Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

TOP 20: Ovoce a zelenina pro dokonalou hydrataci

TOP 20: Ovoce a zelenina pro dokonalou hydrataci
sdílet:

Jsme stvořeni převážně z vody. Podíl vody v našem těle je až 70 %. Neustále ji ovšem vylučujeme, proto je velmi potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepším způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci si můžeme i vhodným výběrem potravin.

Asi jednu pětinu vody přijímáme v potravě. Pokud chcete svému organismu zabezpečit dostatečnou hydrataci, měli byste nejen v letních měsících ve svém jídelníčku udělat prostor zejména pro tyto druhy ovoce a zeleniny.

Okurky

Okurky obsahují až 95 % vody. Jsou proto velice osvěžující letní zeleninou, která vám bleskově dodá vláhu v podobě salátu. Překvapivě skvěle chutná okurka přidaná do vody či limonády. Dopřejte si hydrataci na druhou! Okurky jsou navíc nabité draslíkem a obsahují i protizánětlivou látku fisetin, která má silné antioxidační účinky. 

Cuketa

S obsahem vody jsou na tom velmi podobně i cukety – i u nich dosahuje 95 %. Proto jsou ideální dietní potravinou, která se dá navíc připravit na desítky různých způsobů. Z cuket můžete připravit placičky, polévku, zápékat je, grilovat, smažit... Fantazii se meze nekladou. Stále populárnější jsou i cuketové špagety.

 

Meloun

Chcete dopřát svému tělu pořádnou porci vláhy? Vsaďte na vodní meloun! Obsahuje 92 % vody, vitaminy A, B6, C a lykopen a další antioxidanty. Potřebujete snad slyšet více důvodů, proč si v létě dopřát dobře vychlazený meloun nebo melounový salát?

Řapíkatý celer

Stonky celeru si můžete užít v salátu, jako chutný snack s oblíbeným dipem, nebo jako ozdobu v hříšně dobré Bloody Mary. Stejně jako v případě salátových okurek a cuket jde o velice dietní zeleninu, která obsahuje až 95 % vody. Proto je také oblíbená u všech, kteří si hlídají příjem kalorií. Látky obsažené v stoncích celeru prý také dokáží úspěšně zatočit s rakovinnými buňkami – zejména při rakovině slinivky a prsou.

Mrkev

Křupavá mrkev obsahuje 90 % vody a má také velmi vysoký obsah vlákniny. Skvěle si na svěžích mrkvičkách pochutnáte například s hummusem nebo guacamole. Jak je to s vlivem mrkve na náš zrak? Přečtěte si článek Operace mrkev. Budete překvapeni! 

Ředkvičky

I ředkvičky mají v salátech a svačinkách nezaměnitelné místo. Opět je to šťastná volba, protože jsou až z 95 % tvořeny vodou. Osvěží vás a zchladí v parných letních dnech. Jsou také skvělým zdrojem vitaminu c, fosforu a zinku, klíčových minerálů a antioxidantů, které chrání naše buňky a vyživují tkáně.

Kiwi

Kiwi obsahuje až 85 % vody a více vitaminu C než pomeranč! Zapomínat nesmíme ani na obsah draslíku a nízký glykemický index, což z nich dělá skvělou potravinu pro každou dietu.

Broskve

Broskve jsou u nás velice populárním ovocem. A právem. 88 % vody, z nich také dělá skvělou potravinu, pokud se chcete osvěžit a dodat tělu potřebnou hydrataci.

Brambory

Brambory jsou v našem jídelníčku stálicí, ale poslední dobou jsou lehce kontroverzní surovinou. Vysoký obsah škrobu a často velice nezdravá úprava jsou často důvodem, proč se jim spíše vyhnout. Jistě, pokud jde o chipsy a hranolky, ty opravdu nejsou právě nejzdravější volbou. Ale abychom byli spravedliví, je třeba dodat, že brambory jako takové jsou v tom v podstatě nevinně. Vařené nebo pečené brambory jsou skvělým zdrojem draslíku – minerálu důležitého pro zdravý krevní oběh. Navíc jsou až z 80 % tvořeny z vody a jsou tedy i velice hydratující a dietní potravinou. 

Brokolice

Brokolice si v jistých ohledech zaslouží titul královna zeleniny. Je to ohromný zdroj antioxidantů, vitaminů, vlákniny a minerálů. A obsah vody? Až 91 %! Na jídelníček tedy bezesporu právem patří. Můžete si ji dopřát jako chutnou přílohu, ale i jako hlavní jídlo, či v podobě chutné krémové polévky.

Meloun cantaloupe

Toto ovoce je se svým 90% obsahem vody skvělým zdrojem hydratace. Je ovšem bohaté i na vitamin C a beta-karoten, tak důležitý pro krásné opálení. Můžete si ho vychutnat nejen v ovocných salátech, je totiž skvělý i se sušenou šunkou, nebo s kousky vyzrálého sýra.

Lilek

Možná trochu překvapivě se do našeho žebříčku Top 20 probojovaly i lilky. Ty totiž obsahují asi 89 % vody. Mají také velice nízký obsah kalorií a jsou velice dobrým zdrojem vlákniny, mědi, vitaminů B, manganu, vitaminu K a draslíku – tedy živin, které podporují zdravý metabolický, imunitní a kardiovaskulární systém.

Rajčata

Rajčata mají obsah vody téměř 95 %, což z nich činí jednu z nejvíce hydratujících neškrobových druhů zeleniny. Jsou bohatým zdrojem lykopenu, karotenoidu známého svými účinky v boji proti rakovině, a také draslíku a vitaminů A a C. Rajčata je nejlépší zařazovat do jídelníčku čerstvá, zapékaná nebo grilovaná. Zvláště tepelně upravená rajčata vašemu zdraví prospějí nejvíce, protože lykopen v nich obsažený je pak v těle lépe zpracováván. Vyhýbat byste ale měli hotovým omáčkám z rajčat, do kterých je často přidáván cukr.

Jahody

Toto u nás mimořádně oblíbené ovoce má obsah vody až 92 procent. Je to nejvíce ze všech bobulí – pro srovnání například maliny mají 87 % H20 a borůvky 85 %. Jahody si tedy můžete dopřávat naprosto bez výčitek.

Ledový salát

Z hlediska výživy je ledový salát často považován za nejméně prospěšný druh ze všech odrůd listové zeleniny. Ovšem nejen na letním jídelníčku má své místo. Obsahuje až 96 % vody a také se může pochlubit velmi nízkým obsahem kalorií (jen 10 kalorií v šálku) a může být zdrojem vlákniny a vitaminů A a C.

Květák

Někdo nemá jeho velmi specifickou a nepříliš výraznou chuť v oblibě. Ale dobrou zprávou je, že se skvěle páruje s dalšími surovinami. Pokud se tedy snažíte stravovat zdravě, můžete krémový květák použít například i k zahuštění polévky místo jíšky nebo z něj připravit chutnou přílohu místo rýže. Květák obsahuje až 92 % vody a má také hodně vysoký obsah vlákniny.

Ananas

I voňavý a šťavnatý ananas je ideální volbou, pokud chcete zavlažit organismus. Obsahuje totiž až 86 % vody. Má také vysokou hladinu vitaminu C, vitaminu B, hořčíku, draslíku a manganu. Obsahuje také bromelain, enzym s protizánětlivými vlastnostmi.

Karambola

Toto krásné ovoce ve tvaru hvězdičky bude ozdobou vašich koktejlů a ovocných salátů. Je také skvělým zdrojem vody – obsahuje jí více než 91 %. Toto ovoce s mírně nakyslou dužinou je také dobrým zdrojem vlákniny a vitaminu C. Obsahuje také rostlinné sloučeniny, u nichž se ukázalo, že jsou prospěšné pro játra.

Grapefruit

Grapefruity mají velmi nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah živin, nemluvě o obsahu vody, který je až 90 %. Jsou také bohaté na vitaminy A a C a jsou zdrojem silných antioxidantů, které mohou pomoci posílit váš imunitní systém. 

Jablka

Jablka jsou tvořena z více než 85 % vody, ale jsou také známá jako skvělý zdroj vitaminů a vlákniny. Jablko denně tedy prospěje vašemu zdraví i hydrataci.

Skryt pre seznam

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč