Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce
sdílet:

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách. 

Kam pro letní ovoce?

Nejjednodušší je vyrazit na trh, právě teď se pulty stánků prohýbají pod množstvím šťavnatých plodů. Fialové borůvky, temně rudé třešně, voňavé jahody, nakyslý rybíz i zářivé měruňky s růžovými tvářičkami se na vás z přepravek budou doslova smát. Stačí si jen vybrat. 

Letní ovoce je nejen lahodné, ale zároveň velmi prospěšné pro vaše zdraví, protože je bohatou zásobárnou důležitých vitaminů a minerálů.

Za české ovoce si sice připlatíte, ale odměnou vám bude opravdu lahodná chuť a dobrý pocit z toho, že jste podpořili české farmáře.

  • Borůvky. Na české borůvky je nejlepší vyrazit přímo do lesa. Nezapomeňte se vybavit vhodnou nádobou. Určitě nechte doma světlé oblečení a obuv a zvolte raději nějaké, u kterého vás nějaká ta fialová skvrnka nebude trápit. Při sbírání buďte trpěliví a ohleduplní a snažte se nepošlapat a neponičit borůvčí.
  • Třešně a višně. Aleje kolem cest, sady i zahrady, třešně i višně potkáte v českých krajích takřka na každém kroku. Soukromým sadům se rozhodně vyhněte, stromy, které jsou volně dostupné k očesání najdete třeba na této mapě
  • Maliny, ostružiny, rybíz. Češi letní ovoce milují, proto tyto keře často zdobí naše zahrádky. Planě ovšem rostou i v přírodě. 

Na co se hodí letní ovoce?

Koláče, dorty, poháry, zrmzliny, saláty – využití letního ovoce je téměr neomezené. Českou specialitou jsou rozhodně knedlíky. Kynuté borůvkové, tvarohové s jahodami, odpalované plněné meruňkami...

Jahody

Omamně vonící červené plody jsou milovány pro svou sladkost a svěžest. Nejlepší jsou čerstvé jen tak z košíku. Mají antibakteriální účinky a dokonce pomáhají odvádět toxické látky z těla.

Jahody patří mezi první plody, které najdete na zahradě. Dozrávají totiž už na přelomu května a června.

Maliny

Ještě sladší a měkčí než jahody jsou právě maliny. Jsou krásně růžové, obsahují velké množství vitamínu A, C a navíc obsahují biotin, který je považován za vitamín krásy.

  • Maliny pomáhají při nechutenství a snižují horečku.
  • Stejně jako jahody se hodí téměř do všeho sladkého. Nádherně ozdobí dort, koláč i pohár.
  • Jejich chuť nejvíce vynikne s bílým jogurtem nebo mascarpone
  • Z malinového keře můžete využít i listy. Čaj, který z nich připravíte, zmírňuje menstruační bolesti. 

Rybíz

Obsahuje velké množství vitamínu C, vápník, draslík a železo. Má kyselejší chut’, proto se perfektně doplňuje se sladšími dezerty.

  • Dokonale vyváží například výraznou sladkost pavlovy.
  • Je výborný jako ovocná dřeň s trochou cukru nebo do pečených ovocných moučníků.
  • Lze z něj připravit i džem (ten je výborný do lineckého cukroví), sirup nebo víno. Díky vysokému obsahu prospěšných látek se často využívá do smoothies. 

Třešně a višně

Nejlepší jsou čerstvé, tedy rovnou ze stromu do pusy. Můžete je ale použít do všech možných pečených sladkostí, jako jsou koláče, bublaniny a muffiny.

  • Inspirovat se můžete i u našich německy hovořících sousedů a naplnit třešněmi knedlíky
  • Připravit si můžete pohár Černý les nebo slavný francouzský koláč clafoutis.
  • Vypravte se za oceán do Spojených států a upéčte si báječné cheesecake brownies s třešněmi.
  • V zimě vám pak přijde k chuti kompot, který vám připomene slunné léto. 

Borůvky

Pomáhají v boji s vysokým tlakem, zlepšují zrak a posilují imunitu. Jejich sbírání v lese sice chvíli trvá, ale je to skvělá relaxace.

Meruňky

Chrání zrak, zlepšují kvalitu pokožky, posilují imunitu a obsahují beta-karoten.

Ostružiny

Mají vysoký obsah vitamínu C, fosforu, hořčíku a posilují imunitní systém. Jako všechno letní ovoce jsou i ostružiny nejlepší pro okamžitou konzumaci.

  • Hodí se ovšem do nejrůznějších dezertů a koláčů a díky své výrazné tmavé barvě vypadají v každém pokrmu opravdu božsky.
  • Snadno jimi osvěžíte salát či drink nebo vylepšíte zmrzlinu. Perfektně se hodí i k masu.

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč