Recepty s xantanovou gumou
Xantanová guma je přírodní stabilizátor, který zlepšuje kvalitu pečiva a působí jako emulgátor. Využívá se zejména pro přípravu bezlepkových pokrmů. Jde o prášek bez chuti a bez zápachu, který se získává fermentací sacharidů za pomoci bakterie Xanthomonas campestris.
Pečivo s xantanem vydrží déle vláčnější, lépe drží tvar a tolik se nedrobí. Při přípravě bezlepkových výrobků se dává 1 až 2 g xantanové gumy na 1 kilogram všech suchých hmot použitých při přípravě těsta. Xantan je však možné použít i při přípravě dressingů, omáček, při výrobě zmrzliny, cukrovinek nebo šunky. Během přípravy jídel se chová podobně jako želatina, ale je výhradně rostlinného původu, a proto je vhodná i pro vegany.
Zobrazit celý popis ›
Všechny kategorie článků
- Apetit
-
- Měsíčník
- 140 stran
- Aktuální číslo 7/2025
-
Časopis Apetit je psán s opravdovou chutí a je určen nové generaci žen a mužů, pro které je vaření spíše koníčkem a společenskou zábavou než nutnostíCelý popis
-
Náhled
-
- Milí čtenáři, v červencovém čísle si nás nejvíce získala zmrzlina Černý les a také špagety připravené z karamelizované cibule a mascarpone - obyčejné jídlo, přitom tak dobré!
-