Jak prožívali advent naši předkové, co pekli na Vánoce, co jedli na Nový rok a čím by vás pohostili na Tři krále? To vše můžete až do 22. prosince ochutnat v klatovském muzeu, kde právě probíhá výstava pod názvem Vánoční hody vítejme. Kromě toho, že si projdete období od adventu přes vánoční svátky až po Nový rok a Tři krále z pohledu jídla, stravování a typických vánočních specialit, budete mít možnost nakouknout pod pokličku nejednoho hrnce.
V Klatovech můžete zkoumat železné oplatečnice z 18. století, ve kterých se pekly tradiční štědrovečerní oplatky, dřevěné formy pro tvarování perníků, historické formičky na vánoční cukroví, formy na bábovky, pražičky na kávu a plechovky na její uchovávání, vánoční předměty zhotovované z čerstvého i sušeného ovoce z klatovských tradičních mikulášských trhů, perníčky a perníky, kuchařské knihy a recepty na přípravu postních i vánočních jídel a mnoho dalšího.
Štědrovečerní oplatka
Období Vánoc se vám na výstavě snaží přiblížit pomocí typických jídel, která se v tom kterém čase nebo konkrétním dni jedla, a naši předkové jim přikládali často magický symbolický význam. Do nastávajícího období totiž měla přinést prosperitu – štěstí, zdraví, rozhojnění majetku či členů domácnosti. Jako například štědrovečerní oplatka. Připravovala se v kovových oplatečnicích často zdobených náboženskými motivy. Oplatku hospodář na Štědrý večer pokapal medem a pak lámal a rozdával ostatním kolem stolu. Věřilo se, že to přinese během roku štěstí, oplatky dostával i dobytek.
Během prohlídky tak zjistíte, jak a z čeho se dříve vařilo, jak se změnil sortiment používaných potravin, seznámíte se se zvyky spojené s přípravou jídla a jeho předkládáním a proniknete do nejednoho starého receptu.
Doprovodný program k výstavě (přednáškový sál hlavní budovy muzea)
- neděle 14. prosince od 10.00 do 16.00
„Paličkujeme vánoční dort“ – ukázky paličkování v podání členek Krajkářského klubu Klatovy - neděle 21. prosince
od 10.00 do 16.00 – „Vánoční hody vítejme…“ – ukázky přípravy tradičních vánočních pokrmů z městského prostředí ve druhé polovině 19. století (tradiční rybí polévka, jablečný závin, ryba na sardeli, bramborový salát, vánoční cukroví, vánoční punč atd.)
od 14.00 – přednáška Miroslavy Kunzmannové z Příchovic – Historie české kuchyně (spojeno s ochutnávkou a prodejem kuchařek Kluci, holky, kastrůlky 2 a Andělská kuchařka i autogramiádou autorky)