0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lehké a hravé salátové zálivky

Salátové zálivky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rádi byste začali nový rok trochu zlehka, ale dochází vám inspirace na oživení oblíbeného salátu? Připravili jsme vám přehled zálivek, které jsou lehké, snadné a salát chuťově povýší o stupínek výše. 

 

Olejové

Olivový olej se k čerstvé zelenině zkrátka hodí. Pokud se vám přeci jen jeho chuť omrzela, můžete do 250 ml lahve s olejem naložit oblíbenou bylinku, například rozmarýn, tymián či bazalku.

Sladké

Chcete-li zeleninu posunout blíže k dezertu, máme pro vás snadné řešení. Zalijte ji medovou zálivkou.

  • Na její přípravu vám postačí 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy a 2 lžíce tekutého medu.
  • Medová zálivka má mnoho variací, skvěle si rozumí se štiplavou hořčicí, octem a čerstvým pepřem.
  • Chuťově harmonická je i medová zálivka s cibulí. Využijete v ní také dijonskou hořčici, ocet, citron, navíc však česnek a lžičku majonézy, kterou můžete bez výčitek vynechat.
  • Sladkou chuť do salátu vnesete také přidáním ovocné zálivky. Smícháním balzamika, malinového octa, pomerančové šťávy a čerstvých malin vykouzlíte lehké a nasládlé podtržítko salátům s vyzrálými sýry či výrazným druhům salátů.

Bylinkové

Přidáním bylinek ovoníte výsledný pokrm a také jej obohatíte o řadu dalších minerálů a vitaminů. Bylinky si dobře rozumí s oleji, ale také s jogurty. Pokud si hlídáte linii, doporučujeme využít „živé“ jogurtové složky, jogurty řeckého typu či skandinávský skyr.

  • Připomeňte si léto a sezónu okurek bylinkovou zálivkou, kde hraje prim kopr a česnek.
  • Přidáním nastrouhané salátové okurky vytvoříte také dokonalé tzatziki.
  • Základní recept na salátovou zálivku, která vám v ledničce vydrží připravená k použití 5 dní, v sobě spojuje jemnost olivového oleje, kyselost červeného vinného octa a čerstvých bylinek se šalotkou. Chcete-li vyzkoušet něco nového, připravte si mučenkovou zálivku, která salát s mořskými plody geniálně podtrhne.

Ořechové

V mnoha receptech najdeme jako přísadu do salátů také ořechy. Aby také ne, doplní nám hladinu železa, zinku, selenu a zvednou náladu. Připravit z nich můžete i přímo zálivku.

  • Olej z vlašských ořechů spolu se sezamovým olejem a balzamikovým octem tvoří lahodný přeliv jakékoli zeleniny. Pokud doma nemáte ořechový olej, vystačíte si s nadrobno namletými lískovými oříšky, které stačí smíchat s olivovým oleje, citronovou šťávou a octem.

Italské

Apeninský poloostrov svými plodinami přímo vyzívá k vynikajícím salátům. Pro ještě lepší chuť však Italové připravují řadu zálivek.

  • Vyzkoušet můžete například italskou rajčatovou zálivku. Vytvoříte ji smícháním sušených rajčat, lžíce kaparů, česnekem, olivovým olejem a červeným vinným octem. Sušená rajčata tvoří základ i v zálivce s hrstí bazalky a petržele.

Asijské

Pálivost i říz dodají zelenině asijské přelivy.

  • Svěžest do zeleniny vnesete zálivkou se zázvorem. Zázvor nastrouhejte, přidejte lžicí rýžového octa, citronovou šťávu a oblíbený olej.
  • Červa vypálí a zaručeně vás i prohřeje thajská zálivka s česnekem, chilli, zázvorem, limetkou, rybí omáčkou a dvěma lžičkami třtinového cukru. Směs orientálního koření vás zanese do dalekých krajin.
  • Tahini zálivka se skvěle hodí k čerstvé okurce, zelí či ředkvím. Udělejte si ze známého jídla neobyčejný zážitek.

Pro další inspiraci jsme vám vložili recepty na saláty či zálivky pod tento článek.

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč