Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 22. díl: Sytá polévka, povidlové taštičky i neodolatelná vaječná omeleta

Polévka žurek
Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Omeleta s hráškem a šunkou

Vaječná omeleta se u nás vžila převážně jako snídaňová pochoutka, ale když jí trochu vylepšíte, plnohodnotně zastoupí i hlavní jídlo. V tomto případě jsme přidali hrášek, šunku a sýr. Nejen, že výborně chutná, ale navíc i krásně vypadá. Rozhodně ji doplňte jarními bylinkami, květy a přidejte i plátky čerstvých ředkviček.

Omeleta s hráškem a šunkou

Omeleta s hráškem a šunkou

< 20 min
4.3(16x)
Přečíst recept

2. Snová kaše s uzeným a kyselými okurkami

Bramborová kaše s uzeným v mnohých z nás vyvolává nostalgické vzpomínky na dětství. A věříme, že ani v tomto případě tomu nebude jinak. Při pohledu na soupis surovin vás možná zaskočí množství použitého másla, kterého je pro šest osob 100 gramů. Protože ho většina přijde do bramborové kaše, lze jeho gramáž upravit. Část ho můžete nahradit smetanou nebo tukem z horkého uzeného vývaru. Zbylý vývar a nesnědené uzené maso si uschovejte v lednici pro následující recept.

Snová kaše s uzeným a kyselými okurkami

Snová kaše s uzeným a kyselými okurkami

> 60 min
4.6(27x)
Přečíst recept

3. Polévka žurek

Polský žurek je polévka připomínající zelňačku nebo také kyselo. Její hlavní ingrediencí je žitný kvas, který si musíte připravit už alespoň pět dní předem, nebo je ho možné také zakoupit. Navíc existuje mapa kvásků, kde ho lidé nabízejí zdarma, případně výměnou za nějakou drobnost. Místo uvedeného zeleninového vývaru použijte uzený z předchozího receptu. Polévka dostane výraznější masovou chuť.

Polévka žurek

Polévka žurek

< 50 min
3.8(89x)
Přečíst recept

4. Povidlové taštičky sypané perníkem & tvarohový krém

Dalším důkazem toho, že bramborové těsto je dokonale univerzální, jsou tyto taštičky plněné povidly. Ač je jídlo na první pohled luxusní záležitost, surovin není příliš a navíc jsou cenově přijatelné. Pokud si pouze kvůli tomuto receptu nechcete kupovat vanilkový extrakt, je možné ho vynechat či nahradit vanilkovým cukrem, ideálně domácím. Víte, že podobně jednoduše si lze vyrobit i již zmíněný extrakt? A to pouze z vanilkového lusku a alkoholu. Pokud se do jeho výroby chcete pustit, podrobný návod najdete v našem článku 5 nápadů, jak si připravit vánoční esence.

Povidlové taštičky sypané perníkem & tvarohový krém

Povidlové taštičky sypané perníkem & tvarohový krém

< 60 min
3.7(16x)
Přečíst recept

5. Bazalkové noky s rajčatovou omáčkou

V tomto receptu jsme vsadili na klasiku, kterou je kombinace rajčat a bazalky. Čerstvou bazalku jsme přidali do bramborových noků, avšak pokud vám teď na zahrádce nebo za oknem raší jiné zelené lupení, zkuste improvizovat. Výraznou chuť dodá libeček, jemnější petrželka. Zajímavá bude i mírně štiplavá pažitka. Rukolu na ozdobu namíchejte se stejně nahořklými lístky mladých pampelišek a řebříčku.

  • Doporučujeme připravit dvonásobné množství a zbylé dát zamrazit. Kdykoli je pak můžete vyndat, dodělat omáčku a během pár minut máte hotové jídlo na stole.

Bazalkové noky s rajčatovou omáčkou

Bazalkové noky s rajčatovou omáčkou

< 30 min
5(6x)
Přečíst recept

6. Salát s cizrnou a lilkem

Máte chuť na vegetariánský salát s vůní Středomoří? Pak rozhodně vyzkoušejte tento s cizrnou, lilkem a sýrem halloumi. Chutě pečené zeleniny se s tou čerstvou dokonale spojí a teplý sýr se stanou tou pověstnou „třešničkou“. Cizrnu můžete podle chuti obměnit třeba za uvařené menší fazole nebo čočku. V takovém případě doporučujeme zvolit ty druhy, které se snadno nerozvaří. Těmi jsou například černá beluga nebo zelená puy, ale právě u nich je nutné počítat s vyšší cenou.

Salát s cizrnou a lilkem

< 20 min
2.7(17x)
Přečíst recept

7. Široké nudle s cuketou, citronem a mandlemi

I když cuketová sezóna je ještě daleko před námi, pojďme se k ní s tímto receptem alespoň o krůček přiblížit. Uvidíte, že křupavá kombinace mladých cuketek a pražených mandlových plátků vás absolutně nadchne. Navíc jsme zvolili způsob servírování ve vyhřáté zapékací míse, takže si každý může nabrat podle svého.

  • Pokud chcete ušetřit polovinu uvedeného množství másla, opražte mandle nasucho, případně kapce olivového oleje.
  • Kuřecí vývar lez vyměnit za zeleninový, který snadno připravíte ze zbylých slupek, košťálů a natí. Ty si po každé úpravě zeleniny schovejte do sáčku a dejte zamrazit. Pak podle potřeby odeberte a dejte pomalu vařit do studené vody. Tak můžete mít vývar vždy po ruce.

Široké nudle s cuketou, citronem a mandlemi

Široké nudle s cuketou, citronem a mandlemi

< 60 min
3.7(17x)
Přečíst recept

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Fazolové placičky
Týdenní úsporná kuchařka 2. díl: Palačinky trochu jinak i fazolové placičky
Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou
Týdenní úsporná kuchařka 3. díl: Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou vás nenechají chladnými
pikantní fazolová polévka
Týdenní úsporná kuchařka 4. díl: Zkuste bylinkovo-špenátové smaženky či pikantní fazolačku
Skandinávské mleté maso s bramborami
Týdenní úsporná kuchařka 5. díl: Dejte šanci skromné kuchyni ze Skandinávie či Indie
Kuře s rýží z jednoho hrnce
Týdenní úsporná kuchařka 6. díl: Kedlubnové řízky jsou skvělou levnou variantou těch masových
Hlívový guláš
Týdenní úsporná kuchařka 7. díl: Játra, která vám učarují i bezmasý guláš
Mac and Cheese
Týdenní úsporná kuchařka 8. díl: Chilli hot dog je párek v rohlíku, který vystudoval vysokou školu
Zapečené ovesné palačinky s tvarohem a rozinkami
Týdenní úsporná kuchařka 9. díl: Francouzské brambory a chlupaté knedlíky jako příjemné retro
Zelňačka
Týdenní úsporná kuchařka 10. díl: Zapečený květák jako český evergreen vs. španělská tortilla de patatas
Rýže
Týdenní úsporná kuchařka 11. díl: Líný pórek zapečený se sýrem a kapustou pro náročné dny a dalších 6 skvělých receptů
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Týdenní úsporná kuchařka 12. díl: Dejte si vege burger nebo lasagne se špenátem a ricottou
Zelí
Týdenní úsporná kuchařka 13. díl: Kološvárskému zelí rozhodně neodoláte
Fazole ve smetaně
Týdenní úsporná kuchařka 14. díl: Na řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou jen tak nezapomenete
Poctivá bramboračka s houbami
Týdenní úsporná kuchařka 15. díl: Poctivá bramboračka s houbami i vaječná omeleta k večeři
Zapečené škvarkové brambory
Týdenní úsporná kuchařka 16. díl: Dáte si anglickou hrachovou kaši, nebo kuskus se sušenými rajčaty?
Bifteki se zeleninovou rýží
Týdenní úsporná kuchařka 17. díl: Dejte si vynikající bifteki se zeleninovou rýží a další skromná jídla
Čočková polévka s uzeným
Týdenní úsporná kuchařka 18. díl: Hustá polévka pro celou rodinu i plněné brambory
Cizrnový salát s vejci a rybičkami
Týdenní úsporná kuchařka 19. díl: Tvarohová žemlovka, masové kuličky nebo brokolicová polévka vám učarují
Quesadilly s kadeřávkem
Týdenní úsporná kuchařka 20. díl: Ředkvičkový salát, jablečné lívance i kuře s těstovinami
Jarní polévka
Týdenní úsporná kuchařka 21. díl: Palačinky naslano, noky se špenátem i výborná babiččina sekaná

Sdílet kolekci receptů

Levná jídla Rychlé recepty Jednoduché recepty Vegetariánská kuchyně Ze zeleniny Luštěninová jídla Bramborové recepty Těstoviny Sladká jídla Rodinný oběd

Podobné kolekce receptů