0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoce

Abeceda zdravia

Hledáte inspiraci pro vánoční pečení a vaření? Nachystali sme pro vás přehled receptů na vánoční jídla, která patří na vánoční stůl. Provoňte si Vánoce tím nejlepším lineckým cukrovím, perníčky a vanilkovými rohlíčky. Připravte dokonalého kapra, rybí polévku a bramborový salát. Upečte si vláčnou a voňavou vánočku nebo křehké pracny. Dozvíte se vše, co potřebujete pro přípravu dokonalého vánočního menu. Inspirujte se ověřenými recepty z Apetitu, se kterými vám Vánoce prostě budou chutnat. 

Slavnostní vánoční dny mají původ v pohanských oslavách zimního slunovratu a v církevních svátcích oslavujících narození Ježíše Krista, které symbolizovalo naději. I přes to, že se církev snažila pohanství vymýtit, některé pohanské zvyky křesťané převzali.V období středověku se na území Čech, Moravy a Slezska zakořenily některé zvyky a tradice, které držíme dodnes, i když v lehce pozměněné podobě. Například období půstu. Křesťané drželi v předvečer Vánoc půst tzv. do hvězdy, tedy dokud se na nebi nerozzářila první hvězda. Dnes věříme, že když budeme držet půst, uvidíme zlaté prasátko.

  • Mezi běžné středověké vánoční pokrmy patří houbový kuba nebo oplatky, které se podávaly jako předkrm. Slazené byly medem, podávaly se i naslano s česnekem nebo bylinkami.
  • Jako cukroví se jedlo sušené ovoce, často se též podávala hrachová, krupičná či jáhlová kaše.
  • Věřící připravovali pečivo z bílé mouky (vánočky, chléb a koláče) jako symbol radosti z narození Ježíše Krista v Betlémě (Betlém byl považován za Dům chleba).
  • Aby slepice v dalším roce dobře snášely, nesměla vstát hospodyně při štědrovečerní večeři od stolu.

Pohanské Vánoce byly bujaré, k oslavám patřily masky, rituály a průvody. Křesťanství vneslo do svátků vánočních zklidnění. Vánoce v rodinném kruhu se začaly slavit až v 17. století. Svou dnešní podobu (zdobení stromku, dárky, jmelí) dostaly Vánoce až ve století devatenáctém.

  • První stromečky se zdobily sušeným ovocem, skořápkami či pečivem. První skleněné ozdoby se začaly prodávat až na konci 19. století.
  • Od 19. století se ke štědrovečerní večeři v mnoha rodinách (dříve pouze v rodinách rybářů nebo v zámožnější společnosti) podává kapr.

Nejoblíbenější vánoční recepty

Vánoce jsou jednou za rok, proto i vánoční recepty využijeme jen jednou za čas. Apetitonline nabízí celou řadu receptů na nejlepší vánoční cukroví, vánočku, bramborový salát, houbového kubu nebo štědrovečerní polévky. Na holičkách vás nenecháme ani s přípravou oběda na Boží hod nebo na Štěpána! Upečte si s námi husu, kachnu, krůtu nebo svíčkovou, připravte si nejlepší zelí nebo houskové knedlíky. Čočkových polévek nejrůznějších druhů máme v naší knihovně nepřeberně. V novém roce vás s nimi bohatství jistě nemine… Všechny recepty najdete seřazené v kategoriích, kde si můžete vybrat ten, který nejvíc sedne vašim představám a chutím.


Knížka jako vánoční dárek potěší každého knihomola. Kuchařská kniha pod stromečkem však potěší i ty, co si příliš nepotrpí na beletrii a milují jídlo! Kuchařek s krásnými fotkami a návodnými postupy jsme vydali tolik, že s nimi obdarovaný zaplní knihovnu i kuchyni. Knihou z edice Apetit plnou receptů uděláte radost maminkám i babičkám, tatínkům, dědům i dcerám a synům zrovna tak jako všem začátečníkům i pokročilým kulinářům nebo milovníkům národních kuchyní. Některé naše kuchařky vás vrátí na dovolenou, jiné zavedou na oslavu, do pekařství nebo vám odhalí další gastronomické obzory.


Kategorie vánočních receptů

Vánoce jsou dobou, kdy popustí uzdu své stravovací disciplíně i ti, co se jinak přes rok drží zkrátka. Jedním z důvodů je pohoda vánoc, ke které patří cukroví, a to se zkrátka peče jen jednou za rok. Odolávat pracnám, rohlíčkům, pusinkám nebo lineckému cukroví není jednoduché. Ať chcete tradičně péct vánočku nebo ji letos zkusit úplně poprvé, mezi našimi recepty si můžete vybírat. Ve štychu vás nenecháme ani s rybí polévkou nebo zelňačkou. Pokud hledáte inspiraci, jak letos připravit bramborový salát, jak si poradit se smaženým kaprem nebo vyzkoušet houbového kubu, jste u nás správně!


Dobré rady pro vánoční přípravy v kuchyni


Oblíbené kolekce vánočních receptů

Bonus: Povoňte si Vánoce

Vůně mají svůj lví podíl na dokonalé (před)vánoční atmosféře. Ať už je to vůně cukroví linoucí se z trouby, punče, sladké aroma svařeného vína nebo závan purpury, všechny přispívají ke kouzlu vánoc. Že za vůněmi stojí do značné míry také exotické koření, není těžké uhodnout. Nezapomeňte se proto zásobit!

Koření skladujte v uzavíratelných vzduchotěsných nádobách. Nejlepší jsou kořenky z tmavého skla s broušeným uzávěrem. Koření kupujte raději v menších množstvích, abyste ho spotřebovali. Dlouhým skladováním ztrácí své aroma i chuť. Největší sílu bude mít vždy koření, které si namelete těsně před použitím.

Ve vaší kuchyni by ani letos neměly chybět:

  • vanilka – do krémů, náplní, horké čokolády, do vanilkového cukru
  • skořice – celá do kompotů, svařeného vína i punče, mletá do perníčků, pracen a sušenek
  • hřebíček – najemno drcený do perníků, celý do kompotu, svařeného vína a punče
  • badyán – nedílná součást každé směsi na perníky
  • zázvor – kandovaný sluší sušenkám, mletý přidejte do cukroví, čerstvý dodá říz čaji

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč