Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lišky v kuchyni 7krát jinak

Lišky v košíku
ZDROJ: Barbroforsberg/pixabay.com
sdílet:

Lišky jsou díky své vůni a lehce kořeněné chuti považovány za delikatesu. Lišky mají oproti jiným houbám tužší konzistenci, takže vydrží déle čerstvé, ale vyžadují delší tepelnou úpravu. Někdy bývají pro své výrazné žluté až oranžové zbarvení označovány jako ,,kuřátka”. V lese na ně narazíte většinou na podzim.

Kulajda s liškami a zastřeným vejcem

Součástí každé dobré kulajdy je pořádná dávka hub. Pokud se vám v létě poštěstilo a nasbírali jste plný košík lišek, přidejte je do kulajdy! Příprava polévky začíná vařením hub, přidejte k nim koření a cibuli a vařte 15 minut. Mezitím smíchejte hladkou mouku se smetanou, směs přidejte do hrnce k liškám a povařte. Nyní je čas na brambory. Přidejte brambory nakrájené na kostičky a vařte dokud nezměknou. Přidejte koření, vejce a vařte 3 minuty tak, aby bílek ztuhl a vnitřek zůstal tekutý. 

Bramborový krém s pošírovaným vejcem a liškami

Pokud nedáte dopustit na krémové polévky, vyzkoušejte bramborový krém s liškami! Tato polévka si po první lžíci zajisté získá vaše chuťové buňky. Základem jsou brambory, cibule, domácí vývar, vejce, podmáslí nebo kysané mléko, ocet, sušené houby, koření a samozřejmě lišky. Pokud se vám vše povede, výsledná polévka vypadá následovně: kopeček vařených brambor nakrájených na kostičky, na nich vejce s restovanými liškami a všude kolem lahodný bramborový krém.

Rizoto s liškami

Lišky skvěle vyniknou i v rizotu. V hrnci nejdříve osmažte rýži, až zprůhlední. Poté přidejte víno a za stálého míchání přidávejte postupně vývar. Mezitím si na pánvi osmažte do měkka lišky. Až rýže pohltí všechen vývar, můžete přidat osmažené lišky a servírovat.

Houbová omáčka z lišek

Jednoduchý a rychlý recept, na který vám stačí 6 surovin. Připravte si čerstvé lišky, cibuli, smetanu, hladkou mouku na zahuštění, hovězí vývar a olivový olej na smažení. Nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji, přidejte lišky a orestujte je. Poté přichází na řadu vývar, nejlépe hovězí, sůl a pepř. Vše nechte chvíli dusit a pak přidejte hladkou mouku rozpuštěnou ve vodě. Omáčka postupně zhoustne, nechte ji vařit 10 minut a na závěr přidejte smetanu. K omáčce se skvěle hodí vepřová pečeně a domácí knedlíky.

Pissaladiere s liškami

Jedná se o tradiční francouzský cibulový koláč. Základem je listové těsto, na které se nanáší cibulovo-houbová směs. Na rozpálenou pánev přidejte olej, nakrájenou cibuli a opékejte tak dlouho, až cibule zkaramelizuje. Přidejte lišky, ocet a podle chuti sůl, pepř a cukr. Když směs začne pomalu houstnout, znamená to, že se blížíte do finále. Na připravený plech s listovým těstem naneste  cibulovo-houbovou směs, přidejte olivy a bylinky a šup s tím do trouby. Stačí péct 20 minut na 200 °C. Po upečení nechte koláč vychladnout, tato francouzská pochoutka se podává studená.

Palačinky s liškami

Jestli patříte mezi milovníky palačinek, tak palačinky s liškami budou pro vás gurmánským zážitkem. Těsto na palačinky připravte obvyklým způsobem. Náplní palačinek tentokrát nebude marmeláda ale lišky! Na másle a oleji osmažte lišky s česnekem. Až vám lišky svou vůní provoní celou kuchyň, osolte je a ještě chvíli poduste pod pokličkou. Ve chvíli, kdy jsou lišky měkké, dochuťte směs kořením a přidejte smetanu, která směs krásně zjemní. Osmažené palačinky naplňte směsí a přeložte do šátečků. Nakonec je můžete posypat pažitkou, která se k pokrmu skvěle hodí.

Kuřecí prsa na liškách

Na pánvi osmažte nakrájenou cibuli, přidejte kuřecí maso, osolte a opepřete. Poté přidejte lišky a chvíli vše spolu duste pod pokličkou. Přidejte portské víno a nechte jej odpařit. Zalijte maso s liškami vývarem a vařte 10 minut. Přidejte smetanu smíchanou s moukou, aby vám směs zhoustla. Osolte  a opepřete podle chuti a podávejte s vaší oblíbenou přílohou.

Sušené, mražené a nakládané lišky

Lišky, stejně jako ostatní druhy hub, jsou skvělé sušené, nakládané a zásoba v mrazáku přijde v zimě také vhod. Takto upravené lišky vydrží déle a nemusíte je ihned zpracovávat do podoby pokrmů. Ať už jsou to mražené nebo sušené houby, nebojte se je přidat do polévky, nebo z nich připravit hlavní chod. Mražené lišky se po rozmražení dají použít stejně jako houby čerstvé.

Skryt pre seznam
Houbová polévka
ZDROJ: Dmitrij Kovalčuk/unsplash.com
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karoli

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč