Letní kuchyni vládne zeleninová královna – cuketa. A receptů na pokrmy z cukety, zdá se, není nikdo dost. Jak zužitkovat přezrálé plody nebo přebytky úrody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat perník, placky, koláče a buchty nebo třeba zelí, polévku či „bramboráky“.
Cuketa patří mezi všestranné suroviny, kterou využijete do sladkých i slaných jídel. Cuketa se vyskytuje v několika barevných variacích, od tmavě zelené, přes světlou zelenou a žíhanou až po zářivě žlutou. Stejně tak tvarů cukety existuje víc, nejčastěji má podobu salátové okurky, narazit však můžete i na cukety kulaté. Využít můžete všechny cuketové druhy stejně, bez rozdílu.
Rozhoduje stáří
Mladé tvrdé cukety je lepší využít jako zeleninu, kde vynikne její struktura a křupavost. Skvělá je i syrová.
- Proto se mladé cukety (courgette) skvěle hodí do stir-fry pokrmů, thajského kari (přidávejte ji až úplně na konec), syrové do těstovin, salátů a cuketových rolek.
- Připravit z nich můžete také na pomazánku nebo je použít jako součást špízu.
- Báječně chutná opečená na grilu nebo v řeckých kuičkách kolokithokeftedes.
Co s přerostlou cuketou?
Jste bezradní a přemýšlíte, co s obrovskou cuketou o velikosti melounu? Věřte, že i ta se dá dobře zpracovat.
Starší, přerostlé vodnaté plody plné semen a s měkčí dužninou se hodí jako „materiál“ do buchet, těst, omáček a gulášů, kde se skoro ztratí. Pokud ji chcete přisoudit aspoň vedlejší roli, je třeba ji nejdřív zbavit vodnatého vnitřku se semínky. Zbylou část cukety můžete zpracovat například:
- Do ajvaru, jen místo lilku použijete cuketu – získáte dokonalou studenou omáčku ke grilovanému masu, dip či pomazánku na opečený bílý chléb.
- Do čalamády či jako součást nakyselo naložené zeleniny.
- Na topinky.
Kterým dalším pokrmům sluší cuketa?
Slaný cuketový koláč
Oblíbená variace na francouzský quiche, kde využijete všechny druhy cukety. Než cuketu zanoříte do smetany a sýra, nezapomeňte ji orestovat, aby získala chuť. Vyzkoušejte naše oblíbené variace na cuketový koláč.
- Cuketový koláč s tymiánem a kozím sýrem
- Koláč s mozzarellou a žampiony
- Rychlý cuketový koláč z listového těsta
Cukety na grilu
Na letní grilovací párty cukety nesmí chybět. Stačí velmi málo a dokonalou přílohu máte připravenou raz dva. Mladé a pevné cukety rozkrojte na čtvrtky a položte na rozpálený gril. Až chytí barvu, otočte je. Před podáváním nezapomeňte osolit a opepřit, případně ještě pokapat olivovým olejem.
Cukety můžete připravit také v lahodném těstíčku. Jaké další úpravy cuketám na grilu sluší?
Sázka na jistotu: cuketová polévka
Pro svou osvěžující chuť nechybí v menu italských restaurací. Cuketovou polévku můžete připravit jak teplou, tak po studenu, která mimořádně osvěží v horkých letních dnech. Skvěle se hodí jako rychlý letní oběd, kdy kvůli vysokým teplotám nemáte chuť na velké porce a nechcete trávit moc času v kuchyni.
Naložená letní zelenina
Nevíte, co s přebytky cuket? Naložte je! Společně s paprikami a lilkem vytvoříte z cuket efektní lahodnou sklenici.
- Čerstvou zeleninu pokrájejte na plátky, rozdělte do misek, posypte solí a nechte alespoň hodinu odstát. Zbavíte se tak přebytečné vody.
- Následně povařte jednotlivé druhy zeleniny ve směsi octa a vody v poměru 1:1.
- Vychladlou zeleninu vrstvěte do připravených sklenic, přidejte bylinky dle chuti a zalijte ochuceným olejem. Nechte v lednici dva týdny odpočívat a vychutnejte si skvělou pochoutku k sýrům nebo čerstvému pečivu.
Skvělá pomazánka
Ideální způsob upotřebení, když už jste použili cukety skoro všude, je cuketová pomazánka.
- Chutná pomazánka je dokonalá snídaně nebo studená večeře – ať už na čerstvém pečivu nebo na topinkách.
- Výborně poslouží i jako pohoštění pro návštěvu nebo na letní piknik. Česnek a parmazán dodají jemné chuti cukety větší švih. Máte-li rádi ostřejší chuť, přidejte chilli papričky.
Cuketa nasladko: buchta nebo supervláčný koláč
Sladkým pokrmům dodá cuketa vláčnost a skvěle se pro tento způsob přípravy hodí větší přezrálé cukety, které se v pokrmu spíš "ztratí".
V dezertech cuketa opět nabízí svou mnohotvárnost, kombinovat ji můžete s čokoládou, citronem nebo třeba kokosem. Nastrouhanou vymačkanou cuketu můžete přidat také do perníku.
Pokud se vám doma nahromadily větší kusy nebo vás jen láká využití cuket nasladko, podívejte se na naše sladké tipy.