Recepty s hořkou čokoládou
Hořká čokoláda má vysoký obsah antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Pomáhá předcházet vysokému tlaku i depresi. Ukrývá v sobě více než 300 přírodních látek prospěšných pro lidský organismus. Je také skvělou surovinou v cukrařině, kde tvoří součást polev, krémů, ganache, těst i zdobení. Používá se i ve slaném vaření, patří například do chili con carne, kterému dodává barvu i chuť.
...
Čokoláda se do Evropy dostala z amerického kontinentu. Za jednoho z jejích objevitelů je považován Hernán Cortés, známý španělský dobyvatel. Ten přinesl čokoládu osobně králi Juraje V. v roce 1528, a to spolu s dalšími objevy z Mexika. Hořká čokoláda obsahuje pouze kakaovou hmotu a cukr, podle české vyhlášky musí kakaové hmoty obsahovat alespoň 35 %. Čím víc kakaové hmoty, tím méně cukru čokoláda obsahuje.
Nejznámější účinky čokolády
- jde o přírodní antidepresivum
- představuje doping pro mozek a celkově povzbuzuje organismus
- je prevencí kardiovaskulárních chorob
- zlepšuje schopnost učení a paměti
- chrání mozek před stresem
- zmírňuje pocity úzkosti
- snižuje krevní tlak, zlepšuje průtok krve
- zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu
- odstraňuje z těla škodlivé látky
- podporuje tvorbu inzulínu v těle a zlepšuje průběh cukrovky
- chrání buňky před volnými radikály
Celý popis