0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lehké a hravé salátové zálivky

Salátové zálivky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rádi byste začali nový rok trochu zlehka, ale dochází vám inspirace na oživení oblíbeného salátu? Připravili jsme vám přehled zálivek, které jsou lehké, snadné a salát chuťově povýší o stupínek výše. 

 

Olejové

Olivový olej se k čerstvé zelenině zkrátka hodí. Pokud se vám přeci jen jeho chuť omrzela, můžete do 250 ml lahve s olejem naložit oblíbenou bylinku, například rozmarýn, tymián či bazalku.

Sladké

Chcete-li zeleninu posunout blíže k dezertu, máme pro vás snadné řešení. Zalijte ji medovou zálivkou.

  • Na její přípravu vám postačí 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy a 2 lžíce tekutého medu.
  • Medová zálivka má mnoho variací, skvěle si rozumí se štiplavou hořčicí, octem a čerstvým pepřem.
  • Chuťově harmonická je i medová zálivka s cibulí. Využijete v ní také dijonskou hořčici, ocet, citron, navíc však česnek a lžičku majonézy, kterou můžete bez výčitek vynechat.
  • Sladkou chuť do salátu vnesete také přidáním ovocné zálivky. Smícháním balzamika, malinového octa, pomerančové šťávy a čerstvých malin vykouzlíte lehké a nasládlé podtržítko salátům s vyzrálými sýry či výrazným druhům salátů.

Bylinkové

Přidáním bylinek ovoníte výsledný pokrm a také jej obohatíte o řadu dalších minerálů a vitaminů. Bylinky si dobře rozumí s oleji, ale také s jogurty. Pokud si hlídáte linii, doporučujeme využít „živé“ jogurtové složky, jogurty řeckého typu či skandinávský skyr.

  • Připomeňte si léto a sezónu okurek bylinkovou zálivkou, kde hraje prim kopr a česnek.
  • Přidáním nastrouhané salátové okurky vytvoříte také dokonalé tzatziki.
  • Základní recept na salátovou zálivku, která vám v ledničce vydrží připravená k použití 5 dní, v sobě spojuje jemnost olivového oleje, kyselost červeného vinného octa a čerstvých bylinek se šalotkou. Chcete-li vyzkoušet něco nového, připravte si mučenkovou zálivku, která salát s mořskými plody geniálně podtrhne.

Ořechové

V mnoha receptech najdeme jako přísadu do salátů také ořechy. Aby také ne, doplní nám hladinu železa, zinku, selenu a zvednou náladu. Připravit z nich můžete i přímo zálivku.

  • Olej z vlašských ořechů spolu se sezamovým olejem a balzamikovým octem tvoří lahodný přeliv jakékoli zeleniny. Pokud doma nemáte ořechový olej, vystačíte si s nadrobno namletými lískovými oříšky, které stačí smíchat s olivovým oleje, citronovou šťávou a octem.

Italské

Apeninský poloostrov svými plodinami přímo vyzívá k vynikajícím salátům. Pro ještě lepší chuť však Italové připravují řadu zálivek.

  • Vyzkoušet můžete například italskou rajčatovou zálivku. Vytvoříte ji smícháním sušených rajčat, lžíce kaparů, česnekem, olivovým olejem a červeným vinným octem. Sušená rajčata tvoří základ i v zálivce s hrstí bazalky a petržele.

Asijské

Pálivost i říz dodají zelenině asijské přelivy.

  • Svěžest do zeleniny vnesete zálivkou se zázvorem. Zázvor nastrouhejte, přidejte lžicí rýžového octa, citronovou šťávu a oblíbený olej.
  • Červa vypálí a zaručeně vás i prohřeje thajská zálivka s česnekem, chilli, zázvorem, limetkou, rybí omáčkou a dvěma lžičkami třtinového cukru. Směs orientálního koření vás zanese do dalekých krajin.
  • Tahini zálivka se skvěle hodí k čerstvé okurce, zelí či ředkvím. Udělejte si ze známého jídla neobyčejný zážitek.

Pro další inspiraci jsme vám vložili recepty na saláty či zálivky pod tento článek.

Související články

Jak jíst v zimě ovoce
  • Tipy a triky

Jak jíst v zimě ovoce

Dali jste si do nového roku předsevzetí, že budete jíst více ovoce? Poradíme vám, jak si vychutnat ovoce v jeho ideální podobě, aby vašemu tělu a zdraví prospívalo. ...
Odvrácená strana hubnutí aneb Když je jídlo strašákem
  • Zajímavosti

Odvrácená strana hubnutí aneb Když je jídlo strašákem

Začátkem roku si mnoho lidí dává za cíl shodit nějaká ta kila navíc. V časopisech čteme návody na nejrůznější diety, na sociálních sítích sledujeme pekáče buchet maximálně na břiše. To všechno může ovlivnit naši psychiku, způsobit, že se...
Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit