Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty s papájou

Tropické ovoce papája pochází z jižního Mexika. Dnes se však pěstuje v tropech po celém světě. Nejjednodušší je papáju rozkrojit napůl, vydlabat hromadu kulatých drobných pecek a dužinu vyjíst lžičkou. Papája se výborně hodí i k přípravě ovocných a zeleninových salátů, exotických pohárů a letních dezertů, smoothie, či koktejlů. Čerstvá papája není v obchodech k vidění příliš často, dostupnější je papája konzervovaná nebo kandovaná. 

...

 

  • Plody papáji jsou relativně velké a těžké a rostou na nevelkých „stromech“ o výšce 2 – 10 metrů. Někdy se jim přezdívá stromové melouny.
  • Zralou papáju poznáte podle toho, že její slupka má žlutooranžovou barvu.
  • Dužina může být žlutozelená, oranžová nebo lososovorůžová, její chuť je specifická trochu připomínající broskev či ananasový meloun (Cantaloupe) .
  • V jihovýchodní Asii se při vaření často využívají i nezralé zelené plody. V tomto případě se s nimi pracuje jako se zeleninou, připravuje se z nich salát.
  • Jedlá jsou i semínka z papáje, která mají ostrou kořeněnou chuť. Dají se dokonce vysušit a použít jako náhrada pepře.
  • Španělé nazývají papáju fruta bomba – vitamínová bomba. Papája je totiž bohatým zdrojem vitamínu C a betakarotenu. Obsahuje také vápník, železo a enzym papain, který pomáhá s trávením bílkovin.

Celý popis