Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Česká kuchyně – zabijačka a další hody

Česká kuchyně – zabijačka a další hody

Říká se, že když už jíme maso, měli bychom prokázat úctu poraženému zvířeti tím, že se postaráme, aby z něj nic nepřišlo nazmar.

Dnes se snažíme neplýtvat hlavně z ohledu na životní prostředí, v dřívějších dobách ovšem představovalo maximální využití každého kousku potravy čirou nutnost. Proto, když se na vsi poráželo prase, spotřebovali je od ocásku po rypáček.

  • Co se nesnědlo hned, přišlo do komína, a proto je stálicí české kuchyně i uzené, kterým se pak po zbytek roku vylepšovala chudá jídla z obilnin a brambor. 
  • I svatba nebo posvícení, které se neobešly bez pečínky, se slavily nejlépe v chladných měsících, kdy se maso dobře zpracovávalo i uchovávalo, a tak se během nich jedla tučná a bohatá jídla, která ve studenějším ročním období přijdou vhod i dnes.
  • Po gulášku, jitrničce, jelítku či pečínce přišly na řadu koblihy a koláče. Pro odlehčení se jedlo domácí kysané zelí. Tomu říkáme pravé hody!
Česká kuchyně – zabijačka a další hody
Více než hodinu
Snadné

Obchod Apetit