55 slaných pokrmů s ořechy a semínky

55 slaných pokrmů s ořechy a semínky

Ořechy a semínka se čas od času objeví v jídelníčku každého z nás. Konzumovat bychom je však měli denně. Povzbuzují mysl a jsou zdrojem (nejen) zdravých tuků, které tělo potřebuje. Jak vlašské ořechy, chia nebo lněné semínko zahrnout do stravy? A jaké je doporučené denní množství?

Není žádná věda, přihodit pár lžic semínek či hrst ořechů do ranního müsli, jogurtu či ovocného smoothie. Dnes se však zaměříme na to, jak zvýšit příjem ořechů ve slaných pokrmech. Jedná se hlavně o saláty, polévky a hlavní jídla z ryb, masa a zeleniny.

Dýňové gomasio ochutí polévku i pomazánku

Naším prvním tipem je příprava tzv. gomasia neboli mletých semínek či ořechů se solí.

  • Dýňová, ale třeba i slunečnicová, chia, seznamová nebo lněná semínka či vlašské nebo kešu ořechy opražte nasucho na pánvi.
  • Přiměřeně je osolte.
  • Směs přendejte do hmoždíře a částečně rozmělněte. Zbylé větší kousky nejsou na závadu, naopak vytvoří křupavý prvek. 
  • Případně můžete použít i mixér s pulzačním režimem mletí.

Gomasio mějte vždy po ruce a dochucujte s ním polévky, zdobte chléb s pomazánkou, těstoviny s omáčkou nebo ho přidejte do chlebového či jiného slaného těsta.

Milujete pistácie? Víme, co z nich připravit

Milujete pistácie? Víme, co z nich připravit

Více

Saláty a těstoviny nejen s vlašskými ořechy

Pražené ořechy či semínka využijete i při dochucování salátů. Dodají jim zemitou chuť a doplňují se třeba s hruškou a modrým sýrem nebo červenou řepou se sýrem kozím. Skvělé jsou také např. karamelizované vlašské ořechy:

  • Vlašáky opečte nasucho ze všech stran.
  • Zmírněte žár na minimum a posypte je rovnoměrně moučkovým cukrem.
  • Ořechy v cukru obalte tak, že je několikrát na pánvi prohodíte.
  • Ihned dejte pánev mimo sporák a nechce chvilku dojít.

Tip: Vlašské ořechy se hodí i do pesta (které se jinak obvykle připravuje z ořechů piniových), stejně jako slunečnicová semínka nebo kešu ořechy. Domácí pesto připravíte jednoduše a užijete si ho nejen s domácími těstovinami, ale i v kombinaci s rybami, do pomazánek nebo dipů.

Co s vlašskými ořechy? Připravte z nich pomazánku, pesto, buchtu nebo spoustu jiných dobrot!

Co s vlašskými ořechy? Připravte z nich pomazánku, pesto, buchtu nebo spoustu jiných dobrot!

Více

Semínka vs ořechy

  • Černý seznam využijete při přípravě sushi, do světlého zkuste před pečením obalit steak z tuňáka či lososa.
  • Semínka při kontaktu s horkou pánví pustí trochu tuku a dokřupava se opečou.
  • Podávat rybí steak pak můžete už jen s mangovou salsou nebo vaším oblíbeným zeleninovým salátem.

Rostilnná mléka v hlavní roli

  • Dnes už je seženete skoro ve všech řetězcích s potravinami a připravit si je můžete i doma. Možná vás překvapí, že to není až tak složité, jak by se mohlo zdát.
  • Mandlové mléko chutná skvěle třeba v indické kormě, sójové mléko zas napěníte stejně snadno jako kravské mléko a připravíte si z něj plnohodnotné cappuccino.

Semínková rostlinná (ne)mléka a jak si je připravit

Semínková rostlinná (ne)mléka a jak si je připravit

Více

Zakomponujte chia do pitného režimu

Chia obsahují zdraví prospěšné tuky i velké množství vlákniny, selenu, vápníku a železa. Stačí je přidat do pití. Co si připravit třeba jednoduchý drink Chia Fresca?

  • Chia semínka zalijte vodou nebo kokosovou vodou a nechte je pět minut nabobtnat.
  • Promíchejte je a nechte stranou ještě dalších pět minut.
  • Když jsou chia řádně ‚oslizlá‘, přidejte citrónovou šťávu a lžíci medu. Promíchejte.
  • Drink vychlaďte a popíjejte klidně v průběhu celého dne.

Podobné vlastnosti, tedy schopnost vázat na sebe velké množství vody, má i lněné semínko. Pokud z nějakého důvodu potřebujete v receptu vynechat vejce (třeba při zahušťování zeleninových placiček apod.) lněné semínko se může stát vaším velkým pomocníkem. Nechte ho nasáknout vodou. Když vytvoří "slizkou" vazkou tekutinu, použijte ho jako pojivo.

Proč si hlídat příjem ořechů a semínek?

Ořechy a semínka jsou zdrojem pro tělo důležitých bílkovin a zdravých tuků, hlavně omega 3 mastných kyselin.

  • Ideální denní množství ořechů a semínek je jedna až dvě hrsti denně.
  • Příjem prospěšných látek ještě zvýšíte, pokud ořechy a semínka před konzumací namočíte na několik hodin do vody.

Každodenní pojídání oříšků a semínek dokáže:

  • zmírnit následky dlouhodobého stresu
  • zlepšit paměť a soustředění
  • doplnit bílkoviny ve stravě vegetariánů a veganů
  • zmírnit projevy stárnutí
  • zlepšit kvalitu vlasů a pleti
  • udržet v kondici kardiovaskulární systém
  • pomáhat v boji s vysokým cholesterolem

Obchod Apetit