Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty z hrachu

Hrachová polévka nebo hrachová kaše dokážou zasytit i velké jedlíky, obzvlášť pokud je doplníme o poctivou uzeninu a krajíc dobrého chleba. Hrách a kroupy nebo pučálka patří mezi jídla skromné kuchyně, která za málo peněz vykouzlí celý orchestr chutí. Nezáleží přitom, jestli použijete hrách žlutý, zelený, celý nebo loupaný. S našimi recepty připravíte pokaždé ta nejlepší hrachová jídla.

...

 

Tradiční i netradiční hrachová polévka 

Hrachová polévka patří mezi stálice české kuchyně už od nepaměti. Mnozí na ni nedají dopustit ani o Štědrém večeru.

  • Na hrachovku použijte loupaný půlený hrách, který ušetří spoustu času. Nemusí se totiž namáčet den předem.
  • Aby byla vaše hrachovka sytá a dobře vychucená, dejte si trochu práce s jíškou, kterou zalijte vývarem.
  • Hrachovou polévku ale můžete zahustit i bez mouky tak, že část uvařeného hrachu rozmixujete ponorným mixérem. Vzniklou kaši pak vlijete zpět.
  • Navrch můžete přidat i kousek uzeniny, ať už klobásu, párek, anglickou slaninu nebo na kousky pokrájené uzené z komína.

Jestli na závěr budete polévku pasírovat, to už necháme na vás. Podle našich receptů se můžete pustit do tradiční hrachové polévky s opečenou slaninou a houstičkami, netradičně ochucené hrachové polévky s badyánem nebo neméně zajímavé uzené hrachovo-mrkvové polévky

Moderní hrachová kaše 

Lví podíl na nevalné pověsti hrachové kaše nejspíš mají školní jídelny. Je to velká škoda, protože hrachová kaše, je-li připravena poctivě a s láskou, vás může svou chutí i konzistencí okouzlit.

Židovský hrachový šoulet 

Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každej den…“ zpívá se v jedné notoricky známé lidové písni. Řeč je o tzv. hrachovém šouletu, původně židovském pokrmu, v němž se tyto dvě ingredience báječně doplňují. Do trojice k nim však ještě podle zvyklosti patří nějaké tučnější maso: husa, kachna nebo tučné hovězí.

  • Na dochucení šouletu budete potřebovat už jen klasické staročeské koření: majoránku, kmín, česnek a cibuli.
  • Nemusíte se bát, že by toto jídlo bylo mdlé. O chuť šouletu se postará výpek z použitého masa, kterým hrách a hlavně kroupy báječně nasáknou.
  • Pokud chcete šoulet ještě trochu obměnit, zkuste náš šoulet s hlívou ústřičnou, která dodá pokrmu chuť umami. 

Pučálka, jak ji znaly naše prababičky 

Pučálka je naklíčený a opečený hrách, který ve staročeské kuchyni platil za postní jídlo. Tento pokrm byl kdysi natolik tradiční a rozšířený, že dokonce existovaly tzv. báby pučálnice. Tyto ženy sedávaly na ulici u malých kamínek a pražily v nich naklíčený hrách, který pak nabízely za úplatu kolemjdoucím. Na Chodsku se pak pučálce říká také „pálenec“. Jak na pučálku? 

  • Na naklíčení hrachu budete potřebovat, stejně jako naše prababičky, prázdnou zavařovačku a balení celého hrachu.  
  • Hrách propláchněte vlažnou vodou a nasypte do poloviny výšky připravené sklenice.  
  • Sklenici naplňte vodou, přetáhněte gázou s gumičkou a nechte na světlém místě do druhého dne.  
  • Poté hrách propláchněte a znovu celý postup ještě několikrát opakujte.  
  • Třetí až čtvrtý den uvidíte malé klíčky.  
  • Hrách opečte na másle nebo vepřovém sádle do křupava. Ochuťte pepřem a solí. 

Hrách setý je popínavá jednoletka, jejíž plody se nazývají lusky a obsahují semena zvaná hrášek. Zelený hrášek v lusku je považován za zeleninuzralá a suchá semena hrachu pak označujeme jako luštěninu. V hrachu najdeme například vitamíny skupiny B, fosfor, draslík, hořčík i vápník. 


Celý popis

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč