Recepty s papájou
Tropické ovoce papája pochází z jižního Mexika. Dnes se však pěstuje v tropech po celém světě. Nejjednodušší je papáju rozkrojit napůl, vydlabat hromadu kulatých drobných pecek a dužinu vyjíst lžičkou. Papája se výborně hodí i k přípravě ovocných a zeleninových salátů, exotických pohárů a letních dezertů, smoothie, či koktejlů. Čerstvá papája není v obchodech k vidění příliš často, dostupnější je papája konzervovaná nebo kandovaná.
- Plody papáji jsou relativně velké a těžké a rostou na nevelkých „stromech“ o výšce 2 – 10 metrů. Někdy se jim přezdívá stromové melouny.
- Zralou papáju poznáte podle toho, že její slupka má žlutooranžovou barvu.
- Dužina může být žlutozelená, oranžová nebo lososovorůžová, její chuť je specifická trochu připomínající broskev či ananasový meloun (Cantaloupe) .
- V jihovýchodní Asii se při vaření často využívají i nezralé zelené plody. V tomto případě se s nimi pracuje jako se zeleninou, připravuje se z nich salát.
- Jedlá jsou i semínka z papáje, která mají ostrou kořeněnou chuť. Dají se dokonce vysušit a použít jako náhrada pepře.
- Španělé nazývají papáju fruta bomba – vitamínová bomba. Papája je totiž bohatým zdrojem vitamínu C a betakarotenu. Obsahuje také vápník, železo a enzym papain, který pomáhá s trávením bílkovin.
Zobrazit celý popis ›
Všechny kategorie článků
- Apetit
-
- Měsíčník
- 132 stran
- Aktuální číslo 5/2025
-
Časopis Apetit je psán s opravdovou chutí a je určen nové generaci žen a mužů, pro které je vaření spíše koníčkem a společenskou zábavou než nutnostíCelý popis
-
Náhled
-
- Květnové číslo Apetitu, přináší čerstvou jarní zeleninu v mnoha podobách – v salátech, jako přílohu k pečenému masu, v sladkých dezertech.
-