Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách.
17. 7. 2020 | Autor: Tereza Mašková

Kam pro letní ovoce?

Nejjednodušší je samozřejmě vyrazit na farmářský trh, právě teď se pulty stánků doslova prohýbají pod nepřeberným množstvím nádherných šťavnatých plodů. Fialové borůvky, temně rudé třešně, voňavé jahody, nakyslý rybíz i zářivé měruňky s růžovými tvářičkami se na vás z přepravek budou doslova smát. Stačí si jen vybrat. Za české ovoce si sice připlatíte, ale odměnou vám bude opravdu lahodná chuť a dobrý pocit z toho, že jste podpořili české farmáře.

  • Borůvky. Na české borůvky je pochopitelně nejlepší vyrazit přímo do lesa. Nezapomeňte se vybavit vhodnou nádobou. Určitě nechte doma světlé oblečení a obuv a zvolte raději nějaké, u kterého vás nějaká ta fialová skvrnka nebude trápit. Při sbírání buďte trpěliví a ohleduplní a snažte se nepošlapat a neponičit borůvčí.
     
  • Jahody. Jahody můžete snadno pěstovat na zahradě či terase, ale pokud vás na zahradničení příliš neužije, můžete vyrazit na některou z českých farem na samosběr. Letos se sice samosběry chýlí ke konci, ale nezoufejte. Lahodné české jahody sežene na farmářských tržištích až do podzimu. Více o pěstování českých jahod si můžete přečíst v našem článku.
     
  • Třešně a višně. Aleje kolem cest, sady i zahrady, třešně i višně potkáte v českých krajích takřka na každém kroku. Soukromým sadům se rozhodně vyhněte obloukem, stromy, které jsou volně dostupné k očesání najdete třeba na této mapě. Všechno co potřebujete vědět o českých třešních se dočtete v souhrnném článku.
     
  • Maliny, ostružiny, rybíz. Češi letní ovoce milují, proto tyto keře často zdobí naše zahrádky. Planě ovšem rostou i v přírodě. 
     

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Letní ovoce je nejen lahodné, ale zároveň velmi prospěšné pro vaše zdraví, protože je bohatou zásobárnou důležitých vitaminů a minerálů.

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do...

 

Na co se hodí letní ovoce?

Koláče, dorty, poháry, zrmzliny, saláty – využití letního ovoce je téměr neomezené. Českou specialitou jsou však rozhodně knedlíky. Kynuté borůvkové, tvarohové s jahodami, odpalované plněné meruňkami...

Jak na ovocné knedlíky

Naučte se uvařit báječné knedlíky z kynutého, tvarohového či odpalovaného těsta! Naplnit je můžete meruňkami, borůvkami...
 

Jahody

Omamně vonící červené plody jsou milovány pro svou sladkost a svěžest. Nejlepší jsou čerstvé jen tak ujídané z košíku. Mají antibakteriální účinky a dokonce pomáhají odvádět toxické látky z těla. Jahody patří mezi první plody, které najdete na zahradě. Dozrávají totiž už na přelomu května a června. Používají se do dortů i na jejich ozdobu, do pohárů, koláčů, smoothies, zmrzlin, knedlíků a výtečný je z nich i džem. Perfektně se hodí k jemných chutím, tedy ke šlehačce nebo crème fraîche. Samozřejmě využít je můžete do mnoha dalších pokrmů, skvělé jsou například v salátech

Jahodové blaho aneb Ty nejlepší recepty s jahodami

Jahody jsou prostě neodolatelné - voňavé, sladké, šťavnaté a krásné na pohled. Neexistuje snad jediný dezert, který by...

 

Malinový dezert à la tiramisu
Malinový dezert à la tiramisu
Foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

Maliny

Ještě sladší a měkčí než jahody jsou právě maliny. Jsou krásně růžové, obsahují velké množství vitamínu A, C a navíc obsahují biotin, který je považován za vitamín krásy. Maliny pomáhají při nechutenství a snižují horečku. Stejně jako jahody se hodí téměř do všeho sladkého. Nádherně ozdobí dort, koláč i pohár. Jejich chuť nejvíce vynikne s bílým jogurtem nebo mascarpone. 
Z malinového keře můžete využít i listy. Čaj, který z nich připravíte, zmírňuje menstruační bolesti. 

Malinový sen aneb Nejlepší malinové dezerty

Ať už jste si tenhle červený poklad přinesli ze zahrádky nebo z trhu, neváhejte a co nejdříve ho proměňte v oslnivý...

Rybíz

Obsahuje opravdu velké množství vitamínu C, vápník, draslík a železo. Má kyselejší chut’, proto se perfektně doplňuje s nejrůznějším dezerty. Dokonale vyváží například výraznou sladkost pavlovy. Je výborný jako ovocná dřeň s trochou cukru nebo do pečených ovocných moučníků. Lze z něj připravit i džem (ten je výborný do lineckého cukroví), sirup nebo víno. Díky vysokému obsahu prospěšných látek se často využívá do smoothies. 

Třešně a višně

Nejlepší jsou čerstvé, tedy rovnou ze stromu do pusy. Můžete je ale použít do všech možných pečených sladkostí, jako jsou koláče, bublaniny a muffiny. Inspirovat se můžete i u našich německy hovořících sousedů a naplnit jimi knedlíky či připravit pohár Černý les, či ve Francii a pustit se do přípravy slavného koláče clafoutis nebo se vypravte za moře do USA a upéčte báječné cheesecake brownies s třešněmi. V zimě vám pak přijde k chuti kompot, který vám připomene slunné léto. 

Kolik třešní, tolik višní

Někdo dává přednost sladkým třešním, někomu zase více chutnají pikantní višně. Přečtěte si, jaký je mezi nimi rozdíl a...

Borůvky

Pomáhají v boji s vysokým tlakem, zlepšují zrak a posilují imunitu. Jejich sbírání v lese sice chvíli trvá, ale je to skvělá relaxace. Nasbírané plody se hodí do jogurtu, na palačinky a lívance a do pečených koláčů jako třešně či višně. V ranním mléčném koktejlu vás ihned naladí na příjemný den. Dají se dobře mrazit, proto si můžete snadno udělat zásobu na zimní měsíce. 

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme...

 


Mandlové muffiny s meruňkami a broskvemi
Foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

Meruňky

Chrání zrak, zlepšují kvalitu pokožky, posilují imunitu a obsahují beta-karoten. Tvrdší plody se hodí do kompotů, zralejší pak do džemů. Meruňky jsou ideální do buchet a bublanin, tvarohových či odpalovaných knedlíků i jen tak syrové do salátů. Výborně chutnají s balsamikovým octem. 

20x sladké meruňky

Zářivě oranžové ovoce se právem těší velké oblibě. Je sladké, šťavnaté a voňavé. Báječně se hodí do letních koláčů a...

Ostružiny

Mají vysoký obsah vitamínu C, fosforu, hořčíku a posilují imunitní systém. Jako všechno letní ovoce jsou i ostružiny nejlepší pro okamžitou konzumaci. Hodí se ovšem do nejrůznějších dezertů a koláčů a díky své výrazné tmavé barvě vypadají v každém pokrmu opravdu božsky. Snadno jimi osvěžíte salát či drink nebo vylepšíte zmrzlinu. Perfektně se hodí i k masu.

Tajemná krása ostružin

Nechte se okouzlit sladkými svody šťavnatých temně fialových plodů, které právě dozrávají. Bude jim to slušet v...

Související

Nepečený ovocný dort

Svěží, lehký, bez pečení a z minima surovin – dezert přímo ideální na léto, kdy je k mání spousta...

Višňový koláč s ovesnými vločkami a tvarohem

Na 6. Apetit pikniku nám zachutnal neodolatelný křupavý koláč Hanky Petránkové.

Přidat komentář