Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 25. díl: Kedlubny a špenát v hlavní roli

22. 5. 2023
Špenátové palačinky s žampiony a brynzou
Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Špenátové palačinky s žampiony a brynzou

V předchozí týdenní úsporné kuchařce jsme si ukázali, jak ze špenátu připravit zelené těstoviny a dnes jsme ho přidali do palačinek! Světe div se, mají stejně neodolatelnou jarní barvu. Jako náplň jsme zvolili kombinaci žampionů, brynzy a čerstvých bylinek.

  • Ty můžete vyměnit nebo namícha s klíčky. Rychle klíčí například z mungo fazole nebo obyčejná hnědá čočka.

Špenátové palačinky s žampiony a brynzou

Špenátové palačinky s žampiony a brynzou

< 30 min
0(0x)
Přečíst recept

2. Fettuccine s fazolemi borlotti

Že fazole a těstoviny nejdou příliš dohromady? Pak tento recept vás přesvědčí o opaku. Jde o super rychlé jídlo s vůní čerstvého tymiánu. Fettuccine můžete nahradit jinými delšími těstovinami např. špagetami, ale dobré budou i klasické fleky.

  • Pokud zrovna nemáte kuřecí vývar, použijte stejné množství osolené vody, ve které jste vařili těstoviny.

Fettuccine s fazolemi borlotti

Fettuccine s fazolemi borlotti

< 30 min
3.8(16x)
Přečíst recept

3. Zadělávané smetanové kedlubny

Proč zařadit kedlubny do svého jídelníčku? Obsahují spoustu prospěšných látek jako vitamin C, celou řadu vitamínů skupiny B, vápník, fosfor, železo, a také selen a jsou velmi chutnou jarní zeleninou, kterou nejen že můžete chroupat samotnou, ale také z ní připravit řadu chutných receptů.

  • Třeba tyto zadělávané smetanové kedlubny, které společně s vařenými ranými brambory, noky nebo halušky jsou dokonalé hlavní jídlo.

Zadělávané smetanové kedlubny

Zadělávané smetanové kedlubny

< 60 min
4.5(13x)
Přečíst recept

4. Kulajda s vejcem

Kulajdu lze vařit na mnoho způsobů, ale my pro tentokrát zvolili ten nejjednodušší. Základ tvoří čerstvé lesní houby, ale stejně chutné budou i sušené, které je ovšem nutné předem namočit. Do houbového vývaru přidejte koření a další ingredience dle návodu.

  • Hotovou polévku ozdobte vařeným nebo pošírovaným vejcem. Zbylý kopr zamrazte nebo ho zabalte do papírového ubrousku a vložte do uzavíratelné krabičky do spodního šuplíku v lednici. Vydrží tak čerstvý několik dní.

Kulajda s vejcem

Kulajda s vejcem

< 50 min
4.4(55x)
Přečíst recept

5. Lehká kedlubnová polévka

Kedlubny ještě jednou, tentokrát je proměníme v lehkou jarní polévku. Na zahuštění jsme použili ječnou mouku, ale stejného efektu dosáhnete, pokud část polévky i se zeleninou odeberete a do hladka rozmixujete tyčovým mixérem. Vzniklou kašičku vrátíte zpět do hrnce a polévku promícháte.

  • Na závěr ji dochuťte umeoctem. Jde o slaný, jemně nakyslý ocet, který vzniká jako vedlejší produkt při kvašení umeboši švestek.
  • Pokud ho nemáte, polévku jen více osolte a případně zakápněte citrónem.  

Lehká kedlubnová polévka

Lehká kedlubnová polévka

< 45 min
4.6(38x)
Přečíst recept

6. Těstoviny s kořeněnou klobásou a špenátem

Představujeme vám klasický pokrm italských sedláků. Spojení těstovin, špenátu, černých oliv a ostré chorizo klobásy rozhodně nemůže urazit ani našince.

  • Místo choriza zvolte jinou pálivou klobásu, nebo pokud ostrým jídlům příliš neholdujete, vyberte si jinou paprikovou.
  • Kuřecí vývar není nutný, místo něj přidejte stejné množství osolené vody z těstovin a pokrm víc dochuťte.

Těstoviny s kořeněnou klobásou a špenátem

Těstoviny s kořeněnou klobásou a špenátem

< 60 min
4.9(9x)
Přečíst recept

7. Plněné žampiony

Znáte vinnou klobásu jen jako zamotaného a osmaženého šneka? Pak vám tentokrát rozšíříme obzory. Směs vymáčknutá ze střívka se výborně hodí jako náplň zapečených žampionů.

  • Na čtyři porce potřebujete 150 gramů vinné klobásy, což pokud rozpočítáte na osobu, vychází cenově velmi příznivě.

Plněné žampiony

Plněné žampiony

< 25 min
4.3(41x)
Přečíst recept

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Fazolové placičky
Týdenní úsporná kuchařka 2. díl: Palačinky trochu jinak i fazolové placičky
Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou
Týdenní úsporná kuchařka 3. díl: Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou vás nenechají chladnými
pikantní fazolová polévka
Týdenní úsporná kuchařka 4. díl: Zkuste bylinkovo-špenátové smaženky či pikantní fazolačku
Skandinávské mleté maso s bramborami
Týdenní úsporná kuchařka 5. díl: Dejte šanci skromné kuchyni ze Skandinávie či Indie
Kuře s rýží z jednoho hrnce
Týdenní úsporná kuchařka 6. díl: Kedlubnové řízky jsou skvělou levnou variantou těch masových
Hlívový guláš
Týdenní úsporná kuchařka 7. díl: Játra, která vám učarují i bezmasý guláš
Mac and Cheese
Týdenní úsporná kuchařka 8. díl: Chilli hot dog je párek v rohlíku, který vystudoval vysokou školu
Zapečené ovesné palačinky s tvarohem a rozinkami
Týdenní úsporná kuchařka 9. díl: Francouzské brambory a chlupaté knedlíky jako příjemné retro
Zelňačka
Týdenní úsporná kuchařka 10. díl: Zapečený květák jako český evergreen vs. španělská tortilla de patatas
Rýže
Týdenní úsporná kuchařka 11. díl: Líný pórek zapečený se sýrem a kapustou pro náročné dny a dalších 6 skvělých receptů
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Týdenní úsporná kuchařka 12. díl: Dejte si vege burger nebo lasagne se špenátem a ricottou
Zelí
Týdenní úsporná kuchařka 13. díl: Kološvárskému zelí rozhodně neodoláte
Fazole ve smetaně
Týdenní úsporná kuchařka 14. díl: Na řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou jen tak nezapomenete
Poctivá bramboračka s houbami
Týdenní úsporná kuchařka 15. díl: Poctivá bramboračka s houbami i vaječná omeleta k večeři
Zapečené škvarkové brambory
Týdenní úsporná kuchařka 16. díl: Dáte si anglickou hrachovou kaši, nebo kuskus se sušenými rajčaty?
Bifteki se zeleninovou rýží
Týdenní úsporná kuchařka 17. díl: Dejte si vynikající bifteki se zeleninovou rýží a další skromná jídla
Čočková polévka s uzeným
Týdenní úsporná kuchařka 18. díl: Hustá polévka pro celou rodinu i plněné brambory
Cizrnový salát s vejci a rybičkami
Týdenní úsporná kuchařka 19. díl: Tvarohová žemlovka, masové kuličky nebo brokolicová polévka vám učarují
Quesadilly s kadeřávkem
Týdenní úsporná kuchařka 20. díl: Ředkvičkový salát, jablečné lívance i kuře s těstovinami
Jarní polévka
Týdenní úsporná kuchařka 21. díl: Palačinky naslano, noky se špenátem i výborná babiččina sekaná
Polévka žurek
Týdenní úsporná kuchařka 22. díl: Sytá polévka, povidlové taštičky i neodolatelná vaječná omeleta
Zapečené lilky po italsku
Týdenní úsporná kuchařka 23. díl: Nudle s mákem, zapečené lilky i kedlubnové zelí
Květák
Týdenní úsporná kuchařka 24. díl: Lehká těstovinová jídla i poctivý buřtguláš

Sdílet kolekci receptů

Levná jídla Rychlé večeře Rodinný oběd Bez masa

Podobné kolekce receptů

Související články