Visegradská čtyřka na talíři

Visegradská čtyřka na talíři

Dnešní den veřejnoprávní média Visegrádské skupiny odvysílají události vycházející ze spolupráce mezi členskými státy. Vznik V4 je inspirován setkáním tří králů v roce 1335 v maďarském městě Visegrád. Tehdy se uherský král Karel I. Robert, polský Kazimír III. Veliký a český král Jan Lucemburský domluvili na úzké spolupráci, a to nejen politické, ale také obchodní a přátelské. Novodobá Visegrádská trojka byla ustanovena v roce 1991 československým prezidentem Václavem Havlem, maďarským premiérem Józsefem Antallem a polským prezidentem Lechem Wallesou. Cílem byla opět blízká spolupráce, tentokrát za účelem evropské integrace. Přijetím členských států do NATO, a o 5 let později také do Evropské unie, se politicko-hospodářské aktivity spolku zaměřily na prosazování spolupráce i stability v rámci Střední Evropy.

Polská kuchyně

Rozmanitá jídla vycházející z bohatých zdrojů země, ale také blízkosti moře, jsou ovlivněna i řadou dalších kuchyní – židovskou, francouzskou, tureckou či italskou. Polská kuchyně je vydatná, sytá a založená na poctivé domácí výrobě. Za oblíbené suroviny můžeme označit zelí, červenou řepu, brambory, vepřové maso, zvěřinu, ryby a také houby. 

Tradičně se připravují hutné polévky, vydatné omáčky, masité pokrmy, pirohy, bigoše, klobásky nebo knedlíky. 

Maďarská kuchyně

Na kalorie vydatná a na maso bohatá maďarská kuchyně vás zaručeně rozehřeje díky oblíbenému koření. Mletá paprika, pálivá či sladká, je hojně využívána, dodá jídlům typickou červenou barvu a také říznou chuť. Maďarská kuchyně vychází z tradice kočovných pastevců, kteří se potřebovali za krátký čas pořádně nasytit. Vařilo se ve velkých kotlících na ohni. Později vývoj tradiční kuchyně ovlivnila také rakouská a turecká gastronomie. 

Oblíbenými surovinami jsou i zde brambory a zelí, sladkovodní ryby, vepřové a telecí maso, zelí, rajčata, papriky a dýně. Na zjemnění chuti je využívána zakysaná smetana. Většina pokrmů je připravována na poctivém vepřovém sádle.

Maďarské tradiční pokrmy jsou vydatné polévky, světoznámé uzeniny jako čabajka, uherská salám, dále také vydatné hlavní pokrmy jako je paprikáš, perkelt, tokáň nebo lečo. Zapomenout nesmíme na maďarský guláš, langoše ani tarhoňu. 

Slovenská kuchyně

Díky své poloze v sobě slovenská kuchyně snoubí veškeré středoevropské prvky. Je inspirována maďarskou, německou i rakouskou kuchyní. Díky klimatickým podmínkám se liší tradiční pokrmy na severu a jihu. 

Využívanými surovinami jsou zelí, brambory, mléčné výrobky s důrazem na sýry, hovězí a vepřové maso. Slovensko je proslulé svými kvalitními sýry, které tvoří základ pro mnoho jídel, vzpomeňme brynzové halušky. K sýrovým pochoutkám řadíme parenicu, korbáčik i oštiepok. Vydatná polévka je i na Slovensku základ, pochutnat si můžeme na kapustnici, fazolové nebo čočkové polévce, ale také bryndzovém demikátu. Svou vlastní kategorii mají tzv. prívarky, zahuštěné a více zredukované polévky. Jejich základem je smetana, protlak nebo mléko. K tradičním hlavním chodům řadíme halušky, lokše, bramboráky, plněné knedlíky, huspaninu, smaženici či klobásy. Sladké moučníky se pečou podobné, jako u nás, mezi unikátní receptury však řadíme bratislavské rožky nebo skalický trdelník. 

Průvodce následujícími recepty: první třetina receptů patří polské kuchyni, počínaje maďarským gulášem jsme přiložili recepty na tradiční maďarská jídla, pltnickými pirohy začínají pokrmy ze Slovenska.

Související recepty

Lečo pirohy

Univerzální těsto – můžete je plnit nasladk...

Chlodnik

Studená polévka pochází původně z Li...

Šo(u)let

Šoulet či šolet má mnoho variant, jak názvu...

Langoše

Typickou dobrotu od stánků s občerstvením si hravě...

Lečo de luxe

Šťavnatá krájená rajčata zaručí každému jídlu opra...

Halušky

Pro tvorbu halušek existuje speciální pomůcka, ced...

Obchod Apetit