Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

České hrušky – jak je využít čerstvé a jak nejlépe uchovat na zimu?

hrušky
ZDROJ: nafeti_art/pixabay.com
sdílet:

Dozrávají české hrušky, které jsou plné vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Přesto, že jsou bohaté na cukry, pomáhají při hubnutí. Obsahují nerozpustnou vlákninu a také mají mírný močopudný účinek, což je žádoucí pro očistu organismu. Pojďme si z nich něco upéct, uvařit, ale také si ukázat, jak úrodu uskladnit na zimu.

Není nad to, pochutnat si na právě utrženém ovoci. Čerstvá nakrájená hruška dodá snídaňové kaši podzimní atmosféru, a navíc i potřebnou vlákninu. Posypejte ji ještě opraženými plátky mandlí, poprašte mletou skořicí a sami uvidíte, že až do oběda nebudete mít hlad.

Ovoce by mělo být součástí každé svačiny. Nakrájejte kousky hrušky do krabičky, přidejte hroznové víno, přisypejte oříšky, semínka a klidně plátek tvrdého sýra. Za tento mix vám váš organismus poděkuje!

Sladká hruška perfektně ladí se sýry. Ať už jsou termizované, přírodní nebo s ušlechtilou plísní. Zkuste tuto sladko-slanou kombinaci zabalit do wrapu, vložit do bagety nebo mezi dva plátky toastového chleba.

Horké letní dny už jsou minulostí, ale i přesto patří saláty stále na náš stůl. Nasládlou hrušku doplňte lístky salátu, výrazným sýrem, olivami i slaninou. Vše stačí jen zakapat olivovým olejem, případně trochou balzamica.

Hrušky do trouby

Zahřívací schopnost hrušky umocníte její tepelnou úpravou. A právě na pečení, vaření a dušení je toto ovoce ideální. Kdybychom měli vyjmenovat všechny moučníky, do kterých můžete hrušky použít, byl by to dlouhý seznam. Přesto vám několik osvědčených receptů doporučíme.

Pro začátečníky a také milovníky opravdového horkého ovoce je krambl to pravé. Vyzkoušejte recept s posypkou z perníku, ale pokud chcete bezlepkovou variantu, jako drobenku použijte lehce namleté ovesné vločky smíchané s perníkovým kořením a trochou másla.

Nejznámější závin je jablečný. Ale vyzkoušeli jste do křehkého těsta zabalit i jiné ovoce? Co třeba hrušky. Jestli nechce výhradně ovocný závin, nebojte se přidat makovou nebo tvarohovou náplň, obojí se k ovoci náramně hodí.

Vláčnou pečenou hrušku výborně doplňuje křehké máslové těsto. Vyzkoušejte náš velmi oblíbený hruškový páj s mascarpone. Dokonalá kombinace jemného mascarpone a křupavého těsta vyrazí dech i tomu nejvybíravějšímu strávníkovi.

I obyčejný litý koláč můžete povýšit na vyšší příčku přidáním drobnosti. V našem případě hrušky. Nebojte se a experimentujte. Pokud máte svůj osvědčený recept na perník nebo zdravý litý koláč, přidejte do něj nakrájené ovoce, rozinky a nasekané vlašské oříšky.

Hrušky i k masu

Čeští strávníci si už pomalu zvykají, že na jídelních lístcích začínají přibývat slaná jídla v kombinaci s ovocem. Hrušky svou jemnou chutí doplňují neutrální chuť drůbežího masa.

S hruškami do spíže

Křížaly

Už naše babičky si uměly s hruškami poradit. Nakrájené plátky sušily nad kamny a dětem tak připravily sladkou zdravou pochoutku v podobě křížal. Stejnou si můžete vyrobit i vy. Dnes pochopitelně za pomoci domácí elektrické sušičky nebo trouby. Nasušené ovoce skladujte v uzavřené nádobě, aby se k němu nedostala vlhkost nebo potravinoví moli.

Kompoty a zavařeniny

V neposlední řadě můžete přebytky ze zahrádky zavařit. Takový kompot určitě v zimně přijde k chuti. A kdo by si uměl představit pravé domácí vdolky bez hruškových povidel?

Už jste vyzkoušeli spoustu hruškových receptů a přesto vám zbyly zásoby? Uskladněte je ve sklepě a můžete se z nich těšit celou zimu.

Jak hrušky skladovat

Hrušky jsou (stejně jako jablka) vhodným ovocem pro skladování. Pokud jim věnujete dostatečnou péči už při sklizni a následně zvolíte vhodné podmínky pro uskladnění, můžete se ze sladkých hrušek těšit ještě začátkem jara. Jestli vlastníte zahrádku a hrušky si češete sami, dejte jim dostatečnou péči už od začátku.

  • Ze stromu je trhejte ručně, vždy po jednom a opatrně je vkládejte do bedýnky.
  • Utržené plody nesmí být otlučené, nahnilé ani poškozené, jinak by se začaly brzy kazit a zničily by celou očesanou úrodu.
  • Z ovoce otrhejte listy. Stromy mohou být někdy napadeny chorobami, které se drží na listech a nejsou pouhým okem vidět. Přenesením na samotné plody by mohly poničit celou sklizeň.
  • Hrušky před dlouhodobým uskladněním nemyjte, snížili byste tím jejich odolnost.
  • Hrušky skladujte v chladném a přiměřeně vlhkém sklepě.
  • Jestli jste si v obchodě nebo na trhu koupili pár hrušek a víte, že je brzy sníte, bez obav je vložte do spodní přihrádky ledničky, kde vydrží i několik týdnů.

Hrušky (i jablka) uvolňují plyn ethylen, který urychluje zrání. S tím je nutno počítat, pokud chcete různé druhy ovoce vyskládat do mísy. V případě, že k hruškám dáte banány, můžete očekávat, že budou během několika dnů přezrálé. Naopak tvrdému kiwi, avokádu nebo ještě zelenému mangu tento plyn jednoznačně prospěje.

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...