Lehké a hravé salátové zálivky

Lehké a hravé salátové zálivky
sdílet:

Rádi byste začali nový rok trochu zlehka, ale dochází vám inspirace na oživení oblíbeného salátu? Připravili jsme vám přehled zálivek, které jsou lehké, snadné a salát chuťově povýší o stupínek výše. 

Olejové

Olivový olej se k čerstvé zelenině zkrátka hodí. Pokud se vám přeci jen jeho chuť omrzela, můžete do 250 ml lahve s olejem naložit oblíbenou bylinku, například rozmarýn, tymián či bazalku.

Sladké

Chcete-li zeleninu posunout blíže k dezertu, máme pro vás snadné řešení. Zalijte ji medovou zálivkou.

  • Na její přípravu vám postačí 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy a 2 lžíce tekutého medu.
  • Medová zálivka má mnoho variací, skvěle si rozumí se štiplavou hořčicí, octem a čerstvým pepřem.
  • Chuťově harmonická je i medová zálivka s cibulí. Využijete v ní také dijonskou hořčici, ocet, citron, navíc však česnek a lžičku majonézy, kterou můžete bez výčitek vynechat.
  • Sladkou chuť do salátu vnesete také přidáním ovocné zálivky. Smícháním balzamika, malinového octa, pomerančové šťávy a čerstvých malin vykouzlíte lehké a nasládlé podtržítko salátům s vyzrálými sýry či výrazným druhům salátů.

 

Bylinkové

Přidáním bylinek ovoníte výsledný pokrm a také jej obohatíte o řadu dalších minerálů a vitaminů. Bylinky si dobře rozumí s oleji, ale také s jogurty. Pokud si hlídáte linii, doporučujeme využít „živé“ jogurtové složky, jogurty řeckého typu či skandinávský skyr.

  • Připomeňte si léto a sezónu okurek bylinkovou zálivkou, kde hraje prim kopr a česnek.
  • Přidáním nastrouhané salátové okurky vytvoříte také dokonalé tzatziki.
  • Základní recept na salátovou zálivku, která vám v ledničce vydrží připravená k použití 5 dní, v sobě spojuje jemnost olivového oleje, kyselost červeného vinného octa a čerstvých bylinek se šalotkou. Chcete-li vyzkoušet něco nového, připravte si mučenkovou zálivku, která salát s mořskými plody geniálně podtrhne.

Ořechové

V mnoha receptech najdeme jako přísadu do salátů také ořechy. Aby také ne, doplní nám hladinu železa, zinku, selenu a zvednou náladu. Připravit z nich můžete i přímo zálivku.

  • Olej z vlašských ořechů spolu se sezamovým olejem a balzamikovým octem tvoří lahodný přeliv jakékoli zeleniny. Pokud doma nemáte ořechový olej, vystačíte si s nadrobno namletými lískovými oříšky, které stačí smíchat s olivovým oleje, citronovou šťávou a octem.

Italské

Apeninský poloostrov svými plodinami přímo vyzívá k vynikajícím salátům. Pro ještě lepší chuť však Italové připravují řadu zálivek.

  • Vyzkoušet můžete například italskou rajčatovou zálivku. Vytvoříte ji smícháním sušených rajčat, lžíce kaparů, česnekem, olivovým olejem a červeným vinným octem. Sušená rajčata tvoří základ i v zálivce s hrstí bazalky a petržele.

Asijské

Pálivost i říz dodají zelenině asijské přelivy.

  • Svěžest do zeleniny vnesete zálivkou se zázvorem. Zázvor nastrouhejte, přidejte lžicí rýžového octa, citronovou šťávu a oblíbený olej.
  • Červa vypálí a zaručeně vás i prohřeje thajská zálivka s česnekem, chilli, zázvorem, limetkou, rybí omáčkou a dvěma lžičkami třtinového cukru. Směs orientálního koření vás zanese do dalekých krajin.
  • Tahini zálivka se skvěle hodí k čerstvé okurce, zelí či ředkvím. Udělejte si ze známého jídla neobyčejný zážitek.

Pro další inspiraci jsme vám vložili recepty na saláty či zálivky pod tento článek.

Související články

Jak jíst v zimě ovoce
  • Tipy a triky

Jak jíst v zimě ovoce

Dali jste si do nového roku předsevzetí, že budete jíst více ovoce? Poradíme vám, jak si vychutnat ovoce v jeho ideální podobě, aby vašemu tělu a zdraví prospívalo. ...
Odvrácená strana hubnutí aneb Když je jídlo strašákem
  • Zajímavosti

Odvrácená strana hubnutí aneb Když je jídlo strašákem

Začátkem roku si mnoho lidí dává za cíl shodit nějaká ta kila navíc. V časopisech čteme návody na nejrůznější diety, na sociálních sítích sledujeme pekáče buchet maximálně na břiše. To všechno může ovlivnit naši psychiku, způsobit, že se...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit