Hledáte inspiraci pro vánoční pečení a vaření? Nachystali sme pro vás přehled receptů na vánoční jídla, která patří na vánoční stůl. Provoňte si Vánoce tím nejlepším lineckým cukrovím, perníčky a vanilkovými rohlíčky. Připravte dokonalého kapra, rybí polévku a bramborový salát. Upečte si vláčnou a voňavou vánočku nebo křehké pracny. Dozvíte se vše, co potřebujete pro přípravu dokonalého vánočního menu. Inspirujte se ověřenými recepty z Apetitu, se kterými vám Vánoce prostě budou chutnat.
Slavnostní vánoční dny mají původ v pohanských oslavách zimního slunovratu a v církevních svátcích oslavujících narození Ježíše Krista, které symbolizovalo naději. I přes to, že se církev snažila pohanství vymýtit, některé pohanské zvyky křesťané převzali.V období středověku se na území Čech, Moravy a Slezska zakořenily některé zvyky a tradice, které držíme dodnes, i když v lehce pozměněné podobě. Například období půstu. Křesťané drželi v předvečer Vánoc půst tzv. do hvězdy, tedy dokud se na nebi nerozzářila první hvězda. Dnes věříme, že když budeme držet půst, uvidíme zlaté prasátko.
- Mezi běžné středověké vánoční pokrmy patří houbový kuba nebo oplatky, které se podávaly jako předkrm. Slazené byly medem, podávaly se i naslano s česnekem nebo bylinkami.
- Jako cukroví se jedlo sušené ovoce, často se též podávala hrachová, krupičná či jáhlová kaše.
- Věřící připravovali pečivo z bílé mouky (vánočky, chléb a koláče) jako symbol radosti z narození Ježíše Krista v Betlémě (Betlém byl považován za Dům chleba).
- Aby slepice v dalším roce dobře snášely, nesměla vstát hospodyně při štědrovečerní večeři od stolu.
Pohanské Vánoce byly bujaré, k oslavám patřily masky, rituály a průvody. Křesťanství vneslo do svátků vánočních zklidnění. Vánoce v rodinném kruhu se začaly slavit až v 17. století. Svou dnešní podobu (zdobení stromku, dárky, jmelí) dostaly Vánoce až ve století devatenáctém.
- První stromečky se zdobily sušeným ovocem, skořápkami či pečivem. První skleněné ozdoby se začaly prodávat až na konci 19. století.
- Od 19. století se ke štědrovečerní večeři v mnoha rodinách (dříve pouze v rodinách rybářů nebo v zámožnější společnosti) podává kapr.
Nejoblíbenější vánoční recepty
Vánoce jsou jednou za rok, proto i vánoční recepty využijeme jen jednou za čas. Apetitonline nabízí celou řadu receptů na nejlepší vánoční cukroví, vánočku, bramborový salát, houbového kubu nebo štědrovečerní polévky. Na holičkách vás nenecháme ani s přípravou oběda na Boží hod nebo na Štěpána! Upečte si s námi husu, kachnu, krůtu nebo svíčkovou, připravte si nejlepší zelí nebo houskové knedlíky. Čočkových polévek nejrůznějších druhů máme v naší knihovně nepřeberně. V novém roce vás s nimi bohatství jistě nemine… Všechny recepty najdete seřazené v kategoriích, kde si můžete vybrat ten, který nejvíc sedne vašim představám a chutím.
Knížka jako vánoční dárek potěší každého knihomola. Kuchařská kniha pod stromečkem však potěší i ty, co si příliš nepotrpí na beletrii a milují jídlo! Kuchařek s krásnými fotkami a návodnými postupy jsme vydali tolik, že s nimi obdarovaný zaplní knihovnu i kuchyni. Knihou z edice Apetit plnou receptů uděláte radost maminkám i babičkám, tatínkům, dědům i dcerám a synům zrovna tak jako všem začátečníkům i pokročilým kulinářům nebo milovníkům národních kuchyní. Některé naše kuchařky vás vrátí na dovolenou, jiné zavedou na oslavu, do pekařství nebo vám odhalí další gastronomické obzory.
Kategorie vánočních receptů
Vánoce jsou dobou, kdy popustí uzdu své stravovací disciplíně i ti, co se jinak přes rok drží zkrátka. Jedním z důvodů je pohoda vánoc, ke které patří cukroví, a to se zkrátka peče jen jednou za rok. Odolávat pracnám, rohlíčkům, pusinkám nebo lineckému cukroví není jednoduché. Ať chcete tradičně péct vánočku nebo ji letos zkusit úplně poprvé, mezi našimi recepty si můžete vybírat. Ve štychu vás nenecháme ani s rybí polévkou nebo zelňačkou. Pokud hledáte inspiraci, jak letos připravit bramborový salát, jak si poradit se smaženým kaprem nebo vyzkoušet houbového kubu, jste u nás správně!
Dobré rady pro vánoční přípravy v kuchyni
CUKROVÍ A-Z
- Nestíháte? Vsaďte na nepečené cukroví
- Tradiční ořechové cukroví
- Pečeme cukroví s dětmi
- Jak na linecké cukroví
- Aby cukroví zůstalo křehké
- Dokonalé vánoční cukroví
- Kdy naplnit cukroví krémem
- Jak správně skladovat cukroví
- Čím promazat vánoční cukroví?
- 10 zajímavostí o perníčkách
- Podlehněte lahodným domácím marokánkám i florentýnkám
JAK NA DOKONALOU VÁNOČKU
- Vánoční recepty Mirky van Gils Slavíkové – zkuste její famózní vánočku
- Dokonalá vánočka krok za krokem
JEDLÉ DÁRKY
- 5x domácí likér pod stromeček
- Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů
- 8 adventních kalendářů, které snadno vyrobíte doma
- Dárek v láhvi: domácí sirupy
- Paštika pod stromeček: jedlý dárek pro každého labužníka
- 4 tipy na jedlé vánoční ozdoby
- Dárky pro zvířátka: 6 receptů na pamlsky
- Napečte si vlastní ozdoby
PRAKTICKÉ RADY A TIPY
- Kandované ovoce nejen na Vánoce
- Vánoce s předstihem: 13 likérů do 30 minut
- Vánoce jsou za rohem, víte, kdy začít s přípravami?
- 8 rad, jak správně skladovat cukroví
- 5 tipů, jak vyrobit vanilkový extrakt, skořicový cukr i perníkové koření
- Zeptejte se redakce: Vanilková esence a extrakt
- Vánoční koření
- Jak vybírat kapra
PRO ZDRAVĚJŠÍ VÁNOCE
- Zdravé Vánoce: čím nahradit řepný cukr
- Vánoce bez lepku: Linecká srdíčka a marokánky podle Zdeňky Mazúrové
- Vege Vánoce aneb Co mají na štedrovečerní tabuli vegani?
- Zdeňka Mazúrová o Vánocích: Bezlepkové cukroví může být stejně dobré
- Jak ulevit přejedenému žaludku?
- Zdravé cukroví? To jsou raw kuličky
- Tipy pro zdraví: odlehčené cukroví
- Na víkend: bezlepkové cukroví
- Mimozemsky zdravé vánoční cukroví
TIPY PRO BRAMBOROVÝ SALÁT
ŠTEDROVEČERNÍ MENU
VÁNOCE VE SKLENICI
VÁNOCE VE SVĚTĚ
- Vánoce po italsku: panettone
- Jak se slaví Vánoce a Nový rok v Japonsku? Smažené kuře z KFC jako tradiční vánoční pokrm
- Prasátka v dece? Ochutnejte 5 jídel, která kralují britským Vánocům
- Jak se slaví Vánoce ve světě?
- Vánoční poleno a jeho tradice v evropských zemí
- Exotika na vánočním stole
ZVYKY A TRADICE
- Jak slavili Vánoce naši předci? České svátky vánoční od středověku po současnost
- České Vánoce: tradice a zvyky na Štědrý den
- Chcete vidět zlaté prasátko?
- Vánoční zvyky, na které jsme už zapomněli
- 6 českých adventních zvyků a tradic
- Znáte vánoční svátky?
- Vánoční tradice zahání zlé síly a přinášejí štěstí
Oblíbené kolekce vánočních receptů
Bonus: Povoňte si Vánoce
Vůně mají svůj lví podíl na dokonalé (před)vánoční atmosféře. Ať už je to vůně cukroví linoucí se z trouby, punče, sladké aroma svařeného vína nebo závan purpury, všechny přispívají ke kouzlu vánoc. Že za vůněmi stojí do značné míry také exotické koření, není těžké uhodnout. Nezapomeňte se proto zásobit!
Koření skladujte v uzavíratelných vzduchotěsných nádobách. Nejlepší jsou kořenky z tmavého skla s broušeným uzávěrem. Koření kupujte raději v menších množstvích, abyste ho spotřebovali. Dlouhým skladováním ztrácí své aroma i chuť. Největší sílu bude mít vždy koření, které si namelete těsně před použitím.
Ve vaší kuchyni by ani letos neměly chybět:
- vanilka – do krémů, náplní, horké čokolády, do vanilkového cukru
- skořice – celá do kompotů, svařeného vína i punče, mletá do perníčků, pracen a sušenek
- hřebíček – najemno drcený do perníků, celý do kompotu, svařeného vína a punče
- badyán – nedílná součást každé směsi na perníky
- zázvor – kandovaný sluší sušenkám, mletý přidejte do cukroví, čerstvý dodá říz čaji