Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 25. díl: Kedlubny a špenát v hlavní roli

Týdenní úsporná kuchařka 25. díl: Kedlubny a špenát v hlavní roli
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Špenátové palačinky s žampiony a brynzou

V předchozí týdenní úsporné kuchařce jsme si ukázali, jak ze špenátu připravit zelené těstoviny a dnes jsme ho přidali do palačinek! Světe div se, mají stejně neodolatelnou jarní barvu. Jako náplň jsme zvolili kombinaci žampionů, brynzy a čerstvých bylinek.

  • Ty můžete vyměnit nebo namícha s klíčky. Rychle klíčí například z mungo fazole nebo obyčejná hnědá čočka.

2. Fettuccine s fazolemi borlotti

Že fazole a těstoviny nejdou příliš dohromady? Pak tento recept vás přesvědčí o opaku. Jde o super rychlé jídlo s vůní čerstvého tymiánu. Fettuccine můžete nahradit jinými delšími těstovinami např. špagetami, ale dobré budou i klasické fleky.

  • Pokud zrovna nemáte kuřecí vývar, použijte stejné množství osolené vody, ve které jste vařili těstoviny.

3. Zadělávané smetanové kedlubny

Proč zařadit kedlubny do svého jídelníčku? Obsahují spoustu prospěšných látek jako vitamin C, celou řadu vitamínů skupiny B, vápník, fosfor, železo, a také selen a jsou velmi chutnou jarní zeleninou, kterou nejen že můžete chroupat samotnou, ale také z ní připravit řadu chutných receptů.

  • Třeba tyto zadělávané smetanové kedlubny, které společně s vařenými ranými brambory, noky nebo halušky jsou dokonalé hlavní jídlo.

4. Kulajda s vejcem

Kulajdu lze vařit na mnoho způsobů, ale my pro tentokrát zvolili ten nejjednodušší. Základ tvoří čerstvé lesní houby, ale stejně chutné budou i sušené, které je ovšem nutné předem namočit. Do houbového vývaru přidejte koření a další ingredience dle návodu.

  • Hotovou polévku ozdobte vařeným nebo pošírovaným vejcem. Zbylý kopr zamrazte nebo ho zabalte do papírového ubrousku a vložte do uzavíratelné krabičky do spodního šuplíku v lednici. Vydrží tak čerstvý několik dní.

5. Lehká kedlubnová polévka

Kedlubny ještě jednou, tentokrát je proměníme v lehkou jarní polévku. Na zahuštění jsme použili ječnou mouku, ale stejného efektu dosáhnete, pokud část polévky i se zeleninou odeberete a do hladka rozmixujete tyčovým mixérem. Vzniklou kašičku vrátíte zpět do hrnce a polévku promícháte.

  • Na závěr ji dochuťte umeoctem. Jde o slaný, jemně nakyslý ocet, který vzniká jako vedlejší produkt při kvašení umeboši švestek.
  • Pokud ho nemáte, polévku jen více osolte a případně zakápněte citrónem.  

6. Těstoviny s kořeněnou klobásou a špenátem

Představujeme vám klasický pokrm italských sedláků. Spojení těstovin, špenátu, černých oliv a ostré chorizo klobásy rozhodně nemůže urazit ani našince.

  • Místo choriza zvolte jinou pálivou klobásu, nebo pokud ostrým jídlům příliš neholdujete, vyberte si jinou paprikovou.
  • Kuřecí vývar není nutný, místo něj přidejte stejné množství osolené vody z těstovin a pokrm víc dochuťte.

7. Plněné žampiony

Znáte vinnou klobásu jen jako zamotaného a osmaženého šneka? Pak vám tentokrát rozšíříme obzory. Směs vymáčknutá ze střívka se výborně hodí jako náplň zapečených žampionů.

  • Na čtyři porce potřebujete 150 gramů vinné klobásy, což pokud rozpočítáte na osobu, vychází cenově velmi příznivě.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč