Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velký přehled luštěnin plus recepty: Které mají nejvíce bílkovin?

lusteniny
ZDROJ: Betty Subrizi/Unsplash
sdílet:

Kromě hrachu, čočky a fazolí mezi luštěniny patří také cizrna, sójové boby a arašídy. Luštěniny jsou skvělým zdrojem bílkovin a energie. Podívejte se s námi na přehled luštěnin, způsoby jejich využití v kuchyni a na co si dát pozor před jejich konzumací.

Čočka

Čočka, zastarale čočovica, pochází z Jihozápadní Asie a konzumuje se už od pravěku. Není divu, protože ze všech rostlin má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin. Proto je také důležitou složkou stravy vegetariánů, kteří získávají bílkoviny místo z masa právě z luštěnin.

Čočky existuje mnoho druhů, například:

  • klasická zelená čočka (u nás nejznámější)
  • červená čočka (nenadýmá)
  • černá čočka Beluga (jako kaviár)
  • francouzská zelená čočka Puy
  • žlutá čočka
  • španělská hnědá čočka Pardina

Čočka je populární zejména v Indii, jejíž obyvatelé jsou z velké části vegetariáni. Máte-li rádi indickou kuchyni, vyzkoušejte dhál z červené čočky nebo čočkový dip.

Na seznamu jídel české kuchyně nesmí chybět recept na čočku na kyselo a hřejivou čočkovou polévku. Pokud chcete trochu experimentovat a nebojíte se kombinovat různé chutě, máme pro vás recept na čočku s meruňkovým džemem nebo černou čočku na víně.

Hrách

Hrách je plně vyzrálé semeno rostliny s názvem hrách setý, která je původem ze Středomoří. Odtud se hrách postupně rozšířil do celé Evropy. V České republice patří mezi nejstarší doložené pěstované rostliny. Na rozdíl od hrášku, tedy ještě nedozrálých bobulí, má hrách více minerálních látek a vyšší energetickou hodnotu. Vyzrálý hrách také více nadýmá.

Fazole

Fazolí existuje jedenáct druhů. Rozšířenější z nich (např. bílé, červené, barevné) pocházejí ze střední Ameriky, zatímco ty méně známé, drobnější druhy (např. adzuki, mungo, černé) mají původ v Asii.

Cizrna

Mezi méně známou luštěninu, avšak poslední dobou i u nás hojně využívanou, patří cizrna. Jedná se o plod rostliny cizrny beraní, která pochází z Indie.  Dnes už se ale pěstuje téměř po celém světě. Svou chutí připomíná hrášek (proto se jí také říká římský hrách), její chuť je ale jemnější a více oříšková.

NÁŠ TIP: MILUJETE CIZRNU? PŘIPRAVTE SI TAKÉ JEDNODUCHOU CIZRNU NA PAPRICE

Skryt pre seznam
  • Cizrna se nejvíce využívá v arabské a středomořské kuchyni. Nejznámějšími pokrmy z cizrny, které už si můžete dát i u nás, je hummus nebo falafel.
  • Cizrnu lze využít také jako přílohu. Na výběr je nespočet variant, můžete uvařit cizrnové karí, přidat ji do polévkysalátu, na pizzu, udělat z ní zdravý burger, nebo ji opražte a chroupejte u televize místo brambůrek.

Sójové boby

Sójové boby jsou plody sóji luštinaté. Ze všech rostlin mají sójové boby nejvyšší obsah bílkovin, najdeme v nich až 35 %. Proto se sóje také někdy říká rostlinné maso. Sója pochází z Východní Asie.

  • Ze sóji se vyrábí např. tofutempehsójové omáčky či miso pasta, celé boby můžete přidat do salátu, nebo z nich vyrobit paštiku, pomazánku, a také mléko, ze kterého se vyrábí například již zmíněné tofu.

Arašídy

Také rádi chroupete arašídy? Kvůli jejich oříškové chuti je sice mnozí považují za ořechy, buráky ovšem patří mezi luštěniny. Zatímco ořechy rostou na stromě, arašídy neboli plody podzemnice olejné najdete pod zemí. Ať už solené, v cukru nebo čokoládě, všechny podoby mají své zástupy fanoušků.

  • Buráky, jak se také jinak říká arašídům, jsou bohaté na živiny. Bývají proto v podobě pasty či krému součástí humanitárních potravinových  balíčků v zemích třetího světa, výživou pro vojáky i sportovce.

Úprava a skladování luštěnin

Než některé luštěniny začnete zpracovávat, je potřeba je namočit do vody. Doba, po kterou by měly být luštěniny pod vodou, se liší podle jejich druhu. Většinou se doba pohybuje od 5 do 12 hodin. Namáčení luštěnin je důležité. Rozpustí se tím tak rostlinné cukry, které mohou způsobovat nadýmání.

  • Abyste luštěniny udrželi co nejdéle v dobrém stavu, skladujte je na suchém a tmavém místě, nejlépe v dobře uzavíratelných nádobách. Takto vydrží až dva roky.

Tip na závěr

Pokud se nespokojíte s klasickými luštěninami jako je hrách a čočka, jděte nakoupit do specializovaného obchodu, kde budete mít na výběr ze všech možných druhů. Nejlépe uděláte, když si s sebou vezmete rovnou pár sklenic a vydáte se do bezobalové prodejny, kde vám vybrané luštěniny nasypou rovnou do vaší dózy.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč