0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Za kouzlem Vánoc se vydejte do Klatov

Za kouzlem Vánoc se vydejte do Klatov
sdílet:

Jak prožívali advent naši předkové, co pekli na Vánoce, co jedli na Nový rok a čím by vás pohostili na Tři krále? To vše můžete až do 22. prosince ochutnat v klatovském muzeu, kde právě probíhá výstava pod názvem Vánoční hody vítejme. Kromě toho, že si projdete období od adventu přes vánoční svátky až po Nový rok a Tři krále z pohledu jídla, stravování a typických vánočních specialit, budete mít možnost nakouknout pod pokličku nejednoho hrnce.

V Klatovech můžete zkoumat železné oplatečnice z 18. století, ve kterých se pekly tradiční štědrovečerní oplatky, dřevěné formy pro tvarování perníků, historické formičky na vánoční cukroví, formy na bábovky, pražičky na kávu a plechovky na její uchovávání, vánoční předměty zhotovované z čerstvého i sušeného ovoce z klatovských tradičních mikulášských trhů, perníčky a perníky, kuchařské knihy a recepty na přípravu postních i vánočních jídel a mnoho dalšího.

Štědrovečerní oplatka
Období Vánoc se vám na výstavě snaží přiblížit pomocí typických jídel, která se v tom kterém čase nebo konkrétním dni jedla, a naši předkové jim přikládali často magický symbolický význam. Do nastávajícího období totiž měla přinést prosperitu – štěstí, zdraví, rozhojnění majetku či členů domácnosti. Jako například štědrovečerní oplatka. Připravovala se v kovových oplatečnicích často zdobených náboženskými motivy. Oplatku hospodář na Štědrý večer pokapal medem a pak lámal a rozdával ostatním kolem stolu. Věřilo se, že to přinese během roku štěstí, oplatky dostával i dobytek.

Během prohlídky tak zjistíte, jak a z čeho se dříve vařilo, jak se změnil sortiment používaných potravin, seznámíte se se zvyky spojené s přípravou jídla a jeho předkládáním a proniknete do nejednoho starého receptu.

Doprovodný program k výstavě (přednáškový sál hlavní budovy muzea)

  • neděle 14. prosince od 10.00 do 16.00
    „Paličkujeme vánoční dort“ – ukázky paličkování v podání členek Krajkářského klubu Klatovy
  • neděle 21. prosince
    od 10.00 do 16.00 – „Vánoční hody vítejme…“ – ukázky přípravy tradičních vánočních pokrmů z městského prostředí ve druhé polovině 19. století (tradiční rybí polévka, jablečný závin, ryba na sardeli, bramborový salát, vánoční cukroví, vánoční punč atd.)
    od 14.00 – přednáška Miroslavy Kunzmannové z Příchovic – Historie české kuchyně (spojeno s ochutnávkou a prodejem kuchařek Kluci, holky, kastrůlky 2 a Andělská kuchařka i autogramiádou autorky)

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Co je to nezdravé hubnutí a jak škodí zdraví?
  • Zdraví a výživa

Co je to nezdravé hubnutí a jak škodí zdraví?

Internet i knihy jsou plné nejrůznějších způsobů, jak zhubnout. Od jablečné diety, přes nízkosacharidovou, bezlepkovou až po různé hladovky. Jenže ne každá cesta k hubenějšímu já je zdravá. Co si můžete nezdravým hubnutím způsobit? ...

Obchod Apetit