0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejznámější odrůdy jablek: K čemu se hodí v kuchyni?

Nejznámější odrůdy jablek: K čemu se hodí v kuchyni?
sdílet:

Jablka patří k jednomu z nejrozšířenějších ovocných druhů. Pěstují se po celém světě a odrůd existuje více než dvacet tisíc. U nás se jablka jednoznačně řadí mezi nejvíce konzumované ovoce. Jakou odrůdu si ale v obchodě či na trhu koupit a na co se hodí v kuchyni? 

Některé odrůdy jablek mají sladší chuť, jiné kyselejší, některé jsou šťavnaté, jiné zase moučné. I na našem trhu máme na výběr několik desítek druhů jablek. My jsme pro vás vybrali pár z těch nejznámějších a poradíme vám, jestli se hodí spíše na pečení, skladování, do salátů nebo k přímé konzumaci.  

  • Zimní banánové

Jak už název napovídá, tato odrůda jablek je pozdní, sklízí se až v říjnu a jablka jsou dobře skladovatelná až do dubna. Mají žlutozelenou barvu s červenými skvrnami a svou velmi aromatickou sladkou chutí i vůní připomínají banány. Hodí se na pečení, do kompotů nebo přesnídávek, které díky nim budou krásně sladké.

[[nid:3030]]
 
  • Jonagold

Jonagold je jednou z nejoblíbenějších odrůd jablek. Má žlutozelenou červenou barvu. Díky vyváženému obsahu kyselin a cukrů je tato odrůda velmi lahodná. Má aromatickou, nasládlou, jemně kyselou chuť. Nejvíce se hodí na odšťavnění. Přidejte ke šťávě z jablek ještě šťávu z červené řepy a zázvoru a získáte super zdravý drink! Z této odrůdy připravíte také výborný domácí mošt.

  • Spartan

Plody této odrůdy jsou kulaté a menší, zabarvené do tmavě červena fialova. Mají pevnou slupku, šťavnatou dužinu a jsou sladké. Nejlépe uděláte, když si dáte jablko třeba ke svačině, pečením byste zbytečně ztratili jeho skvělou chuť. Hodí se také ke skladování.

  • Golden Delicious

Golden Delicious je jednou z nejoblíbenějších, nejrozšířenějších a zároveň nejstarších odrůd jablek. Tento druh byl objeven už kolem roku 1800 v USA. Plody mají světle zelenoužlutou barvu. Jablka mají pevnou slupku a jsou křehká, šťavnatá a sladká. Hodí se k přímé konzumaci, ale chybu neuděláte ani když je použijete na přípravu proslulého francouzského koláče tarte Tatin či neméně slavného amerického jablečného koláče. Jablka se díky své křehkosti dobře rozpadají a těsto tak bude vláčnější.

[[nid:3655]]
 
  • Granny Smith

Název této odrůdy znamená v překladu „babička Smithová“. Paní Marie Ann Smith je totiž poprvé vypěstovala na své zahradě v Austrálii v druhé polovině 19. století, a tak byla nová odrůda na světě. Jablka mají sytě zelenou barvu, jsou pevná a nakyslá. Díky pomalému hnědnutí se hodí do salátů, dále do omáček (tajný trik šéfkuchařů je přidat jablko do svíčkové) a na pečení. Připravit z něj můžete třeba tažený štrůdl nebo neodolatelný koláč.

  • Idared

Odrůda Idared je velmi stará odrůda rozšířená po celém světě. Jedná se o zimní odrůdu červené barvy, která je mimořádně vhodná ke dlouhodobému uskladnění. Sklízí se v říjnu a v prosinci pak dozrává. Plody jsou středně šťavnaté, mají jemnou dužinu a sladkou chuť. Jablka této odrůdy můžete kromě uskladnění použít na voňavý jablečný kompot.

Jak sklízet podzimní jablka se dozvíte v tomto článku našeho sesterského titulu Naše krásná zahrada.

  • Rubín

Tato tradiční česká odrůda byla vypěstována ve Střížovicích. Plody jsou kulaté a velké a mají lehce mastnou slupku. Zelenožlutou dužinu překrývá sytě červené žíhání. Jablka odrůdy Rubín jsou křupavá, pevná a šťavnatá se sladkou aromatickou chutí. Skvělá jsou sami o sobě, ale hodí se i na pečení, do salátů nebo k masu. Připravte z nich třeba jablečný salát na thajský způsob nebo jablka zapečte v troubě společně se sladkým vanilkovým krémem.

  • Pink Lady

Jablka odrůdy Pink Lady patří mezi dražší odrůdy. Mají prvotřídní kvalitu a jsou pěstovány na základě licence prostřednictvím licencovaných prodejců. Vyžadují dlouhou vegetační dobu a horké podnebí. Mají růžové zbarvení, křupavou dužinu a jemnou, sladkou a velmi aromatickou chuť. Pro svou lahodnou chuť se hodí k přímé konzumaci, skvěle ale poslouží v dezertech, jako je třeba náš jablečno-ostružinový krambl.

Hledáte další recepty s jablky? Inspirujte se našimi jablečnými recepty.

Související články

Těsto na štrúdl 5x jinak
  • Tipy a triky

Těsto na štrúdl 5x jinak

Štrúdl z listového těsta zná asi každý a málokdo dokáže téhle tradiční lahůdce odolat. Existují však i další zajímavé záviny! Pojďte se s námi podívat na pět různých těst, do kterých zavinete rozličné suroviny. Každé z nich je specifické a...

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit