Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Valí se na vás cukety? Vykouzlete z nich dokonalé moučníky, placky či polévku

Koláč s cuketou, polentou a citronem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Letní kuchyni vládne zeleninová královna – cuketa. A receptů na pokrmy z cukety, zdá se, není nikdo dost. Jak zužitkovat přezrálé plody nebo přebytky úrody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat perník, placky, koláče a buchty nebo třeba zelí, polévku či „bramboráky“. 

Cuketa patří mezi všestranné suroviny, kterou využijete do sladkých i slaných  jídel. Cuketa se vyskytuje v několika barevných variacích, od tmavě zelené, přes světlou zelenou a žíhanou až po zářivě žlutou. Stejně tak tvarů cukety existuje víc, nejčastěji má podobu salátové okurky,  narazit však můžete i na cukety kulaté. Využít můžete všechny cuketové druhy stejně, bez rozdílu.

Skryt pre seznam

Rozhoduje stáří

Mladé tvrdé cukety je lepší využít jako zeleninu, kde vynikne její struktura a křupavost. Skvělá je i syrová.

  • Proto se mladé cukety (courgette) skvěle hodí do stir-fry pokrmů, thajského kari (přidávejte ji až úplně na konec), syrové do těstovin, salátů a cuketových rolek.
  • Připravit z nich můžete také na pomazánku nebo je použít jako součást špízu.
  • Báječně chutná opečená na grilu nebo v řeckých kuičkách kolokithokeftedes. 

Co s přerostlou cuketou?

Jste bezradní a přemýšlíte, co s obrovskou cuketou o velikosti melounu? Věřte, že i ta se dá dobře zpracovat.

Starší, přerostlé vodnaté plody plné semen a s měkčí dužninou se hodí jako „materiál“ do buchet, těst, omáček a gulášů, kde se skoro ztratí. Pokud ji chcete přisoudit aspoň vedlejší roli, je třeba ji nejdřív zbavit vodnatého vnitřku se semínky. Zbylou část cukety můžete zpracovat například:

  • Do ajvaru, jen místo lilku použijete cuketu – získáte dokonalou studenou omáčku ke grilovanému masu, dip či pomazánku na opečený bílý chléb.
  • Do čalamády či jako součást nakyselo naložené zeleniny.
  • Na topinky.

Kterým dalším pokrmům sluší cuketa?

Slaný cuketový koláč

Oblíbená variace na francouzský quiche, kde využijete všechny druhy cukety. Než cuketu zanoříte do smetany a sýra, nezapomeňte ji orestovat, aby získala chuť. Vyzkoušejte naše oblíbené variace na cuketový koláč.

Cukety na grilu

Na letní grilovací párty cukety nesmí chybět. Stačí velmi málo a dokonalou přílohu máte připravenou raz dva. Mladé a pevné cukety rozkrojte na čtvrtky a položte na rozpálený gril. Až chytí barvu, otočte je. Před podáváním nezapomeňte osolit a opepřit, případně ještě pokapat olivovým olejem.

Cukety můžete připravit také v lahodném těstíčku. Jaké další úpravy cuketám na grilu sluší?

Sázka na jistotu: cuketová polévka 

Pro svou osvěžující chuť nechybí v menu italských restaurací. Cuketovou polévku můžete připravit jak teplou, tak po studenu, která mimořádně osvěží v horkých letních dnech. Skvěle se hodí jako rychlý letní oběd, kdy kvůli vysokým teplotám nemáte chuť na velké porce a nechcete trávit moc času v kuchyni.

Naložená letní zelenina

Nevíte, co s přebytky cuket? Naložte je! Společně s paprikami a lilkem vytvoříte z cuket efektní lahodnou sklenici.

  1. Čerstvou zeleninu pokrájejte na plátky, rozdělte do misek, posypte solí a nechte alespoň hodinu odstát. Zbavíte se tak přebytečné vody.
  2. Následně povařte jednotlivé druhy zeleniny ve směsi octa a vody v poměru 1:1.
  3. Vychladlou zeleninu vrstvěte do připravených sklenic, přidejte bylinky dle chuti a zalijte ochuceným olejem. Nechte v lednici dva týdny odpočívat a vychutnejte si skvělou pochoutku k sýrům nebo čerstvému pečivu.

Skvělá pomazánka 

Ideální způsob upotřebení, když už jste použili cukety skoro všude, je cuketová pomazánka.

  • Chutná pomazánka je dokonalá snídaně nebo studená večeře – ať už na čerstvém pečivu nebo na topinkách.
  • Výborně poslouží i jako pohoštění pro návštěvu nebo na letní piknik. Česnek a parmazán dodají jemné chuti cukety větší švih. Máte-li rádi ostřejší chuť, přidejte chilli papričky.

Cuketa nasladko: buchta nebo supervláčný koláč

Sladkým pokrmům dodá cuketa vláčnost a skvěle se pro tento způsob přípravy hodí větší přezrálé cukety, které se v pokrmu spíš "ztratí".

V dezertech cuketa opět nabízí svou mnohotvárnost, kombinovat ji můžete s čokoládou, citronem nebo třeba kokosem. Nastrouhanou vymačkanou cuketu můžete přidat také do perníku.

Pokud se vám doma nahromadily větší kusy nebo vás jen láká využití cuket nasladko, podívejte se na naše sladké tipy.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč