Kapsy se špenátem a fetou
Do hodiny
Snadné
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Kombinace slaného sýru a zeleného špenátu je skutečně nesmrtelná a my se ji tentokrát rozhodli zabalit do kapes s kynutého těsta. Náplň můžete vylepšit osmaženou slaninou, šunkou, dušenými houbami nebo vyměnit sýr feta za jiný výrazný. K původní kombinaci se hodí i míchaná vajíčka.
Jestliže jsme vám v předchozích dílech týdenní úsporné kuchařky dovolili parmazán v některém z receptů vynechat, pak tady na něm vyloženě trváme. Je zásadní dochucovacím prvkem těstovin a navíc jsme níže připravili i další recepty, ve kterých se bez tohoto italského pokladu neobejdete.
Pochopitelně není nutné kupovat ten nejdražší, vhodnou alternativou jsou i jiné tvrdé zrající sýry, například česká Gran Moravia.
Pokud se vám podaří koupit pořádný květák v akci, pak máte vyhráno a rovnou se můžete pustit do vaření, přesněji řečeno pečení. Společně s uzeným masem, sýrem, žloutkem a mlékem vložte uvařené růžičky květáku do zapékací mísy a nechte v předehřáté troubě péct přibližně půl hodiny.
Plněné brambory můžete připravit podle postupu uvedeného v receptu, tedy pouze v mikrovlnné troubě, nebo jednoduše v klasické. Předem vařené nebo pečené brambory dejte do zapékací misky, přidejte prohřáté fazole z konzervy a navrch rozdělte strouhanou mozzarellu.
Vše dejte na pár minut pod gril, a pokud ho vaše trouba nemá, zapněte ji na co nejvyšší výkon. Brambory zapékejte tak dlouho, aby se sýr roztavil. Servírovat můžete s dipem ze zakysané smetany a česneku.
Máte výrobu domácích nudlí v malíku? Pak jsme pro vás připravili recept o level výš – špenátové nudle. Na jejich přípravu potřebujete jen hrstku surovin včetně čerstvého špenátu. Před podáváním je bohatě posypte hoblinami parmazánu, přidat můžete i smaženou cibulku, slaninu nebo opražená slunečnicová semínka.
Pirohy jsou velmi chutné jak se sladkou náplní (tvarohem, marmeládou, povidly), tak také se slanou. My vybrali variantu z brynzy a brambor, ovoněnou čerstvým koprem. Navrch zalité zakysanou smetanou, doplněnou o vyškvařenou slaninu.
Sezóna opékání špekáčků se pomalu rozjíždí. A jestli jste si domu přinesli buřtíky, které už se na vidlici nevešly, nebo jsou opečené a nikdo je nechce, pak buřtguláš si s nimi hravě poradí. Jde o stálici českých chatařů, na které si úplně stejně pochutnáte i v panelákovém bytě.
Zdroj informací: Apetit