Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty s hořkou čokoládou

Hořká čokoláda má vysoký obsah antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Pomáhá předcházet vysokému tlaku i depresi. Ukrývá v sobě více než 300 přírodních látek prospěšných pro lidský organismus. Je také skvělou surovinou v cukrařině, kde tvoří součást polev, krémů, ganache, těst i zdobení. Používá se i ve slaném vaření, patří například do chili con carne, kterému dodává barvu i chuť.

...

  
Čokoláda se do Evropy dostala z amerického kontinentu. Za jednoho z jejích objevitelů je považován Hernán Cortés, známý španělský dobyvatel. Ten přinesl čokoládu osobně králi Juraje V. v roce 1528, a to spolu s dalšími objevy z Mexika. Hořká čokoláda obsahuje pouze kakaovou hmotu a cukr, podle české vyhlášky musí kakaové hmoty obsahovat alespoň 35 %. Čím víc kakaové hmoty, tím méně cukru čokoláda obsahuje.

Nejznámější účinky čokolády

  • jde o přírodní antidepresivum
  • představuje doping pro mozek a celkově povzbuzuje organismus
  • je prevencí kardiovaskulárních chorob
  • zlepšuje schopnost učení a paměti
  • chrání mozek před stresem
  • zmírňuje pocity úzkosti
  • snižuje krevní tlak, zlepšuje průtok krve
  • zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu
  • odstraňuje z těla škodlivé látky
  • podporuje tvorbu inzulínu v těle a zlepšuje průběh cukrovky
  • chrání buňky před volnými radikály

Celý popis