Recepty s rostlinným mlékem
Až 75 % světové populace v dospělosti trpí intolerancí mléčného cukru – laktózy. Právě proto se rostlinné alternativy mléka těší stále větší oblibě. Rostlinné nápoje podobné mléku lze vyrobit ze semen, ořechů nebo obilovin. Mezi ty nejoblíbenější a nejpoužívanější patří mléka sojová, mandlová, rýžová, ovesná, ale i oříšková či konopná. Využít je můžete při vaření všude, kde byste použili běžné mléko. Některé rostlinné nápoje (jak se oficiálně nazývají) se věrně mléku blíží i svou chutí. Vychutnat si je můžete i v kávě.
...
- Alternativy k mléku však nejsou novodobým vynálezem. Lidstvo je zná a používá už tisíce let. V Koreji je to například sikhye – tradiční nápoj z vařené rýže, sladového extraktu a cukru. Španělsko má zase nápoj horchata de chufa, připravený z mandlí.
- Rostlinné alternativy mléka se vyrábějí namáčením suroviny ve vodě a/nebo rozmixováním a následným přecezením. Pro vylepšení chuti je výrobci nezřídka doslazují, dosolují, míchají anebo stabilizují (kvůli hustší konzistenci).
Celý popis