Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

10 + 1 tip jak zpracovat staré pečivo

pečivo
ZDROJ: krislandina/pixabay.com
sdílet:

Ne vždy se podaří nakoupit tolik pečiva, abychom ho zvládli sníst čerstvé. Někdy zbydou rohlíky, housky, chléb, veka nebo třeba vánočka. Určitě nic z toho nevyhazujte. Ukážeme vám několik tipů, jak staré pečivo „recyklovat“ a nachystat z něj dokonalou pochoutku.

  • Už během nákupu pamatujte na to, že pšeničné pečivo (housky, rohlíky) tvrdne rychleji, a proto je lepší ho konzumovat v den nákupu.
  • Oproti tomu pečivo s příměsí žitné mouky (například chleba) vydrží dva až tři dny.
  • Čistě žitné kváskové chleby mají trvanlivost nejdelší, při správném skladování až týden.

Neodolatelné domácí pečivo

Neodolatelné domácí pečivo

Více

Jak pečivo správně skladovat

Nejčastěji si pekárenské výrobky přinášíme domů v igelitových sáčcích, které jsou volně dostupné téměř v každém obchodě. Přesto, že jsou nerozšířenějším obalovým materiálem, pro uskladnění jsou nevhodné.

  • Pečivo (obzvláště ještě teplé) se v něm rychle zapaří a už během hodiny se v potravině začnou tvořit plísně.
  • Igelitové sáčky používejte nanejvýš abyste pečivo donesli z obchodu domů.
  • Ideální podmínky pro uskladnění pečiva je temno, sucho a zamezení přísunu vzduchu.
  • Když přinesete kváskový chleba z obchodu domů, vložte ho do bavlněného sáčku nebo utěrky a zavřete do chlebníku.
  • Skvělé jsou také voskované sáčky na pečivo, které používaly už naše (pra)babičky. Teď se zase vrací do módy.
  • Pokud chcete mít světlé pečivo každý den krásně křupavé, dejte ho do mrazáku a rozpečte ho, až ho budete potřebovat.

Aby to doma vonělo: Jak upéct vlastní křupavé pečivo

Aby to doma vonělo: Jak upéct vlastní křupavé pečivo

Více

Staré pečivo nepatří do koše

Přiznejme si, že ať plánujeme, jak chceme, občas to zkrátka nevyjde a někdy přeci jen nějaký kousek pečiva zbyde. V případě, že není napadený plísní, nevyhazujte ho! Připravili jsme pro vás několik tipů, jak si na starším pečivu ještě pochutnat.

1. Krutony

Opečené křupavé kostičky pečiva dodají polévkám křupavý element. Ať už je řeč o krémových polévkách (dýňová, hrachová), vánoční rybí nebo o poctivé česnečce. Dokonale vyladí i zeleninové saláty nebo si je můžete vychutnat jen tak.

  • Na krutony použijte jakékoli starší pečivo. Rohlíky, housky, bagety, toastový chléb, ale i klasický konzumní chléb.

Zimní minestrone s bylinkovými krutony

Zimní minestrone s bylinkovými krutony

Více

Připravit je můžete:

V troubě – Pečivo nakrájejte na kostičky a vložte v jedné vrstvě na pekáč. Vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 5-10 minut. Je potřeba krutony bedlivě hlídat, aby se nespálily. Hotové krutony vyndejte a buď je pouze osolte nebo přelijte rozpuštěným bylinkovým máslem, které kostičky navíc ochutí.

Zelený salát s jablky, pancettou a krutony

Zelený salát s jablky, pancettou a krutony

Více

Na pánvi – Na mírném plamenu si v hluboké pánvi rozpusťte tuk (sádlo, olej, ghí) a pečivo zvolna opékejte. Jakmile zezlátnou, přesypejte je do misky, mírně osolte a promíchejte.

  • Krutonky připravujte vždy čerstvé a těsně před podáváním pokrmu.
  • Misku s opečeným pečivem postavte doprostřed stolu, aby si každý mohl nabrat tolik, kolik chce.

Zmrzlina s karamelovými krutonky

Zmrzlina s karamelovými krutonky

Více

2. Zemlbába – žemlovka

Milované nebo naopak nenáviděné jídlo ze školní jídelny, které má v naší slovanské kuchyni už tak dlouhou tradici, že je těžké dopátrat se původu názvu i účelu.

  • Nejrozšířenější teorie odkazuje na složení dvou slov „semmel“ (německy „houska“) a „bába“. Jestli to odkazovalo na babičky, které toto prosté jídlo tvořily ze zbytků nebo na „bábovkovou“ formu, ve které se původně pokrm pekl, není jisté, ale možné to je.

Tvarohová žemlovka

Tvarohová žemlovka

Více

Žemlovka je skvělou příležitostí, jak ze včerejšího bílého pečiva udělat lahodný pokrm. Použít můžete rohlíky, housky, veku, ale lahodnou chuť jí dodá i vánočka nebo zbytek mazance.

  • Zemlbába bývá nejčastěji jablečná, ale výborně chutná i tvarohová.
  • Pochutnejte si na jejím křupavém povrchu – každý plátek pečiva potřete rozpuštěným máslem a posypete skořicovým cukrem.
  • Žemlovku můžete vylepšit i sněhovou čepicí z vyšlehaných bílků.

Žemlovka de luxe

Žemlovka de luxe

Více

3. Topinky

V případě, že vám doma zůstal chléb, který má už ty nejlepší časy za sebou, usmažte z něj topinky. Nejlépe se na ně hodí chléb typu Šumava, ale jestli kupujete jiný chléb, třeba semínkový, neváhejte použít i ten.

  • Topinky jsou rychlou a vděčnou pochoutkou nejen k pivu, ale také jako teplý předkrm nebo trochu kaloričtější večeře.
  • Jsou naprosto nepostradatelný k tataráku.
  • Opečený chléb chutná výborně pomazaný česnekem a posypaný solí.
  • Pokud chcete z obyčejného chleba vytvořit naprostou bombu (i kalorickou), přidejte na ni naši ďábelskou směs.

Ďábelské topinky

Ďábelské topinky

Více

Švejkovská topinka je „kulinářským zážitkem“ převážně v severních Čechách. Opečený krajíc chleba je potřený česnekem, obložený plátkem šunky, dále sázené vejce, plátky nakládané okurky a vše bohatě zasypané strouhaným sýrem. Rozhodně to nezní jako pokrm hodný michelinské hvězdy, ale když jí vyzkoušíte, zjistíte, proč právě ona si získala takovou oblibu na průmyslovém severu.

4. Polévky

S pečivem jdou ruku v ruce polévky. Přikusovat k ní čerstvé pečivo je naprostá balada. Ale z toho staršího můžete polévku rovnou uvařit.

  • Možná už jste slyšeli o chlebové polévce, která také vzbuzuje rozporuplné emoce. Někomu její nakyslá chlebová chuť nemusí úplně vyhovovat, ale možná když jí dáte druhou šanci, budete sami mile překvapeni. Polévka podle našeho receptu vás jistě přesvědčí.

Tip: starší bagetu můžete využít i do francouzské cibulačky. Přímo do polévky se tradičně vkládají na pánvi opečené plátky bagety se zapečeným sýrem. 

Chlebová polévka

Chlebová polévka

Více

5. Nádivky

Nemusí být jaro, abyste si vychutnali lahodnou nádivku. Upečte ji kdykoli během roku a zužitkujete tím i některé zbytky.

  • Použijte na ni bílé pečivo nejlépe jeden den staré. Kromě housek a rohlíků klidně použijte veku, toastový chléb nebo bagetu.
  • Pro zelenou barvu použijte jarní kopřivy, po zbytek roku je plnohodnotně zastoupí špenát, petrželka nebo pažitka.
  • Do nádivky se nejčastěji používá uzené maso, ale pokud upřednostňujete raději bezmasou variantu, vyzkoušejte houby, uzené tofu nebo marinovaný tempeh.
  • Když nádivku před upečením rozdělíte do formy na muffiny, získáte jednotlivé porce, které přijdou vhod i jako svačina do školy, do práce i na cesty.
  • Aby byla nádivka vláčná a nadýchaná, při přípravě oddělte žloutky od bílků. Žloutky přimíchejte hned, ale tuhý bílkový sníh lehce zapracujte až na samotný konec.

Připravte si dokonalou nádivku do masa i samostatně jako chuťovku

Připravte si dokonalou nádivku do masa i samostatně jako chuťovku

Více

6. Chleba ve vajíčku

Naprostá rychlovka, kterou trefně vystihuje heslo „za málo peněz hodně muziky“.

  • Jde o krajíc chleba obalený v rozšlehaném vajíčku a dozlatova opečený. Navíc jemně namazaný hořčicí, ozdobený kyselou okurkou nakrájenou do vějířku a tenkými plátky cibule. Červenou barvu dodá proužek papriky.

Vychytaný upgrade pokrmů ze školní jídelny

Vychytaný upgrade pokrmů ze školní jídelny

Více

7. Francouzský toast

Francouzský toast je trochu vyšší level, ale stále se jedná o chléb ve vajíčku. Tentokrát ovšem toastový. Připravit ho můžete ve slané i sladké verzi.

  • Do slané se výborně hodí kombinace šunka, sýr. Ale nebojte se použít i jinou uzeninu, masovou pomazánku nebo třeba houbovou směs.

Francouzský toust s prosciuttem a mozzarellou

Francouzský toust s prosciuttem a mozzarellou

Více

  • Sladká varianta také nabízí mnoho možností –⁠ jablko se skořicí, čokoládu s banánem nebo oříšková másla. I domácí ovocné zavařeniny udělají ze starého toustového chlebu famózní dezert.

Francouzské tousty plněné čokoládou

Francouzské tousty plněné čokoládou

Více

8. Zahuštění gulášů

Guláše a jiné masové omáčky se nejčastěji zahušťují jíškou, zaprášením hladkou moukou nebo takzvanou „amerikou“, tedy hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Ale víte, že hnědé omáčky jako guláše a perkelty se dají chutně zahustit i chlebovou střídkou?

  • Jakmile je maso měkké a pokrm se zdá být hotový, nadrobte do něj kousky chleba (bez kůrky) a mícháním je omáčky zavařte.
  • Pokud máte tvrdý chleba, nastrouhejte ho a použijte úplně stejně.
  • Výhodou je, že mouka v chlebu je již tepelně upravená, takže po zahuštění nemusíte déle čekat a jídlo můžete rovnou servírovat.

Telecí ragú s houbami a šunkovým knedlíkem

Telecí ragú s houbami a šunkovým knedlíkem

Více

9. Knedlíky

Karlovarské, špekové, houskové, vídeňské i hrnkové. To všechno jsou knedlíky, ve kterých staré bílé pečivo udělá ještě mnoho parády.

  • Knedlíky si uvařte do zásoby a dejte zamrazit. Budete je mít kdykoli po ruce a nebudete je muset narychlo kupovat.
  • Způsobů přípravy je několik – ve vodní lázni, v mikrovlnné troubě i v páře.

Poctivé karlovarské knedlíky

Poctivé karlovarské knedlíky

Více

10. Strouhanka

A jak zpracovat úplně tvrdé pečivo? Nastrouhejte ho!

  • Strouhanku před uskladněním prosejte. Neměla by obsahovat žádná semínka ani mák. Ty totiž obsahují olej, proto se rychle kazí a tím znehodnotí i strouhanku.
  • Pokud jste si udělali strouhanky opravdu hodně, rozdělte ji do krabiček s víčkem nebo mikrotenových sáčků a dejte zamrazit.
  • Využijete ji nejen na obalení řízků, květáku i „smažáku“, ale oceníte ji i při zahušťování sekané, karbanátků nebo do játrových knedlíčků.

Květák smažený po italsku s křupavou kůrčičkou

Květák smažený po italsku s křupavou kůrčičkou

Více

11. Domácí Bake rolls

Patříte k těm, kteří si rádi křupnou něco dobrého večer u televize? Když jsou všechny zásoby pochoutek vyjedené a přesto vás honí mlsná, udělejte si domácí Bake rolls. Jak jinak než ze včerejších rohlíků.

  1. Rohlíky nakrájejte na co nejtenčí kolečka.
  2. V misce smícháme olej, rozetřený česnek a grilovací koření.
  3. Jednotlivá kolečka potřete z obou stran připravenou směsí a narovnejte na plech.
  4. Pečte v troubě na 100 °C asi 10-15 minut.

Související články

Připravte si dokonalou nádivku do masa i samostatně jako chuťovku
  • Jak na to

Připravte si dokonalou nádivku do masa i samostatně jako chuťovku

Chuťově vyváženou směsí, které vévodí pořádná porce čerstvých bylinek, nadíváme drůbeží maso nebo masové rolády. Po vyjmutí drobů nabízí drůbež spoustu volného prostoru pro nádivku, která získá společným pečením skvělou chuť. Nádivku si...
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit