Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den 5. díl: Vařte za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Maso je drahé, ale nikdo netvrdí, že bychom ho měli jíst každý den. Do týdenního jídelníčku ho budeme zařazovat maximálně třikrát. Zaměříme se na luštěniny, vydatné polévky i sezónní zeleninu či ovoce.
Další díl naší Týdenní úsporné kuchařky najdete zde.
1. Skandinávské mleté maso s bramborami
Tato dobrota z jedné pánve vás zaručeně postaví na nohy. Mleté hovězí maso můžete klidně vyměnit za vepřové nebo jejich mix. Pokud chcete dodržet recept a přidat i hovězí vývar, doporučujeme ho uvařit z žeber, která vyjdou finančně lépe. Navíc ze zbylého vývaru si připravte polévku nebo ho zamrazte na později.
2. Čočková polévka s kari
Mít ve spíži červenou čočku se rozhodně vyplatí. Na rozdíl od většiny luštěnin ji nemusíte namáčet, má velké množství rostlinných bílkovin a vlákniny, takže zasytí. I její použití je všestranné. Lze ji přidat do polévky (jako v tomto receptu), nebo z ní vyrobte čočkové placičky či chutný dhál.
- Tato luštěnina se dokonale páruje s kari kořením, římským kmínem i indickými směsi koření „masala“. Proto pokud jste fanoušci cizokrajných chutí, určitě se vyplatí do koření zainvestovat. Při správném skladování vám vydrží na dlouho.
3. Těstoviny s omáčkou s tuňákem a rajčaty
Rychlý pokrm na italské téma, to jsou tyto těstoviny s tuňákem. Pokud ryby nejíte, lze ho nahradit kuřecím masem nebo na kostičky nakrájeným uzeným tofu. Stejně tak uvedené mašličky můžete vyměnit za jiné krátké těstoviny.
4. Teplý dýňovo-čočkový salát
U dýně je většinou problém, že ji jen málokdy zpracujeme celou naráz a pravděpodobně ani v tomto případě se vám to nepovede. Ovšem nezoufejte, počítali jsme s ní i do následujícího receptu, proto si přibližně 200 gramů máslové dýně schovejte do lednice. Pokud vám i přesto dužina zbude, připravte z ní pyré, které můžete zamrazit a následně podle potřeby rozmrazit a použít na další dýňové recepty.
- Místo zelené čočky klidně použijte klasickou hnědou a špenát s rukolou nahraďte směsí zelených lístků salátu.
5. Bramboráky
Brambory jsou typickou zimní zeleninou, kterou se v tomto období hojně stravovali už naši předci. A dokázali z obyčejné hlízy doslova vykouzlit zázraky. Nejinak tomu bylo i u zrodu „cmundy po kaplicku“, která vznikla úplnou náhodou v Jižních Čechách. Podobně jako tamní kuchař, můžete s bramborákovým těstem improvizovat i vy.
- Na pánev rozprostřete část těsta, přidejte na něj plátek uzeného masa, olomoucké tvarůžky nebo houbovou smaženici a navrch dejte opět bramborákové těsto.
- Tuto plněnou placku pomalu opékejte z obou stran.
- Servírujte s dušeným zelím, zelným nebo mrkvovým salátem.
6. Dýňový pilaf s houbami a gorgonzolou
Pochoutku z blízkého východu si můžete snadno připravit doma. Do receptu použijete již zmíněný zbytek dýně. Lístky šalvěje lze vynechat a gorgonzolu můžete nahradit cenově dostupnějším sýrem s modrou plísní.
7. Valašský kontrabáš
Stejně jako v předchozích týdnech i tentokrát se necháme inspirovat skromnou staročeskou kuchyní. Kontrabáš je kombinací brambor a vařené pohanky. Vše je dochuceno majoránkou, česnekem a provoněné uzeným bůčkem. Toto jídlo sice nepatří mezi ty dietní, ovšem zasytí a dodá během zimního období potřebnou energii.
Zdroj: Apetit