostudu neudělají ani v těstovinovém salátu.

Fettuccine

Fettuccine jsou ploché těstoviny, které se šířkou nacházejí někde mezi linguine a pappardelle.

Fusilli

Mezi další oblíbený druh těstovin patří bezesporu fusilli, které svým tvarem připomínají vývrtku nebo spirálu. Mnoho lidí je používá do těstovinových salátů, ale nezklamou vás ani se smetanovou nebo rajčatovou omáčkou.

Lasagne

Kdo by neznal lasagne? Tyto obdelníkové plátky těstovin jsou nedílnou součástí stejnojmenného pokrmu. Lasagne rozhodně patří mezi nejlepší těstoviny na zapečení.

Macaroni

Pochází z Neapole, ale svůj domov našly také v Americe. Koupit je můžete v podobě dlouhých dutých špaget, ale především v USA je znají jen jako krátké zahnuté trubičky. Jejich českou obdobou jsou kolíka.

Pappardelle

Jak už bylo řečeno, pappardelle svým tvarem připomínají fettuccine. Rozdíl je pouze v šířce, která odpovídá zhruba 2–3 cm. V obchodech je naleznete stočené do klubíčka a skvěle doplní masové omáčky.

Penne

Tyto středně velké rýhované trubičky patří k jednomu z nejoblíbenějších druhů těstovin u nás. Není divu, skvěle se párují se smetanovými i rajčatovými omáčkami i rajčatovými, které na nich dobře drží.

Spaghetti

S kečupem a sýrem, boloňskou omáčkou nebo jako spaghetti carbonara. Pravděpodobně nenajdeme člověka, který by neznal tyto dlouhé tenké těstoviny. Hádáme, že ve spíži je máte i vy. Pokud nevíte, jak správně připravit spaghetti, pak se podívejte na toto video

Tagliatelle

Jedná se o stuhy z vaječných těstovin, které jsou velmi podobné fettuccine. Opět jsou uzší než pappardelle, jejich šírka je totiž 1 cm. Chuťové pohárky jistě potěšíte kombinací těstovin tagliatelle s olejem, česnekem a mořskými plody.

Tortellini a ravioli

Mnoho lidí stále nemá jasno, jaký je rozdíl mezi tortellinami a raviolami. Hlavní odlišnost spočívá v samotném tvaru.

  • Zatímco tortellini vzhledem připomínají koláček (italsky tortello), ravioli se nejčastěji podávají ve tvaru čtverečku, trojúhelníku nebo půlměsíce.
  • Oba druhy těstovin se plní různorodými náplněmi. Raviolám sluší tradiční špenátová náplň s riccotou, tortellini zase vynikají se směsí z vepřového masa. 

Zbožňujete italskou kuchyni? Skvělé recepty objevíte v kuchařce Mamma Mia! z edice Apetit.

Související články

Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit