0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Projezte se do vánoční pohody

Projezte se do vánoční pohody
sdílet:

Štědrý večer se nezadržitelne blíží a mnozí z vás začínají propadat zoufalství a stresu. Máme pro vás pár rad a tipů, co jíst a pít, abyste zvládli předvánoční šílenství bez zbytečných nervů.

Máte před sebou ještě milion úkolů, a přitom se cítíte úplně na dně?
Vyhlaste boj proti únavě! Ta totiž podporuje stres, a to je to poslední, co v tomto čase potřebujete. Každý den se proto vydatně nasnídejte, nejlepší jsou potraviny, které energii uvolňují postupně – například celozrnné pečivo nebo lupínky. Nezapomínejte pravidelně jíst a doplňovat energii – nejlepší je 6× denně. Nezapomeňte, že mezi poslední porcí a odchodem do postele by měly uplynout minimálně dvě hodiny.

Čeká vás celodenní pobíhání po městě a shánění dárků?
Nezapomeňte si do tašky přibalit několik krajíčků knäckebrotu, banán nebo müsli tyčinku. Až vás přepadne opravdový hlad, udělejte si pauzu, zajděte do restaurace na něco lehkého a načerpejte další síly do boje o dárky. Myslete ale na to, že něco k snědku byste si měli dát, ještě než vám vyhládne, jedině tak nepřijdete o elán a chuť k nakupování.

Přes den padáte únavou a večer ne a ne usnout?
Dopřejte si večeři plnou sacharidů, například těstoviny nebo brambory. A nejezte těsně před spaním. Proti nespavosti zabírá také květák, mléko nebo sójové výrobky. Klidně dejte na babské rady – teplé mléko s medem nebo meduňkový čaj fungují opravdu spolehlivě.

Jste v jednom kole, a když se vám konečně podaří najít chvilku na odpočinek, nemůžete se uvolnit?
Nečekejte na Boží hod a naservírujte si k obědu krůtí maso. Obsahuje látky, které ve vás rozproudí serotonin, a díky tomu se dostanete do dobré nálady. Podobné účinky má také zinek, proto se vyplatí uzobávat dýňová semínka. A to se dá zvládnout, i když budete mít opravdovou honičku.

Chystáte se na velký nákup v supermarketu a nemáte sil nazbyt?
Na únavu platí potraviny bohaté na železo, hořčík, zinek a vitamin B. Tyto látky najdete například v banánech, tmavozelené zelenině, jako je brokolice nebo špenát, ve vejcích, tučnějších rybách, pomerančích, dýňových semínkách, vlašských ořeších a celozrnných těstovinách. Před nákupem se dobře najezte a ještě se raději jistěte ‚krabičkou poslední záchrany‘ – může to být třeba banán nebo pytlík ořechů. V každém případě se vybavte lahví vody nebo naředěného džusu. Pokud pečlivě dodržujete pitný režim, pak vydržíte déle fit a svěží, navíc elegantně předejdete bolestem hlavy.

Vánoce jsou na dohled, dárky jsou zabalené, lednice naplněná a začíná hodování…
Naordinujte si last minute detoxikační kůru. Pročistěte se pořádně dávkou jablek, brokolice, mrkve, citronů, lněným semínkem nebo papájou. Imunitní systém povzbudíte koktejlem z jablek, červené řepy, mrkve, celeru a zázvoru.

Den D je tady. Od rána budete na nohu a musíte se postarat, aby byli všichni spokojeni a doma vládl mír a klid. Jak večer nepadnout únavou pod stromek?
Od rána se dopujte vitaminy a udržujte si vyváženou hladinu cukru v krvi. Posnídejte bílý jogurt se sušenými meruňkami, čerstvým ananansem, hruškami a cereáliemi. V průběhu dne si strategicky namíchejte koktejl z mražených lesních plodů – borůvek, malin, ostružin…

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit