Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty z jehněčího masa

Jehněčí a skopové maso je v našich šířkách spíš raritou. Pokud se k němu ale dostanete, můžete s naší pomocí docenit dokonalost pečeného jehněčího kolínka, kýty nebo plece. Jehněčí maso je součástí národních kuchyní. Najdete ho v řecké, turecké, perské nebo arménské kuchyni, chov ovcí je typický pro celou střední Asii. Skopové a jehněčí však rádi připravují i Balkánci, Maročané nebo Britové. Poradíme vám, jak maso naložit a připravit, aby pro vás byla jehněčí či skopová hostina nezapomenutelným zážitkem. 

...

 

Jak připravit jehněčí? 

Ať už se rozhodnete pro jehněčí kýtu, kotletu, kolínko, ramínko či hřbet, neváhejte a pusťte se do vaření a pečení.

  • Maso s kostí se hodí k pečení.
  • Kotlety bez kosti, hřbet či panenka k minutkovým úpravám.
  • Kromě minutek, grilování či pečení se jehněčí připravuje dušené, často v kombinaci s červeným vínem. K tomu se pak skvěle hodí kýta bez kosti. 
  • Z jehdněčího vykouzlíte autentické lahodné "stew" nebo kari.
  • Mleté jehnečí si zaslouží pozornost: kebab, řecké jehněčí masové kuličky, jehněčí burger jsou dokonalým způsobem, jak skrze jídlo procestovat kus světa. Použít můžete například namletou jehněčí plec.
  • Jehněčí kolínko využijete i na tradiční italskou specialitu ossobuco, kterou se běžně dělá z masa telecího. 
  • Jako hřebínek se pak označuje část hřbetu s několika páry žeber.

Jak maso ochutit? 

Protože je jehněčí maso výrazné, dobře si rozumí jednoduchými způsoby dochucení: česnek a čerstvé bylinky mu dokonale sednou. V některých zemích je však součástí kořeněných pokrmů – typické jsou indické a severoafrické recepty s jehněčím a skopovým, které jsou na aromatickém koření založené: např. jehněčí rogan josh, tikka masala či vindaloo nebo tradiční marocký jehněčí tažín.

  • Severoafrická kuchyně miluje k jehněčímu koriandr, římský kmín a kurkumu.
  • Vyzkoušejte řecký způsob: oregano jsou dobrou volbou inspirovanou místní specialitou tzv. souvlaki.
  • Britové, Irové, Novozélanďané a Australané milují jehněčí v doprovodu s rozmarýnem nebo mátou. Na mátu nedá dopustit ani blízkovýchodní kuchyně.
  • Jehněčí můžete nechat přes noc marinovat v jogurtu. Po vyjmutí z marinády bude krásně křehké.  
  • V neposlední řadě můžete jehněčí vždycky připravit i na způsob zvěřiny a to s jalovcem, kořenovou zeleninou a tymiánem nebo na červeném víně.

Kdy a kde koupit jehněčí?

Jehněčí maso je sezónní záležitostí. V Čechách se s čerstvým jehněčím tedy setkáte hlavně v období Velikonoc. Doba, kdy se objevuje na pultech, vrcholí v červnu, aby se pak ještě jednou vrátila se začátkem podzimu v září. Jakékoliv čerstvé jehněčí je chutnou a do značné míry i luxusní surovinou. V mrazicích pultech obchodů najdete celoročně i dovezené jehněčí zpravidla z Irska, Nového Zélandu či Austrálie.  

  • Předností jehněčího masa je vysoký obsah vitamínu D, železa a zinku a dalších pro zdraví prospěšných látek.
  • Jehněčí zároveň obsahuje omega-3 mastné kyseliny, důležité pro správnou funkci srdce a oběhového systému. Je dobře stravitelné, proto vhodné i při dietách nebo k podávání malým dětem.
  • Jeho chuť je jemná a specifická – někomu může připadat až jako odér, jiní ji však právě kvůli aroma milují. Čím mladší kus, tím je chuť masa jemnější.
  • Za jehněčí se považuje maso zvířat do jednoho roku života, starší se označuje jako skopové. Nejsilnější chuť má tuk, jeho odstraněním uberete na síle aroma.

Celý popis

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč