U nás je pasta tahini známá především jako součást hummusu, její využití je však mnohem širší. Odkud se tahini nebo také „tahina“ vzala, jak ji vyrobit a kde všude se dá použít?
...
Na první pohled by se mohlo zdát, že pojmenovat pokrm názvem hummus se rovná gastronomické sebevraždě. V případě cizrnové pomazánky se však ukázalo, že trochu nešťastný název může odkazovat k delikátní chuti, které se jen tak něco nevyrovná...
Téměř každá země má svůj vlastné chléb, jeho podoby se však různí. Často se peče ve tvaru různě silných placek, které se připravují z mouky, vody nebo mléka či jogurtu a soli. Narazit můžete na kvašené i nekvašené varianty....
Na Kostarice jsme se rozhodli nějakou dobu žít a mně bylo hned od začátku jasné, že musím začít vařit trošku jinak než v Evropě. Jsem food kouč a je pro mě hodně důležité, aby celá rodina jedla dobře. Upřímně, byla to dlouhá cesta, než jsem...
Není koření jako koření. Jeho vůně a chuť se odvíjí od toho, odkud pochází, jak se skladuje a jak zpracovává. Pokud sháníte orientální koření jako římský kmín, mletý koriandr nebo indickou směs garam masala, máme pro vás tip, kde je sehnat...
Bulvový celer v českých kuchyních zdomácněl a společně s mrkví a petrželí nesmí chybět v žádném poctivém vývaru. Ale co jeho jasně zelený sourozenec řapíkatý celer? Důvody, proč byste se do něj měli s chutí zakousnout, najdete právě v tomto...
Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma.
...
Možná si ji pamatujete jako malou Gertie z filmu E.T. Mimozemšťan, sympatickou Lucy z romantické komedie 50× a stále poprvé nebo coby jednoho z Charlieho andílků. Americká herečka Drew Barrymore ale v posledních letech boduje především jako...
Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si.
...
Luštěninové pomazánky mají samá plus. Jsou chutné, přirozeně bezlepkové, veganské, plné bílkovin a výborně zasytí. Navíc je připravíte s minimem úsilí a za chviličku.
...
Nevíte, čím letos pohostit přátele na silvestra? Ochutnejte ty nejlepší chlebíčky a jednohubky! Máme pro vás tipy na chutné a originální občerstvení pro celou rodinu. Dozvíte se, jak vylepšit obložené chlebíčky a jak si vyhrát s pomazánkami...
Pestré barvy dovedou přenést radost i na váš talíř. Nevěříte? Obarvit jídlo můžete i za využití ovoce a zeleniny. Na potravinářské barvy s umělými barvivy tak můžete s klidem zapomenout.
...
Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Kromě hrachu, čočky a fazolí mezi luštěniny patří také cizrna, sójové boby a arašídy. Luštěniny jsou skvělým zdrojem bílkovin a energie. Podívejte se s námi na přehled luštěnin, způsoby jejich využití v kuchyni a na co si dát pozor před...
Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...
Když se mluví o typickém tureckém jídle, mnohým se pravděpodobně vybaví proslulý kebab. Jenže turecká kuchyně má spoustu receptů a jídel, která může nabídnout!
...
Chystáte se cestovat letadlem a nechcete se spoléhat na nabídku občerstvení na palubě? Pokud vám právě vrtá hlavou, zda si vůbec od letadla můžete vzít jídlo, máme pro vás přehledný návod, co bez obav přidat do příručního zavazadla a s čím...
V řecké kuchyni hraje hlavní roli čerstvá zelenina, ryby, olivový olej, víno, jehněčí maso, chléb pita, olivy, bylinky, sýr feta a bílý jogurt. Seznamte se s řeckými specialitami, na dovolené v Řecku to určitě zúročíte.
...
Ramadán pro muslimy znamená období půstu, modliteb a času stráveným se svými blízkými. Oslavy konce tohoto svátku jsou spojené se zajímavou směsí tradic a společenských zvyků, které odrážejí bohatou kulturní rozmanitost muslimského světa....
Kdybyste se zeptali lidí, které jídlo milují, co myslíte, že by odpověděli? Otázka to není vůbec jednoduchá. Do toho, na co máme zrovna chuť a co bychom si dali, promlouvá spousta věcí: nálada, roční období, pocit ve vlastním těle, fáze...
Zelenina naše tělo zásobuje vitamíny, minerály, vlákninou, antioxidanty a dalšími důležitými živinami pro naše zdraví. Jednotlivé druhy zeleniny se mezi sebou liší množstvím těchto živin. Které druhy zeleniny jsou na které živiny nejbohatší...
Lámete si hlavu, zda je rozdíl mezi cizrnou sušenou nebo naloženou v plechovce? Pokud máte strach, že konzervovaná cizrna ztrácí úpravou cenné látky, můžete být klidní. <br>
...
Začátek školního roku se blíží a s ním i každodenní příprava vydatných svačinek. Aby vaše dítko nemělo přes den hlad, měla by svačina obsahovat všechny důležité živiny v optimálním poměru. Důležité jsou bílkoviny, které zasytí a dodají...
Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...