0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 užitečných rad, než se dáte do pečení vánočního cukroví

5 užitečných rad, než se dáte do pečení vánočního cukroví
sdílet:
Mnozí z vás už dávno začali, někteří dokonce mají hotovo, pojďme si ale říci 5 užitečných rad, jak se při pečení cukroví vyvarovat zbytečným katastrofám. Úspěch je prostý, stačí si vše dobře naplánovat, nakoupit v potřebném množství a nejvyšší kvalitě, držet se postupu, a hlavně si pečení užít.

1. Vše si v klidu promyslete

Stejně jako vojevůdce byste si měli ujasnit svou pečící taktiku, vyhnete se tak zběsilému pečení připomínající spíše prohranou bitvu. Nejlepší bude začít s čistým papírem a tužkou, a vše si pěkně popořadě sepsat. Vypište si druhy cukroví, které chcete péct, poté si určete pořadí, ve kterém je budete vytvářet. V první linii budou zajisté perníčky, které potřebují uležet, dále pak suché cukroví jako jsou pracny, vanilkové rohlíčky, linecké, kokosky či zázvorky. Týden před Štědrým dnem bychom se měli pustit do sněhového cukroví a také plnění suchých kousků máslovými krémy či je poslepovat marmeládou. Jako poslední jdou na paškál nepečené kousky. Vosí hnízda, šuhajky či nepečené kuličky necháváme až na 20. či 21. prosince, aby byly chuťově čerstvé a svěží.

2. Sepište si nákupní seznam a podívejte se do spíže

Plán je hotový. Teď je na čase zjistit stav vašeho arzenálu. Zkontrolujte, zda máte vál, mixér, váleček, formičky i vykrajovátka v dobré kondici. Poté se vydejte do spíže a sepište si stávající zásoby mouky, cukrů, ořechů a dalších potřebných surovin. Až poté sestavte nákupní seznam surovin, které vám skutečně chybí, a vydejte se je sehnat. Nezapomeňte zkontrolovat také mrazničku, zda jste si do ní neschovali kostku másla či loňské ořechy.

3. Vsaďte na kvalitní suroviny a vyvarujte se kvantitě

Konečná chuť cukroví je ovlivněná nejen správným postupem, ale především kvalitou použitých surovin. Nahraďte kvantitu kvalitou. Ve snaze ušetřit pár korun saháme po nekvalitním máslu, nejlevnějším tuku, použijeme staré ořechy či se spokojíme s vybledlým kakaem. Zkuste přehršel cukrovinek nahradit těmi opravdu poctivými, jenž vás svou chutí potěší mnohem více a nebudete mít potřebu sníst hned celou krabičku. Máslo kupujte tedy alespoň s 82 % obsahu tuku, čokoládu s minimálně 50 % kakaa, místo levných vajec vsaďte na ty „od šťastných slepic“, oříšky opražte před použitím na pánvi či v troubě, rozinky a kandované ovoce nechte přes noc marinovat v rumu, vanilinový cukr nechejte v obchodě a pořiďte si opravdu ten vanilkový, kakao kupujte v raw kvalitě. Pamatujte také, že veškeré suroviny by měli mít pokojovou teplotu, než s nimi začnete pracovat.

4. Držte se ověřeného receptu

Pokud pečete poprvé, je dobré začít s ověřenými rodinnými recepty, které zaručují chutný a kompaktní výsledek. Nezapomínejte dávat dostatek prostoru pro uležení těsta v lednici, předehřívat troubu na požadovanou teplotu a těsto vyválet do rovnoměrné tloušťky, která se většinou pohybuje kolem 2 mm. Cesta experimentu je lákavá, vyzkoušejte něco nového raději s předstihem, abyste měli čas na případný druhý pokus. Žádný učený z nebe nespadl, nezoufejte, pokud jste něco připálili, nedopekli či se vám nepovedla kompaktní konzistence cukroví. Rozdrobené linecké využijete na přípravu cheesecaku, nedopečené zkuste ještě na chvíli dopéct na nízkou teplotu. Připálené cukroví už sice nezachráníte, ale věřte, že nejste jediní, komu se tento povedl tento nezdar.

5. Udělejte si vánoční náladu a užijte si pečení

Vánoční pečení má být především radostným zvykem, nikoli stresující záležitostí, u které si nestihnete odpočinout. Vaši blízcí ocení mnohem více vaši vnitřní pohodu než tácy plné patnácti druhů cukrovinek. Na pomoc můžete přizvat děti, které vám zajisté rádi pomohou. Ačkoli to s sebou nese více nepořádku v kuchyni, vytváříte tím nejen chutné sladkosti, ale především společné, mnohdy legrační, zážitky. A pokud je toho na vás přeci jen moc, nezapomeňte se před pečením vybavit něčím na posilněnou. Co takhle vaječný likér, čokoládový se skořicí nebo nezaměnitelný brusinkový?

Související články

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví
  • Tipy a triky

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví

Ta správná poleva udělá z obyčejné buchty slavnostní dort, stejným způsobem umí povýšit také běžné máslové sušenky na luxusní vánoční cukroví. Poradíme vám jak na ni. ...
8 rad, jak správně skladovat cukroví
  • Tipy a triky

8 rad, jak správně skladovat cukroví

Kam, jak a do čeho uložit sladké kousky, aby zůstaly nesněděné a dokonalé až do Štědrého dne? Máme pro vás pár tipů, jak pomůžete svému cukroví přežít náročné období do Vánoc. ...
Jak vybrat vánočního kapra
  • Zajímavosti

Jak vybrat vánočního kapra

Z historieKapr se stal součástí štědrovečerní večeře až v polovině 19. století. Nikoli však smažený, ale na černo – s aromatickou omáčkou ze švestek, perníku, rozinek a ořechů. Smaženou variantu převzatou z rakouské...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit