Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce
sdílet:

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách. 

Kam pro letní ovoce?

Nejjednodušší je vyrazit na trh, právě teď se pulty stánků prohýbají pod množstvím šťavnatých plodů. Fialové borůvky, temně rudé třešně, voňavé jahody, nakyslý rybíz i zářivé měruňky s růžovými tvářičkami se na vás z přepravek budou doslova smát. Stačí si jen vybrat. 

Letní ovoce je nejen lahodné, ale zároveň velmi prospěšné pro vaše zdraví, protože je bohatou zásobárnou důležitých vitaminů a minerálů.

Za české ovoce si sice připlatíte, ale odměnou vám bude opravdu lahodná chuť a dobrý pocit z toho, že jste podpořili české farmáře.

  • Borůvky. Na české borůvky je nejlepší vyrazit přímo do lesa. Nezapomeňte se vybavit vhodnou nádobou. Určitě nechte doma světlé oblečení a obuv a zvolte raději nějaké, u kterého vás nějaká ta fialová skvrnka nebude trápit. Při sbírání buďte trpěliví a ohleduplní a snažte se nepošlapat a neponičit borůvčí.
  • Třešně a višně. Aleje kolem cest, sady i zahrady, třešně i višně potkáte v českých krajích takřka na každém kroku. Soukromým sadům se rozhodně vyhněte, stromy, které jsou volně dostupné k očesání najdete třeba na této mapě
  • Maliny, ostružiny, rybíz. Češi letní ovoce milují, proto tyto keře často zdobí naše zahrádky. Planě ovšem rostou i v přírodě. 

Na co se hodí letní ovoce?

Koláče, dorty, poháry, zrmzliny, saláty – využití letního ovoce je téměr neomezené. Českou specialitou jsou rozhodně knedlíky. Kynuté borůvkové, tvarohové s jahodami, odpalované plněné meruňkami...

Jahody

Omamně vonící červené plody jsou milovány pro svou sladkost a svěžest. Nejlepší jsou čerstvé jen tak z košíku. Mají antibakteriální účinky a dokonce pomáhají odvádět toxické látky z těla.

Jahody patří mezi první plody, které najdete na zahradě. Dozrávají totiž už na přelomu května a června.

Maliny

Ještě sladší a měkčí než jahody jsou právě maliny. Jsou krásně růžové, obsahují velké množství vitamínu A, C a navíc obsahují biotin, který je považován za vitamín krásy.

  • Maliny pomáhají při nechutenství a snižují horečku.
  • Stejně jako jahody se hodí téměř do všeho sladkého. Nádherně ozdobí dort, koláč i pohár.
  • Jejich chuť nejvíce vynikne s bílým jogurtem nebo mascarpone
  • Z malinového keře můžete využít i listy. Čaj, který z nich připravíte, zmírňuje menstruační bolesti. 

Rybíz

Obsahuje velké množství vitamínu C, vápník, draslík a železo. Má kyselejší chut’, proto se perfektně doplňuje se sladšími dezerty.

  • Dokonale vyváží například výraznou sladkost pavlovy.
  • Je výborný jako ovocná dřeň s trochou cukru nebo do pečených ovocných moučníků.
  • Lze z něj připravit i džem (ten je výborný do lineckého cukroví), sirup nebo víno. Díky vysokému obsahu prospěšných látek se často využívá do smoothies. 

Třešně a višně

Nejlepší jsou čerstvé, tedy rovnou ze stromu do pusy. Můžete je ale použít do všech možných pečených sladkostí, jako jsou koláče, bublaniny a muffiny.

  • Inspirovat se můžete i u našich německy hovořících sousedů a naplnit třešněmi knedlíky
  • Připravit si můžete pohár Černý les nebo slavný francouzský koláč clafoutis.
  • Vypravte se za oceán do Spojených států a upéčte si báječné cheesecake brownies s třešněmi.
  • V zimě vám pak přijde k chuti kompot, který vám připomene slunné léto. 

Borůvky

Pomáhají v boji s vysokým tlakem, zlepšují zrak a posilují imunitu. Jejich sbírání v lese sice chvíli trvá, ale je to skvělá relaxace.

Meruňky

Chrání zrak, zlepšují kvalitu pokožky, posilují imunitu a obsahují beta-karoten.

Ostružiny

Mají vysoký obsah vitamínu C, fosforu, hořčíku a posilují imunitní systém. Jako všechno letní ovoce jsou i ostružiny nejlepší pro okamžitou konzumaci.

  • Hodí se ovšem do nejrůznějších dezertů a koláčů a díky své výrazné tmavé barvě vypadají v každém pokrmu opravdu božsky.
  • Snadno jimi osvěžíte salát či drink nebo vylepšíte zmrzlinu. Perfektně se hodí i k masu.

Apetit magazín