Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 24. díl: Lehká těstovinová jídla i poctivý buřtguláš

15. 5. 2023
Květák
Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Kapsy se špenátem a fetou

Kombinace slaného sýru a zeleného špenátu je skutečně nesmrtelná a my se ji tentokrát rozhodli zabalit do kapes s kynutého těsta. Náplň můžete vylepšit osmaženou slaninou, šunkou, dušenými houbami nebo vyměnit sýr feta za jiný výrazný. K původní kombinaci se hodí i míchaná vajíčka.

Kapsy se špenátem a fetou

Kapsy se špenátem a fetou

< 60 min
4.3(15x)
Přečíst recept

2. Těstoviny s česnekovou omáčkou z jednoho hrnce

Jestliže jsme vám v předchozích dílech týdenní úsporné kuchařky dovolili parmazán v některém z receptů vynechat, pak tady na něm vyloženě trváme. Je zásadní dochucovacím prvkem těstovin a navíc jsme níže připravili i další recepty, ve kterých se bez tohoto italského pokladu neobejdete.

Pochopitelně není nutné kupovat ten nejdražší, vhodnou alternativou jsou i jiné tvrdé zrající sýry, například česká Gran Moravia.

Těstoviny s česnekovou omáčkou z jednoho hrnce

Těstoviny s česnekovou omáčkou z jednoho hrnce

< 20 min
4(85x)
Přečíst recept

3. Květák s parmazánem

Pokud se vám podaří koupit pořádný květák v akci, pak máte vyhráno a rovnou se můžete pustit do vaření, přesněji řečeno pečení. Společně s uzeným masem, sýrem, žloutkem a mlékem vložte uvařené růžičky květáku do zapékací mísy a nechte v předehřáté troubě péct přibližně půl hodiny.

  • Vodu z vařeného květáku nevylévejte. Použijte ji společně se zbylou zeleninou na přípravu květákové polévky.

Květák s parmazánem

< 60 min
4.2(17x)
Přečíst recept

4. Plněné pečené brambory s fazolemi a sýrem

Plněné brambory můžete připravit podle postupu uvedeného v receptu, tedy pouze v mikrovlnné troubě, nebo jednoduše v klasické. Předem vařené nebo pečené brambory dejte do zapékací misky, přidejte prohřáté fazole z konzervy a navrch rozdělte strouhanou mozzarellu.

Vše dejte na pár minut pod gril, a pokud ho vaše trouba nemá, zapněte ji na co nejvyšší výkon. Brambory zapékejte tak dlouho, aby se sýr roztavil. Servírovat můžete s dipem ze zakysané smetany a česneku.

Plněné pečené brambory s fazolemi a sýrem

> 60 min
4.4(17x)
Přečíst recept

5. Špenátové nudle

Máte výrobu domácích nudlí v malíku? Pak jsme pro vás připravili recept o level výš – špenátové nudle. Na jejich přípravu potřebujete jen hrstku surovin včetně čerstvého špenátu. Před podáváním je bohatě posypte hoblinami parmazánu, přidat můžete i smaženou cibulku, slaninu nebo opražená slunečnicová semínka.

Pesto z natí dodá barvu a chuť těstovinám

Špenátové nudle

< 60 min
4.8(11x)
Přečíst recept

6. Pltnické pirohy s brynzou a koprem

Pirohy jsou velmi chutné jak se sladkou náplní (tvarohem, marmeládou, povidly), tak také se slanou. My vybrali variantu z brynzy a brambor, ovoněnou čerstvým koprem. Navrch zalité zakysanou smetanou, doplněnou o vyškvařenou slaninu.

Pltnické pirohy s brynzou a koprem

Pltnické pirohy s brynzou a koprem

< 50 min
4.3(13x)
Přečíst recept

7. Buřtguláš

Sezóna opékání špekáčků se pomalu rozjíždí. A jestli jste si domu přinesli buřtíky, které už se na vidlici nevešly, nebo jsou opečené a nikdo je nechce, pak buřtguláš si s nimi hravě poradí. Jde o stálici českých chatařů, na které si úplně stejně pochutnáte i v panelákovém bytě.

Buřtguláš

Buřtguláš

< 60 min
3.9(60x)
Přečíst recept

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Fazolové placičky
Týdenní úsporná kuchařka 2. díl: Palačinky trochu jinak i fazolové placičky
Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou
Týdenní úsporná kuchařka 3. díl: Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou vás nenechají chladnými
pikantní fazolová polévka
Týdenní úsporná kuchařka 4. díl: Zkuste bylinkovo-špenátové smaženky či pikantní fazolačku
Skandinávské mleté maso s bramborami
Týdenní úsporná kuchařka 5. díl: Dejte šanci skromné kuchyni ze Skandinávie či Indie
Kuře s rýží z jednoho hrnce
Týdenní úsporná kuchařka 6. díl: Kedlubnové řízky jsou skvělou levnou variantou těch masových
Hlívový guláš
Týdenní úsporná kuchařka 7. díl: Játra, která vám učarují i bezmasý guláš
Mac and Cheese
Týdenní úsporná kuchařka 8. díl: Chilli hot dog je párek v rohlíku, který vystudoval vysokou školu
Zapečené ovesné palačinky s tvarohem a rozinkami
Týdenní úsporná kuchařka 9. díl: Francouzské brambory a chlupaté knedlíky jako příjemné retro
Zelňačka
Týdenní úsporná kuchařka 10. díl: Zapečený květák jako český evergreen vs. španělská tortilla de patatas
Rýže
Týdenní úsporná kuchařka 11. díl: Líný pórek zapečený se sýrem a kapustou pro náročné dny a dalších 6 skvělých receptů
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Týdenní úsporná kuchařka 12. díl: Dejte si vege burger nebo lasagne se špenátem a ricottou
Zelí
Týdenní úsporná kuchařka 13. díl: Kološvárskému zelí rozhodně neodoláte
Fazole ve smetaně
Týdenní úsporná kuchařka 14. díl: Na řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou jen tak nezapomenete
Poctivá bramboračka s houbami
Týdenní úsporná kuchařka 15. díl: Poctivá bramboračka s houbami i vaječná omeleta k večeři
Zapečené škvarkové brambory
Týdenní úsporná kuchařka 16. díl: Dáte si anglickou hrachovou kaši, nebo kuskus se sušenými rajčaty?
Bifteki se zeleninovou rýží
Týdenní úsporná kuchařka 17. díl: Dejte si vynikající bifteki se zeleninovou rýží a další skromná jídla
Čočková polévka s uzeným
Týdenní úsporná kuchařka 18. díl: Hustá polévka pro celou rodinu i plněné brambory
Cizrnový salát s vejci a rybičkami
Týdenní úsporná kuchařka 19. díl: Tvarohová žemlovka, masové kuličky nebo brokolicová polévka vám učarují
Quesadilly s kadeřávkem
Týdenní úsporná kuchařka 20. díl: Ředkvičkový salát, jablečné lívance i kuře s těstovinami
Jarní polévka
Týdenní úsporná kuchařka 21. díl: Palačinky naslano, noky se špenátem i výborná babiččina sekaná
Polévka žurek
Týdenní úsporná kuchařka 22. díl: Sytá polévka, povidlové taštičky i neodolatelná vaječná omeleta
Zapečené lilky po italsku
Týdenní úsporná kuchařka 23. díl: Nudle s mákem, zapečené lilky i kedlubnové zelí

Sdílet kolekci receptů

Levná jídla Rychlé recepty Jednoduché recepty Vegetariánská kuchyně Ze zeleniny Luštěninová jídla Bramborové recepty Těstoviny Sladká jídla Rodinný oběd

Podobné kolekce receptů