Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách.
Kam pro letní ovoce?
Nejjednodušší je vyrazit na trh, právě teď se pulty stánků prohýbají pod množstvím šťavnatých plodů. Fialové borůvky, temně rudé třešně, voňavé jahody, nakyslý rybíz i zářivé měruňky s růžovými tvářičkami se na vás z přepravek budou doslova smát. Stačí si jen vybrat.
Letní ovoce je nejen lahodné, ale zároveň velmi prospěšné pro vaše zdraví, protože je bohatou zásobárnou důležitých vitaminů a minerálů.
Za české ovoce si sice připlatíte, ale odměnou vám bude opravdu lahodná chuť a dobrý pocit z toho, že jste podpořili české farmáře.
- Borůvky. Na české borůvky je nejlepší vyrazit přímo do lesa. Nezapomeňte se vybavit vhodnou nádobou. Určitě nechte doma světlé oblečení a obuv a zvolte raději nějaké, u kterého vás nějaká ta fialová skvrnka nebude trápit. Při sbírání buďte trpěliví a ohleduplní a snažte se nepošlapat a neponičit borůvčí.
- Třešně a višně. Aleje kolem cest, sady i zahrady, třešně i višně potkáte v českých krajích takřka na každém kroku. Soukromým sadům se rozhodně vyhněte, stromy, které jsou volně dostupné k očesání najdete třeba na této mapě.
- Maliny, ostružiny, rybíz. Češi letní ovoce milují, proto tyto keře často zdobí naše zahrádky. Planě ovšem rostou i v přírodě.
Na co se hodí letní ovoce?
Koláče, dorty, poháry, zrmzliny, saláty – využití letního ovoce je téměr neomezené. Českou specialitou jsou rozhodně knedlíky. Kynuté borůvkové, tvarohové s jahodami, odpalované plněné meruňkami...
Jahody
Omamně vonící červené plody jsou milovány pro svou sladkost a svěžest. Nejlepší jsou čerstvé jen tak z košíku. Mají antibakteriální účinky a dokonce pomáhají odvádět toxické látky z těla.
Jahody patří mezi první plody, které najdete na zahradě. Dozrávají totiž už na přelomu května a června.
- Používají se do dortů i na jejich ozdobu, do pohárů, koláčů, smoothies, zmrzlin, knedlíků a výtečný je z nich i džem.
- Perfektně se hodí k jemných chutím, tedy ke šlehačce nebo crème fraîche. Samozřejmě využít je můžete do mnoha dalších pokrmů, skvělé jsou například v salátech.
Maliny
Ještě sladší a měkčí než jahody jsou právě maliny. Jsou krásně růžové, obsahují velké množství vitamínu A, C a navíc obsahují biotin, který je považován za vitamín krásy.
- Maliny pomáhají při nechutenství a snižují horečku.
- Stejně jako jahody se hodí téměř do všeho sladkého. Nádherně ozdobí dort, koláč i pohár.
- Jejich chuť nejvíce vynikne s bílým jogurtem nebo mascarpone.
- Z malinového keře můžete využít i listy. Čaj, který z nich připravíte, zmírňuje menstruační bolesti.
Rybíz
Obsahuje velké množství vitamínu C, vápník, draslík a železo. Má kyselejší chut’, proto se perfektně doplňuje se sladšími dezerty.
- Dokonale vyváží například výraznou sladkost pavlovy.
- Je výborný jako ovocná dřeň s trochou cukru nebo do pečených ovocných moučníků.
- Lze z něj připravit i džem (ten je výborný do lineckého cukroví), sirup nebo víno. Díky vysokému obsahu prospěšných látek se často využívá do smoothies.
Třešně a višně
Nejlepší jsou čerstvé, tedy rovnou ze stromu do pusy. Můžete je ale použít do všech možných pečených sladkostí, jako jsou koláče, bublaniny a muffiny.
- Inspirovat se můžete i u našich německy hovořících sousedů a naplnit třešněmi knedlíky.
- Připravit si můžete pohár Černý les nebo slavný francouzský koláč clafoutis.
- Vypravte se za oceán do Spojených států a upéčte si báječné cheesecake brownies s třešněmi.
- V zimě vám pak přijde k chuti kompot, který vám připomene slunné léto.
Borůvky
Pomáhají v boji s vysokým tlakem, zlepšují zrak a posilují imunitu. Jejich sbírání v lese sice chvíli trvá, ale je to skvělá relaxace.
- Nasbírané plody se hodí do jogurtu, na palačinky a lívance a do pečených koláčů jako třešně či višně.
- V ranním mléčném koktejlu vás ihned naladí na příjemný den. Dají se dobře mrazit, proto si můžete snadno udělat zásobu na zimní měsíce.
Meruňky
Chrání zrak, zlepšují kvalitu pokožky, posilují imunitu a obsahují beta-karoten.
- Tvrdší plody se hodí do kompotů, zralejší pak do džemů.
- Meruňky jsou ideální do buchet a bublanin, tvarohových či odpalovaných knedlíků i jen tak syrové do salátů. Výborně chutnají s balsamikovým octem.
Ostružiny
Mají vysoký obsah vitamínu C, fosforu, hořčíku a posilují imunitní systém. Jako všechno letní ovoce jsou i ostružiny nejlepší pro okamžitou konzumaci.