1. Vše si v klidu promyslete
Stejně jako vojevůdce byste si měli ujasnit svou pečící taktiku, vyhnete se tak zběsilému pečení připomínající spíše prohranou bitvu. Nejlepší bude začít s čistým papírem a tužkou, a vše si pěkně popořadě sepsat. Vypište si druhy cukroví, které chcete péct, poté si určete pořadí, ve kterém je budete vytvářet. V první linii budou zajisté perníčky, které potřebují uležet, dále pak suché cukroví jako jsou pracny, vanilkové rohlíčky, linecké, kokosky či zázvorky. Týden před Štědrým dnem bychom se měli pustit do sněhového cukroví a také plnění suchých kousků máslovými krémy či je poslepovat marmeládou. Jako poslední jdou na paškál nepečené kousky. Vosí hnízda, šuhajky či nepečené kuličky necháváme až na 20. či 21. prosince, aby byly chuťově čerstvé a svěží.
2. Sepište si nákupní seznam a podívejte se do spíže
Plán je hotový. Teď je na čase zjistit stav vašeho arzenálu. Zkontrolujte, zda máte vál, mixér, váleček, formičky i vykrajovátka v dobré kondici. Poté se vydejte do spíže a sepište si stávající zásoby mouky, cukrů, ořechů a dalších potřebných surovin. Až poté sestavte nákupní seznam surovin, které vám skutečně chybí, a vydejte se je sehnat. Nezapomeňte zkontrolovat také mrazničku, zda jste si do ní neschovali kostku másla či loňské ořechy.
3. Vsaďte na kvalitní suroviny a vyvarujte se kvantitě
Konečná chuť cukroví je ovlivněná nejen správným postupem, ale především kvalitou použitých surovin. Nahraďte kvantitu kvalitou. Ve snaze ušetřit pár korun saháme po nekvalitním máslu, nejlevnějším tuku, použijeme staré ořechy či se spokojíme s vybledlým kakaem. Zkuste přehršel cukrovinek nahradit těmi opravdu poctivými, jenž vás svou chutí potěší mnohem více a nebudete mít potřebu sníst hned celou krabičku. Máslo kupujte tedy alespoň s 82 % obsahu tuku, čokoládu s minimálně 50 % kakaa, místo levných vajec vsaďte na ty „od šťastných slepic“, oříšky opražte před použitím na pánvi či v troubě, rozinky a kandované ovoce nechte přes noc marinovat v rumu, vanilinový cukr nechejte v obchodě a pořiďte si opravdu ten vanilkový, kakao kupujte v raw kvalitě. Pamatujte také, že veškeré suroviny by měli mít pokojovou teplotu, než s nimi začnete pracovat.
4. Držte se ověřeného receptu
Pokud pečete poprvé, je dobré začít s ověřenými rodinnými recepty, které zaručují chutný a kompaktní výsledek. Nezapomínejte dávat dostatek prostoru pro uležení těsta v lednici, předehřívat troubu na požadovanou teplotu a těsto vyválet do rovnoměrné tloušťky, která se většinou pohybuje kolem 2 mm. Cesta experimentu je lákavá, vyzkoušejte něco nového raději s předstihem, abyste měli čas na případný druhý pokus. Žádný učený z nebe nespadl, nezoufejte, pokud jste něco připálili, nedopekli či se vám nepovedla kompaktní konzistence cukroví. Rozdrobené linecké využijete na přípravu cheesecaku, nedopečené zkuste ještě na chvíli dopéct na nízkou teplotu. Připálené cukroví už sice nezachráníte, ale věřte, že nejste jediní, komu se tento povedl tento nezdar.
5. Udělejte si vánoční náladu a užijte si pečení
Vánoční pečení má být především radostným zvykem, nikoli stresující záležitostí, u které si nestihnete odpočinout. Vaši blízcí ocení mnohem více vaši vnitřní pohodu než tácy plné patnácti druhů cukrovinek. Na pomoc můžete přizvat děti, které vám zajisté rádi pomohou. Ačkoli to s sebou nese více nepořádku v kuchyni, vytváříte tím nejen chutné sladkosti, ale především společné, mnohdy legrační, zážitky. A pokud je toho na vás přeci jen moc, nezapomeňte se před pečením vybavit něčím na posilněnou. Co takhle vaječný likér, čokoládový se skořicí nebo nezaměnitelný brusinkový?